Pijn, verdriet, onmacht en ongeloof heerst in Frankrijk. Na de vreselijk terreurdaden van vrijdagavond is Frankrijk in shock en in rouw. Nog geen drie maanden geleden schreef ik de blog over een wereld waarin je alert moet zijn naar aanleiding van de dreiging in de Thalys richting Parijs. Het ongeluk heeft Parijs nu alsnog bereikt. Voor vele onschuldige mensen was gisteren de laatste dag van hun leven. Het is niet te bevatten, het is onmenselijk. Frankrijk, een land dat mijn hart reeds jaren geleden heeft gestolen. In deze blog beschrijf ik 10 x mijn liefde voor Frankrijk.

1 ♥ Je t’aime [Ik hou van jou]
De Franse taal vind ik zo mooi en charmant. Ik zou willen dat ik goed Frans kon praten. Ik heb op de middelbare school wel Frans in mijn eindexamenpakket gehad, maar ik was er heel slecht in. Ik bakte niets van de luister- en leestoetsen. Ik vind het heel leuk als anderen Frans praten en in Frankrijk doe ik mijn uiterste best om de Fransen te verstaan. Ik weet gelukkig nog wel flink wat woorden van mijn middelbare schooltijd, maar ooit hoop ik alsnog vloeiend Frans te kunnen spreken. Als ik ooit een tatoeage zou laten zetten zou dat een Franse tekst zijn, zoals de tekst ‘C’est La Vie’.

 Schermafbeelding 2015-11-14 om 20.03.01

2 ♥ Lavande [Lavendel]
De Provence in Frankrijk staat bekend om de grote hoeveelheid lavendel die hier groeit en bloeit. Ik ben dol op de geur van lavendel. Als ik ergens waar ik loop lavendel zie bloeien, dan moet ik dit altijd even aanraken zodat mijn handen heerlijk geuren naar lavendel. In de lente plant ik onze bloembakken in de tuin ook meestal vol met lavendel en in onze voortuin hoop ik deze zomer ook veel lavendel te planten. Ik ben dol op die plant en alles wat ernaar ruikt. Ik heb zelfs een keertje lavendel limonade gemaakt.

lavendel Frankrijkbron foto

3 ♥ La Boulangerie [De bakker]
De bakkers in Frankrijk zijn gewoon het beste. Frans stokbrood als ontbijt is heerlijk en het ‘s morgens naar een Franse bakker wandelen om daar versgebakken stokbrood te bestellen ‘Je veux une baguette’ is voor mij gewoonweg perfectie [Parfait!].

boulangeriebron foto

4 ♥ Route du soleil [Weg naar de zon]
De route du soleil is de naam van een autoroute in Frankrijk die loopt van Parijs naar Marseille. Je rijdt via de autoroute als het ware de zon tegemoet. Dat is ook wat ik met dit punt wil zeggen: Frankrijk en zon. In de lente en zomer is het heerlijk weer in Frankrijk waardoor je heerlijk kunt zwemmen in de Middellandse Zee, en kunt genieten van de vele gezellige en romantische terrasjes. Onderweg naar het zuiden van Frankrijk rijd je, in de goede tijd van het jaar, langs een zee aan zonnebloemen. Dat is echt geweldig mooi om te zien! Dit alles is dan ook nog eens met de auto in een uurtje of 8 bereikbaar.

zonnebloemenbron foto

5 ♥ Les Chiens [Honden]
Honden zijn heel welkom in Frankrijk, althans dat is onze ervaring. Toen we vorig jaar in Frankrijk waren, werd Sjors overal vriendelijk ontvangen. Hij mocht in veel eettentjes naar binnen en ook in diverse winkels was het geen enkel probleem om een hond mee te nemen.

bosnische barak brak sjors hond6 ♥ La Ville de l’Amour [De stad van de liefde]
Parijs, de stad van de liefde. Binnen twee uur ben je met de Thalys op Gare du Nord. Parijs wordt de stad van de liefde genoemd omdat mannen hier in de 19de eeuw naar toe gingen voor het vertier. Een bekende nachtclub van die tijd is ‘Moulin Rouge’. Deze is in 1889 geopend en trekt nu nog veel toeristen. Parijs is vandaag de dag een romantische stad door haar intieme pleinen en binnenplaatsen, prachtige bruggen waaronder de bekende liefdesbrug [de Pont des Arts] en natuurlijk de Eiffeltoren.
eiffeltoren7 ♥ Je ne sais quoi & gîtes [stijl & huizen]
De Franse stijl van huizen is gewoonweg heerlijk. We kochten niet voor niets massaal spullen bij Rivièra Maison. Het is de mix van brocante en nieuwe spullen die je huis zo gezellig en stijlvol maakt. Daarnaast ben ik dol op de Franse architectuur. Mijn droom is ook echt om ooit een huisje in Frankrijk te hebben.

frankrijk8 ♥ Deux Chevaux [Citroën Eend]
Naast dat ik fan ben van de Volkswagen Kever, ben ik absoluut ook fan van de Citroën Eend, oftewel Deux Chevaux (2CV). Deze auto werd 1948 en 1990 in Frankrijk gemaakt. Er zijn meer dan 4 miljoen eendjes besteld. Een geweldig leuke auto waar ik vandaag de dag graag in zou rijden.

2cvbron foto

9 ♥ Une mémoire de mon enfance [Een herinnering van mijn kindertijd]
Een tijd geleden schreef ik er al een blog over: Heimwee naar het verleden. Ik heb goede herinneringen aan Frankrijk omdat we hier toen ik nog jong was regelmatig naar toe zijn gegaan tijdens zomervakanties. Uren speelde ik buiten in de zon en in het zwembad, we aten grote broodjes, heerlijke salades en genoten van het geluid van de krekels.

scarlet10 ♥ Le Marché [De Markt]
De kleine markten op Franse pleinen en in steegjes met bossen vol knoflook en kommen vol olijven zijn heerlijk om langs te lopen. De producten geuren stuk voor stuk en de sfeer die hier heerst is pittoresk en gemoedelijk. Naast de markten met etenswaren is het natuurlijk ook een belevenis om in Frankrijk de brocante marken te bezoeken. Ik heb hier ooit een prachtig Frans spijlen bed gekocht.

olijvenbron foto

Bron foto slotjes & Eiffeltoren

Bisous, Scarlet