Kinderen die zijn opgevoed door lesbische ouders doen het minstens zo goed als leeftijdsgenoten die zijn opgevoed door heteroseksuele ouders. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek dat donderdag 19 juli werd gepubliceerd in de New England Journal of Medicine. Het is tot dusver het grootste en langstlopende onderzoek dat de ontwikkeling van kinderen met lesbische ouders heeft bestudeerd. Voor het onderzoek is gekeken naar dezelfde groep moeders en hun kinderen (verkregen door middel van inseminatie met donorzaad) sinds 1980. De afgelopen jaren is gebleken dat deze kinderen het wat betreft psychisch welzijn en functioneren net zo goed – als niet beter – doen dan andere Amerikaanse kinderen in dezelfde leeftijd.

De resultaten laten zien dat dit nog steeds het geval is in de puberteit, een periode waarin depressies of angststoornissen zich juist vaak ontwikkelen. De kinderen uit het onderzoek zijn psychologisch gezien prima in orde, zelfs gedurende deze kwetsbare tijd in hun leven. Het onderzoek begon in 1986 in samenwerking met 84 families. Voornamelijk met lesbische koppels, maar ook met een aantal alleenstaande lesbische moeders. Toen het onderzoek in 1986 startte dacht men nog dat kinderen van lesbische koppels het niet goed zouden doen. De periode waarin homoseksualiteit werd gezien als een ziekte was namelijk net achter de rug. Hierdoor was er nogal wat discussie over de vraag of homo’s en lesbiennes wel goede ouders konden zijn.

Het onderzoek van Gartrell laat echter zien dat deze vooroordelen niet correct zijn. Eerdere resultaten uit 2010 tonen aan dat de kinderen die toen 17 jaar oud waren zelfs minder gedragsproblemen hadden dan de gemiddelde Amerikaanse tiener. Ze deden het bovendien beter op school. Uit het onderzoek kwam verder dat geen van de tieners tot dusver te maken had gehad met mishandeling door één van de ouders. Dit staat in groot contrast met de ervaringen van de gemiddelde Amerikaanse tiener én met de fabel dat homoseksuele ouders hun kinderen vaker zouden mishandelen.

Volgens Dr. Jack Drescher, professor in de psychiatrie aan de Columbia University in New York City, toont het onderzoek aan dat de liefde van de ouders voor het kind zijn welzijn veel belangrijker is dan de geaardheid van de ouders. Helaas worden homoseksuele en lesbische koppels vandaag de dag in verschillende staten (Alabama, Michigan, Mississippi, North and South Dakota, Texas en Virginia) in Amerika toch nog vaak geweigerd bij het adopteren van een kind. Deze weigering is toegestaan op grond van religie, maar zeker niet gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek.

Kinderen van lesbische ouders doen het goedDe huidige onderzoekresultaten zijn gebaseerd op 77 deelnemers van 25 jaar oud. Zij hebben een vragenlijst ingevuld die gaat over hun mentale en emotionele gezondheid. Deze resultaten werden vergeleken met de norm van jongvolwassenen in diezelfde leeftijd. Beide groepen scoorden hetzelfde op het gebied van depressie, angst, aandachtsproblemen en andere psychische problemen.

Er zijn geen vergelijkbare lange termijn onderzoeken gedaan bij kinderen van homoseksuele ouders. De onderzoeken die er tot dusver wel zijn gedaan laten echter ook positieve resultaten zien. Geschat wordt (Williams Institute) dat er in Amerika zo’n 6 miljoen kinderen zijn die worden opgevoed door homoseksuele of lesbische ouders.

Bron: Health.usnews.com   Fotografie: Pexels