‘Alweer een ziek kind?’ …hebben we wel eens gedacht als we hoorden van vrienden dat hun kind weer ziek was. Krijgt die geen gezond eten ofzo? Nu we inmiddels zelf ouders zijn weten we wel beter. Er valt weinig aan een ziek kind te doen. Dat gebeurt gewoon. En nog misschien nog nét wat vaker als je kind naar de kinderopvang gaat. De afgelopen maanden is Hunter met regelmaat ziek, zwak en verkouden geweest. Naast de vijfde ziekte, hoestte en proestte hij wat af, met als absoluut dieptepunt de afgelopen dagen. Hij had hoge koorts en kon alleen maar slapen of huilen.

Als moeder kan je je dan heel machteloos en bezorgd voelen. Je twijfelt over allerlei zaken en krijgt te maken met verschillende keuzes. Welke dat zijn, delen we in dit artikel. We zijn benieuwd welke jij herkent, welke we zijn vergeten én of jij nog goede tips of adviezen hebt.

Hoeveel koorts is gevaarlijk?

Klopt die thermometer eigenlijk wel? Hunter had deze week plotseling 41,3 graden koorts. We schrokken hier best van. Voor een volwassene is dat echt veel te hoog. Bij kinderen is dit wel ietsje anders. Blijkbaar kan dit nog ‘veilig oplopen’ tot 41,7 graden. Dat is wat de verpleegkundige van de huisartsenpost ons vertelde toen we belden voor advies. Het is wel verstandig om boven de 40 graden even contact te zoeken met de huisarts. Of de koorts ernstig is, is namelijk van meer dan enkel dat getal afhankelijk, maar ook van allerlei andere symptomen zoals benauwdheid, rode vlekjes en niets willen drinken. De huisartsenpost raadde ons aan om hiervoor o.a. de website van thuisarts te raadplegen, omdat hier vrij betrouwbare info te vinden is.

Oh en niet te vergeten dat moment waarop je zelf begint te stikken van de hitte omdat je kind al de hele dag met graadje straalkachel bovenop je ligt….

Hoeveel kleren aantrekken bij koorts?

Hunter voelde aan als een op hol geslagen straalkachel. Wat voor kleren trek je je kind aan als hij hoge koorts heeft? Enkel een luier? Een luier en romper? En wat doe je hem aan in bed? De slaapkamer waar Hunter slaapt is vrij koel, wat maakt dat we hem wel zijn katoenen slaapzak hebben aangetrokken. Hieronder had hij een romper met korte mouwtjes. Wellicht had het ook prima zonder romper gekund. Tjsa.. ook wij romperen rommelen maar wat aan en twijfelden erg over welke kleren te warm en te koud waren.

Herkenbaar bij een ziek kind: Koorts, kleding, slapen, eten en werk

Ademt hij nog?

Als prille ouders van een ziek kind kan je pittig angstig worden. Straks is hij ineens dood?! De meest extreme rampscenario’s gaan door je hoofd. Hierdoor heb je misschien net als ons de neiging om af en toe te gaan controleren of je kind nog wel ademt. Ieder geluidje dat je uit de babykamer hoort kan dan ook als een geruststelling aanvoelen, terwijl het normaal misschien eerder een ‘oh nee, niet wakker worden!’ reactie oproept.

Zo lang slapen?!

Na een tijdje is het slaapritme van een baby als het goed is vrij stabiel. Hij gaat rond een uurtje of zeven naar bed en slaapt tot ongeveer 6 à 7 uur. Overdag slaapt hij in de ochtend en middag beiden 1 à 2 uur. Althans, dat is wat wij gewend zijn. Als je kind ziek is, kan dat slaapritme ook ineens heel anders zijn, wat voor de nodige verwarring zal zorgen bij jou als ouder. Hunter sliep afgelopen nacht van 19:00 uur tot ruim 9:30 uur. Overdag bracht hij daarnaast ook nog eens flink wat extra uren met zijn oogjes dicht door. Lekker rustig hoor, maar in dit geval ook wel zorgwekkend voor ons als ouders.

Met je kind naar de dokter? Huisartsenpost?

Wanneer is je kind zo ziek dat je naar de dokter moet? Het eerste jaar zijn we twee keer met Hunter naar de huisarts geweest. De eerste keer omdat hij ernstige uitslag had en de tweede keer omdat hij maar grieperig bleef. Toen we deze week rond 19:00 uur ontdekten dat hij 41,3 graden koorts had, hebben we de huisartsenpost gebeld. Niet omdat we per direct langs wilden komen, maar gewoon om rustig te overleggen met de verpleegkundige en dienstdoende huisarts. Voor onszelf vinden we het een stuk lastiger om aan de bel te trekken, maar voor ons zoontje pakken we die telefoon zo op.

