Soms besef je je pas hoe bevoorrecht je bent, als je leest hoe het in andere landen gaat. Zo las ik het nieuwsbericht over Lesbische stellen en alleenstaande vrouwen die in Frankrijk (pas!) vanaf vandaag toegang tot vruchtbaarheidsbehandelingen krijgen. Bijna niet voor te stellen dat dat nog niet mogelijk was! De nieuwe wet werd blijkbaar al in oktober 2019 goedgekeurd, maar de rechtse partij Les Républicains bleef deze dwarsbomen door honderden amendementen in te dienen.

Blijkbaar hadden tot op heden volgens de Franse wetgeving enkel heteroseksuele stellen toegang tot medisch geassisteerde voortplantingsmethoden, zoals in-vitrofertilisatie (ivf). Deze belangrijke wetswijziging zorgt ervoor lesbische stellen en alleenstaande vrouwen in Frankrijk op dit gebied dezelfde rechten hebben als andere Europese landen zoals Nederland, België en Spanje.

Nu kozen veel Franse lesbische stellen en alleenstaande vrouwen ervoor om naar België en Spanje af te reizen om zwanger te kunnen worden met een vruchtbaarheidsbehandeling zoals IVF en IUI.

Het blijft niet alleen bij het legaliseren van vruchtbaarheidsbehandeling. ook biedt deze nieuwe wet kinderen van donorsperma de mogelijkheid om de identiteit te achterhalen van de donor. Hiermee komt een einde aan de anonimiteit van donoren die tot dusver in Frankrijk gold.

Tenslotte wordt het voor vrouwen boven de dertig mogelijk om eicellen in te laten vriezen. Dit was tot op heden enkel mogelijk voor vrouwen met een medische aandoening die de vruchtbaarheid kan aantasten.