Denk je romantisch samen met je vriendin een romantisch weekendje in Parijs te hebben gehad, word je ineens voordat je in de trein terug naar huis wilt stappen gediscrimineerd door niemand minder dan de conducteur. Dit overkwam de 35-jarige Mirjam uit Amsterdam. Op het perron van Gare du Nord kuste en knuffelde ze haar vriendin gedag alvorens ze afscheid namen. Een medewerker van de Thalys bemoeide zich ermee en gaf aan dat hij dit ongepast vond.

Volgens de medewerker, die tussen de twee vrouwen kwam, was het prima als heterostellen elkaar zoenden en knuffelden, maar niet gepast als twee vrouwen dit deden. Hierna volgde een preek van een kwartier. Eenmaal terug in Nederland diende de Amsterdamse een klacht in bij Thalys. Online volgde een petitie die inmiddels al meer dan 60.000 handtekening heeft opgeleverd. De klacht werd door de organisatie in behandeling genomen en afgelopen woensdag werd de betreffende medewerker geschorst. Hiermee beantwoordde Thalys tevens aan de eis van de ondertekenaars van de petitie door de ”homofobe acties scherp te veroordelen”.

lesbiennesbron foto

In Frankrijk is in 2013 het homohuwelijk volgens de wet toegestaan. Dit heeft vele protesten opgeleverd. Op de dag waarop het homohuwelijk werd toegestaan gingen ruim 3500 mensen de straat op om tegen de nieuwe wet te demonstreren. Er werd gegooid met stenen en lege flessen. Een week na de ondertekening van de wet volgde een nieuwe protestmars. Een jaar na de goedkeuring, in april 2014, zijn er ruim 7000 homohuwelijken gesloten in Frankrijk.

Bron: nu.nl, bron foto trein