Gisteren deed Nikkie de Jager, van het YouTube kanaal NikkieTutorials, op krachtige én prachtige wijze haar coming out. In een video die inmiddels ruim 13 miljoen keer bekeken vertelt Nikkie dat ze transgender is. Ze is geboren als jongen, maar voelde zich al vanaf het moment dat ze dit kon beseffen een meisje. Vanaf haar 6de ging ze in meisjeskleding naar school. Haar moeder was haar grote steun en toeverlaat in dit hele proces. Genderdysforie en transgender zijn. Wat is dat nu eigenlijk?

Je wordt geboren als vrouw, maar je voelt je meer man. Je wordt geboren als man, maar je voelt je vrouw. Jouw geboortegeslacht komt niet overeen met jouw genderidentiteit. Hierdoor kan de wens ontstaan om van het andere geslacht te zijn, om bij het andere geslacht te horen. Je wilt je niet alleen gedragen en eruitzien als het andere geslacht, je wilt ook zo behandeld worden. Er is dan sprake van genderdysforie.

Wat is genderdysforie?

‘In juni 2018 verwijderde de VN-Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) transgender-zijn van de officiële lijst van ziekten als psychische stoornis. In de vorige ICD (International Statistical Classification of Diseases and Related Health Problems) stond genderdysforie bij de geestesziekten. Nu staat het onder de naam genderincongruëntie bij seksuele gezondheid. Daarmee wordt transgender-zijn niet meer als psychische stoornis gezien, maar als een lichamelijke conditie, net als bijvoorbeeld zwanger-zijn.’ (bron COC.nl)

Gender verwijst vaak naar de sociale, culturele en psychologische invulling van man of vrouw zijn. De eigenschappen, gedragingen en rollenpatronen die een maatschappij voor elk geslacht heeft vastgesteld. Zo wordt ook direct onderscheid gemaakt tussen geslacht en gender. Iemands geslacht gaat over de fysische anatomie. Genderidentiteit is de persoonlijke beleving van iemands gender. De seksuele identiteit staat voor de kenmerken op het gebied van geslacht en gender waarin mensen verschillen. Deze verschillen hangen af van iemands biologisch geslacht, de genderidentiteit, genderexpressies en de seksuele voorkeur.

Uit onderzoek blijkt dat genderdysforie bij ongeveer 1 op 110.000 jongens voorkomt (Cohen-Kettenis & Gooren, 1999) en bij 1 op de 300.000 vrouwen (van Kesteren, Gooren & Megens, 1996). Het het stellen van een diagnose wordt eerst gekeken of er geen sprake is van interseksualiteit. Bij interseksualiteit wordt iemand geboren als man én vrouw. Er is sprake van een dubbel geslacht. Dit wordt in de meeste gevallen al bij de geboorte ontdekt, maar kan ook pas op latere leeftijd aan het licht komen. Daarnaast moet worden gekeken of de genderdysforie niet ‘gebruikt wordt als schijnoplossing’ voor een nog niet geaccepteerde homoseksualiteit.

Kenmerken van genderdysforie

– De wens om bij het andere geslacht te horen wordt met regelmaat uitgesproken
– De keuze voor kleding ligt vaak bij het andere geslacht.
– Bij spel is er een sterke voorkeur voor de rol van het andere geslacht.
– Een sterke drang vriendschappen aan te gaan met het andere geslacht.

Genderdysforie en leeftijd

Genderdysforie komt bij jong en oud voor. Kinderen met genderdysforie hebben vaak een intense hekel aan hun eigen geslacht. Ze vinden dit onaantrekkelijk. Bij kinderen wordt pas rond de puberteit overgegaan tot het eventueel stellen van een diagnose. Vaak is er rond die tijd ook sprake van een intenser gevoel wat betreft de genderdysforie.

Uit onderzoek blijkt dat bij slechts dertig procent van de kinderen met genderdysforie dit na de pubertijd aanhoudt. Bij de meerderheid van de kinderen verdwijnen de gevoelens rond of na de pubertijd. Als gevoelens zeer hevig aanwezig blijven, kan uiteindelijk worden gekozen voor een medische behandeling. Uit onderzoek blijkt dat ongeveer de helft van de volwassen transgenders voor het 10e levensjaar wist dat hij of zij transgender is.

genderdysforie

Gender

Gender wordt vandaag de dag minder vaak gezien als zwart/wit begrip: man of vrouw. Gender wordt vaker gezien als begrip met vele variaties. Hierdoor is de term genderneutraal flink in populariteit gegroeid. Niet iedereen is hier enthousiast over. Het woord genderneutraal werd hierdoor in 2017 uitgeroepen tot meest irritante woord van het jaar.

Transgender

De term transgender wordt gebruikt voor alle vormen van genderdiversiteit, gendervariatie of gender non-conformiteit: travestie, cross-dressing, drag queens, drag kings, vrouwelijke mannen en mannelijke vrouwen, ‘third gender’s’, a-gender etc.

Nikkietutorials

Wij vinden het een ontzettend moedige stap van Nikkie dat ze op deze wijze vertelt over wie zij is. Op deze manier levert zijn een mega bijdrage aan de verdraagzaamheid van & respect voor de LGBTQ+ community in de wereld. En laten we wel wezen… of ze nou als jongen of meisje geboren is, het is en blijft een geweldig mens met een enorm talent! Be Free Nikkie, Be YOU! ♥

Bron: Vumc.nl, seksuologischehulpverlening.info
Fotografie: Unsplash & screenshot YouTube