Haat aan hokjes. Ik heb ook nooit in een hokje gezeten. In een kast zat ik alleen als kind om mijn broer te laten schrikken. Daarna heb ik nooit meer in een kast gezeten. Uit de kast komen heb ik nooit hoeven doen, althans zo voelde dat. Ik heb wel rond mijn 25ste aan mijn ouders verteld dat ik een vriendin had. Gewoon, zoals je ook vertelt dat je een vriend hebt. Natuurlijk kwam ik wel wat meer stress bij kijken, maar het voelde voor mij nooit als KIEKEBOE! Ik ben lesbisch! Nee. Ik ben gewoon Scarlet en ben voor een vrouw gevallen. Natuurlijk is het niet altijd en voor iedereen zo relatief simpel om hiervoor uit te komen. Wat zijn dan de manieren om uit de kast te komen?

In deze blog delen we 10 manieren om uit de kast te komen. Van vrij eenvoudige manieren tot ingewikkelde, creatieve manieren. Kies er eentje die bij jou past en bij de mensen tegen wie je het gaat vertellen. Onthoud dat wat je ook doet, het nooit fout is. Je vertelt enkel iets over de liefde, jouw liefde. Dat is altijd goed. Goed genoeg. Blijf trouw aan jezelf en eerlijk richting je omgeving. Jij mag er zijn, zoals je bent. We zijn benieuwd welke van de 10 manieren om uit de kast te komen jou het meest aanspreekt.

1. Ik wil met jullie praten
De meest voor de hand liggende manier om uit de kast te komen is door erover te praten. Geef aan dat je iets wat voor jou belangrijk wilt delen en plan een moment waarop iedereen er de tijd en rust voor heeft. Vraag bijvoorbeeld in de ochtend of de ander die avond een half uurtje de tijd voor je heeft en spreek een globale tijd af. Op die manier weet de ander dat je iets wilt vertellen en blijf jij het niet langer uitstellen.

10 manieren om uit de kast te komen

2. Een brief
Vind je het te lastig om erover te praten, dan kan je er ook voor kiezen om een brief te schrijven. Vertel in de brief waarom je het zo moeilijk vindt om erover te praten en welke gevoelens er spelen. Geef aan wat en wanneer je graag een reactie zou krijgen op je brief en zet er eventueel bij wat je niet fijn zou vinden. Leg ook uit waarom het voor jou belangrijk is om dit te delen. Hier vind je een voorbeeldbrief om uit de kast te komen.

3. Een video
Wil je het wat origineler aanpakken, dan kan je natuurlijk ook een korte video van jezelf maken. Knutsel met je telefoon een leuke video in elkaar en monteer de boel erna in het meest eenvoudige montage programma dat op je computer zit. Het hoeft geen perfecte video te zijn, zolang hij maar persoonlijk is en bij jou past.

Je kunt ook hét moment filmen en delen met… de wereld.

4. Taart
Een ander origineel idee is uit de kast komen met een taart. Dit wordt ook vaak gebruikt bij gender reveal party’s. Je zou bijvoorbeeld een hele toffe regenboogtaart kunnen maken en bij het aansnijden kunnen vragen of de mensen die de taart krijgen weten wat dit betekent. Wil je dit voor jouw ouders gebruiken, dan moet je natuurlijk wel een beetje moderne ouders hebben.

10 manieren om uit de kast te komen

5. Een liedje
Ben je goed met woorden, creatief met zinnen en een beetje muzikaal, dan zou je ook een leuk liedje kunnen maken. Gitaartje of piano erbij en gaan met die lesbiaan. Ben je niet zo muzikaal, dan zou je aan de hand van een bekend nummer of een bekende lesbische zangeres ook uit de kast kunnen komen. Denk bijvoorbeeld aan liedjes van Melissa Etheridge, Sarah Bettens, Tracy Chapman, Ella Bandita en Shary Ann. Ook zou je een mooie lesbische videoclip kunnen laten zien.

6. Samen een film of serie
Zie het niet zitten om het zelf te vertellen en zie je jezelf ook niets creatiefs in elkaar zetten, dan kan je ook samen naar een lesbische film of lesbische serie kunnen kijken. Er bestaan best veel mooie lesbische films, die gewoon stijlvol en mooi zijn. Geschikt om samen met je moeder naar te kijken. Via Netflix kan je ook verschillende series kijken met daarin lesbische personages. Beiden bieden de mogelijkheid om een gesprek over je eigen geaardheid op gang te brengen.

7. Een boek
Lees je liever een boek of leest de persoon aan wie je het wilt vertellen liever een boek, dan zou je het ook via die weg kunnen doen. Er zijn verschillende goede lesbische boeken online te koop. Lees het boek zelf en praat erover met je moeder of vader. Raad het boek de ander aan of vraag wat zij van het thema vinden. Het is natuurlijk wel een beetje via een omweg, maar als dat voor jou werkt en goed voelt, dan is dat prima.

http://ikvrouwvanjou.nl/2019/01/het-boek-ik-vrouw-van-jou-door-scarlet-en-joyce/Lees meer over ons boek.

8. Social media
Social media zou ik om uit de kast te komen bij je ouders niet gebruiken. Voor de mensen die nét wat verder van je af staan kan het misschien best een fijne manier zijn. Plaats een toffe foto die je geaardheid verraad of deel een voor jou waardevolle tekst waaruit duidelijk op te maken is dat je uit de kast komt.

9. Gebruik coming out dag of de gay pride
Eens per jaar is het coming out dag, deze valt op 11 oktober. Er wordt dan in de media en online veel aandacht besteed aan geaardheid. Een praktisch moment om er zelf over te beginnen bij jouw omgeving. Ook zou je de gay pride als aanleiding kunnen gebruiken. Misschien wel gewoon door aan te geven dat je hier graag heen wilt of door er je mening over te geven en die van anderen te vragen.

10 manieren om uit de kast te komen lesbiaan

10. Schrijf het op een banaan
Eigenlijk maakt het geen bal uit op welke manier je het doet. Voor mijn part schrijf je het op een banaan. De mensen die voldoende van jou houden, zullen je accepteren zoals je bent. Of je nu uit de kast komt met een taart, mooie brief, grappig liedje of… een banaan. Maak het niet groter dan het is. Je bent en blijft die je bent en wie je al was. Of je nou of mannen of vrouwen valt.

Op welke manier ben jij uit de kast gekomen?