Reizen met kind naar het buitenland. Wat is handig om te weten? Wat zijn onze tips? Sinds Hunter geboren is zijn we een aantal keer in eigen land en twee keer in het buitenland met hem op vakantie geweest. In Nederland bezochten we een hotel in Zeeland en een huisje van Center Parks in Noord Brabant. Verder vlogen we toen hij 8 maanden was met hem naar Ibiza en toen hij 14 maanden was met hem naar Curaçao. We hebben inmiddels dus wel wat ervaring met het reizen met een kind. Een goed moment om wat van onze tips te delen, zeker gezien de zomervakantie nadert en je misschien twijfelt wat wel en niet te gaan doen…

Gewoon DOEN

Dat is direct onze eerste tip. Gewoon reizen met kind. Niet bang zijn. Laat angst je niet tegenhouden, tenzij je weet dat je in stressvolle situaties echt geen leuk mens meer bent. Het viel ons bij de reizen naar het buitenland op dat veel mensen verbaasd waren dat we dat durfden. Zelf zagen we het namelijk vrij nuchter. Natuurlijk is de eerste keer vliegen even spannend, want je weet niet hoe je kind zal reageren,… maar wat kan er nou werkelijk gebeuren?

Hij kan gaan huilen, ja… en dan? Dan zullen een paar mensen je geïrriteerd aankijken. En dan? Ja, eigenlijk niks. Het is daarentegen zo’n mooi en waardevol avontuur om met elkaar als gezinnetje aan te gaan. Dat vergeet je nooit meer. Droom je ervan om samen naar een warm oord te vliegen of rijden, wil je graag naar rondtoeren in Canada of op een fijne camping vertoeven in Zwitserland… DOEN!

Reizen met kind naar het buitenland: ervaring en tips

Zeul niet te veel mee

Onze tweede tip is: zeul niet te veel mee. Vaak wil je om minder angst te voelen of controle te krijgen het liefst je hele inboedel meenemen. Als je maar niets vergeet! Uiteindelijk zal dat enkel gedoe opleveren en is de kans dat je op je vakantieadres iets achterlaat groter. Schrijf daarom vooraf voor jezelf even op wat je écht niet moet vergeten: een paar luiers, melkpoeder, de fles, extra romper, telefoons, paspoorten, laders en geld. Vaak kan je in het betreffende vakantieland prima de rest van de luiers en babyhapjes kopen.

Koop een simpel inklapbare en lichte buggy

Naar Ibiza hadden we de kinderwagen nog mee (deze moest in een grote beschermhoes apart mee in de bagageruimte van het vliegtuig), maar naar Curaçao gingen we met een Babyzen YoYo. Dat is echt een geweldig ding. Niet alleen is hij superlicht en kan je hem in 5 seconden in -en uitklappen,.. hij mag ook nog eens mee als handbagage in het vliegtuig.

We kregen de afgelopen weken als regelmatig de vraag wat voor type buggy we hadden op Curacao en hoe deze ons beviel… Nou deze dus.. en hij beviel erg goed! Je zou tenslotte ook een draagzak mee kunnen nemen, maar bij hele warme landen is dit niet altijd even chill. In het vliegtuig kan een draagzak soms (bij ons niet) uitkomst bieden.

Reizen met kind naar het buitenland: ervaring en tips

Laat het los: slaaptijd, eettijden…

Houd je in de vakantie niet krampachtig aan slaaptijden en eettijden. Alles gaat tijdens vakantie even anders, dus het is niet raar als je kind hierdoor ook ‘even anders’ is. Kijk vooral naar wat hij/zij aangeeft en nodig heeft. De ene keer zal dat iets vroeger slapen zijn en de andere keer later. Soms zal hij een dagje minder eten en soms ineens heel veel. Het is oké, zorg er vooral voor dat iedereen relaxed is.