Herkenbaar bij een ziek kind: Koorts, kleding, slapen, eten en werk

1001 etenswaren kopen

Als je kind ziek is wil hij vaak niet zoveel eten. Als moeder zijn wil je er alles aan doen om hem wel voldoende te laten eten en drinken. Kortom: op naar de supermarkt! Ik kocht allerlei soorten fruit, een zakje knijpfruit, speltkoekjes, waterijsjes etc. Als hij maar iets binnenkrijgt. Het meeste van wat ik heb gekocht hebben we uiteindelijk zelf opgegeten….

Bezorgde familie/vrienden

Misschien heeft hij een longontsteking? Ik denk dat er een bacterie in jullie huis zit. Moet je niet weer eens naar het consultatiebureau? Heeft hij pijn aan zijn oortjes? Ik zou de huisarts maar eens bellen als ik jou was. Als je tegen familie en/of vrienden vertelt dat je kind ziek is krijg je hoogstwaarschijnlijk allerlei goedbedoelde adviezen en bezorgde reacties. Soms heel fijn, soms zit je hier niet echt op te wachten.

Googlen op ziektes

Als je de neiging hebt om bij pijntjes voor jezelf rond te neuzen naar antwoorden op Google, doe je dit hoogstwaarschijnlijk ook voor je kind. Hoeveel koorts is gevaarlijk? Wanneer de huisarts bellen? Hoeveel slaap bij zieke baby is normaal? Wat eten als kind ziek is? Symptomen waterpokken? Ziek na inenting …en ga zo maar door. Ook wij gingen via Google op onderzoek uit, o.a. om te weten te komen bij hoeveel koorts we de huisarts moesten bellen.

Niks kunnen omdat hij alleen maar op je wil hangen

Ik heb er niet zo’n moeite mee om een hele dag niks te doen. Scarlet daarentegen kan nog geen half uur stil zitten. Als je kind ziek is betekent dit soms wel dat het enige wat je kunt doen ‘niets’ is… behalve op de bank hangen met een ziek kind bovenop je. Dat hebben we dus beiden maar gedaan… Overwinning hoor, Scarlet!

Bende in huis

Als je de hele dag niets kan doen behalve op de bank hangen, drinken en eten aanslepen en troosten… dan begrijp je wel dat het een flinke bende wordt in huis. Laat het los. Dat is nu eenmaal even zo. Rommel er samen een beetje op los, als je kindje zich langzaam weer wat beter gaat voelen. Dat kan best heel gezellig zijn. Tegen de avond is er vaak wel wat tijd om de boel weer op orde te brengen óf je partner te delegeren wat aan de rommel te doen….

Bezorgd of overbezorgd?

Is dit gezonde bezorgdheid of ben ik overbezorgd? Hier kan je als ouders van een ziek kind ook een beetje aan gaan twijfelen. Misschien sta je er ook wel heel anders in dan je partner. Ben jij veel ‘relaxter’ dan je partner en vind je alle paniek wat overdreven. Volg je hart, luister naar elkaar en probeer elkaar te begrijpen. Dan kom je vast tot een passende middenweg in het zorgen voor…

Herkenbaar bij een ziek kind: Koorts, kleding, slapen, eten en werk

Hoeveel slapen en eten nu? wat is voldoende drinken?

Als je kind al uren bovenop je ligt ziek te zijn, moet je hem dan overdag nog naar bed brengen? Hoeveel slaapjes moet hij dan verder nog doen? Moet je gewoon het normale slaapritme aanhouden of dat loslaten? En hoeveel moet hij eten? Is het niet erg als hij nauwelijks wat eet? Drinken is belangrijk! Maar hoeveel drinken is goed genoeg? Zoveel vragen spoken door je hoofd met een ziek kind. Wij hebben de standaard slaapjes redelijk aangehouden de afgelopen dagen. Het eten hebben we een beetje losgelaten, wel hebben we extra gelet om voldoende drinken, desnoods door hem een heel bakje met stukjes mango leeg te laten eten. Alle vocht is vocht.

Naar werk gaan, opvang?

Tenslotte… werk en kinderopvang. Is het wel oké om naar mijn werk te gaan als ik een ziek kind thuis heb? Moeten we hier dan samen voor zorgen? Is één ouder voldoende? En wat als we beiden moeten werken? Wanneer kan hij weer naar de kinderopvang? Is hij dan besmettelijk? Oké, hier hebben we nog niet uitgebreid over nagedacht, omdat we altijd wel een van ons thuis is. Maar of we hem nu al dinsdag weer naar de kinderopvang brengen… dat is een lastige. Dat voelt niet echt goed… nou ja, eerst maar even aankijken hoe het verder met hem gaat.

Herkenbaar en/of iets vergeten?