Ik stapte vol enthousiasme voor het eerst in de Thalys om in Parijs op de foto te gaan met op de achtergrond de Eiffeltoren. Parijs, de stad van de liefde. Gelukkig hoefde ik niet te vliegen, want dat vind ik een nogal eng na al die aanslagen en ongelukken. De trein blijkt minder veilig dan ik denk. Een paar dagen geleden veranderde de Thalys in een donkere rups met een moordenaar aan boord. Een man met meer dan één moordwapen en een shitload aan munitie. Niemand is op de hoogte en voor iedereen had deze trein letterlijk die avond het eindstation kunnen zijn. We leven in een wereld waarin je alert moet zijn. Misselijkmakend. Ik voel angst.

Ik sta vanavond op het station te wachten op mijn trein en lees het nieuws over de vermoorde journalisten. De moordenaar stond met een pistool op nog geen 3 meter voor de jonge blonde journaliste en cameraman die beiden opgingen in hun baan. Ik kan het niet bevatten. Al was ze alert geweest, dan was ze nog te laat geweest. Ieder moment kan het afgelopen zijn en dat besef ik me, terwijl ik daar sta maar al te goed. Het voelt op dat moment nergens meer veilig, want wie weet is de persoon die achter me staat ook wel ziek in zijn hoofd. De wereld is ziek, doordat hij bewoond wordt door allerlei mensen die willen vernietigen.

Even vergeet ik alle onschuldige mensen om mij heen die geen enkel kwaad willen en hier op deze wereld ook alleen maar een gelukkig leven als doel hebben. Ik vergeet de mensen die vriendelijk en behulpzaam zijn. Alles wordt overschaduwd door deze gruweldaad, al is het er maar één en ben ik me ervan bewust dat er in oorlogen vele onschuldige mensen meer sneuvelen. Dit is door alle nieuwssites en schokkende sociale media berichten een frontale klap in mijn bewustzijn. In één klap ben ik me opnieuw bewust van de hardheid van deze wereld.

een wereld waarin je alert moet zijnWie kan je nog vertrouwen als er ieder moment iemand een mes in je rug kan steken of zonder schaamte een kogel in je hart kan schieten. De narigheid verspreidt zich als een vieze tumor over de wereld en lijkt niet te stoppen. Iedere gedachte die je een gevoel van veiligheid geeft, lijkt een leugen, een naïeve gedachte. We leven in een wereld waar je alert moet zijn en zelfs die alertheid is geen garantie voor overleving.

Het is een kwestie van geluk en ongeluk. Ben je ergens op het juiste of verkeerde moment. Niemand zal het van tevoren weten. Ik heb inmiddels een bankje op het perron op gezocht omdat ik voel dat ik dit van me af moest schrijven. Ik kijk nogmaals om me heen en zie onschuldige en vriendelijke mensen lopen. Iemand knikt naar me en er gaat een gevoel van bevrijding door me heen. Liefde. De wereld is ziek, maar er zijn zoveel mensen op deze wereld om die ziekte te bestrijden. Dat gevoel van saamhorigheid, van liefde voor elkaar, ook al kennen we elkaar niet, daar mogen we ons best iets vaker bewust van zijn, zonder dat er eerst iets naars hoeft te gebeuren.

Ik ga naar huis.

Bron foto’s Martinak15