Huur een huisje i.p.v. hotelkamer

Op Ibiza zaten we met kind in een hotel en in Nederland ook een paar keertjes. De keren dat we een eigen huisje hadden geboekt bevielen ons eigenlijk beide keren veel beter. Je hebt veel meer vrijheid en kunt zelf allerlei dingetjes koken en in huis halen voor je kind. Als we wilden konden we ergens gaan ontbijten, lunchen en avondeten, maar als dat even niet uitkwam qua slaapjes of wij er geen zin in hadden, aten we lekker (op het balkon van) ons huisje. Tenslotte is een huisje ook vaak een stuk ruimer.

Reizen met kind naar het buitenland: ervaring en tips

Regel een autostoeltje + babybedje

Check vooraf aan je vakantie of er een babybedje aanwezig is en of je een auto kunt huren met autostoeltje. Dit maakt het reizen een stuk makkelijker, want dan hoef je dat allemaal zelf niet mee te nemen. Bij het autohuur bedrijf waar wij waren kregen we gratis een autostoeltje voor Hunter mee. In het resort stond al netjes een opgemaakt bedje op Hunter te wachten. We hadden wel zelf een matrashoesje voor hem meegenomen om hem net wat meer een ‘thuis gevoel’ te geven, maar verder hadden we dus niets nodig. Oh en als je een auto huurt: koop het volledige eigen risico af. Dat scheelt een hoop stress.

Niet per se echt speelgoed

Ga je met het vliegtuig of maak je een lange autorit, dan hoef je niet per se ‘echt speelgoed’ mee te nemen. Kijk naar wat je kind thuis interessant en leuk vindt om mee te spelen. Hunter heeft bijvoorbeeld nog niks met tekenfilms of schermpjes en doet ook nog geen bal met kleurpotloden of een magnetisch bord. Wel vindt hij het heel leuk om met de telefoonlader te spelen, om doosjes met gaatjes te bestuderen of met de veters van mama’s schoenen te rommelen. Prima om dus allerlei van dit soort dingetjes mee te nemen.

Reizen met kind naar het buitenland: ervaring en tips

Deet of muskietennet

Ga je naar een land waar veel muggen of andere insecten zijn, vergeet dan geen kindvriendelijke Deet mee te nemen en eventueel een muskietennet. Dat kan zeker uitkomst bieden tijdens de avonden en nachten.

Een aparte tas in de handbagage

Doe alle spulletjes voor je kind in een aparte tas. Het is zo onhandig als je met weinig ruimte in het vliegtuig of de auto zit en maar blijf rommelen in je tas waar ook je eigen spullen zitten, op zoek naar dat ene speeltje of hapje.

Reizen met kind naar het buitenland: ervaring en tips

Hoedjes en een zwempakje

Vergeet bij een vakantieland met veel zon niet een hoedje (met koordjes) mee te nemen en een UV zwempakje waardoor ook de bovenkant van het lichaam van je kindje beschermd is. Natuurlijk moet je daarnaast ook nog smeren met zonnebrandcrème, maar wat extra bescherming kan geen kwaad bij de nog zo tere kinderhuid.

Late check out

Onderzoek de mogelijkheden van een late check-out. Wij konden voor 50 euro extra de hele dag nog gebruik maken van ons huisje. Dat was echt enorm fijn, zeker met kind. Zo kon Hunter nog rustig zijn slaapje doen, kon ik ‘s middags nog voor hem koken en hadden we ‘s morgens geen stress met koffers inpakken etc etc.

Tips voor reizen met kind naar het buitenlandGekocht bij Nextdirect

Vliegtuigstoelen

Ja, daar hadden wij even iets niet handig gedaan. We waren namelijk te laat met het kiezen van onze stoelen in het vliegtuig, waardoor we aan het raam zaten en weinig extra beenruimte hadden. Onderzoek vooraf dus even goed vanaf wanneer je een stoel kunt kiezen. De beste plekken zijn wel aan het gangpad en liefst met geen stoelen voor je. Soms kan het ook van nut zijn om even te informeren hoeveel het zou kosten als je een stoel zou bijboeken. Bij rustige vluchten wil dit nog weleens meevallen. Bij ons kostte het helaas maar liefst 1.500 euro… niet echt een optie dus.

Reizen met kind naar het buitenland: ervaring en tips

Lees onze andere blog even als je meer ervaring wilt lezen en tips voor vliegen met een dreumes.