Altijd ziek zijn door de kinderopvang? Sinds december gaat ons zoontje tweemaal in de week naar de kinderopvang. Sinds december zijn wij als gezin minstens een keer per maand ziek. Die griepjes slepen voort ,waardoor we nauwelijks meer echt fit zijn. Het voelt alsof we altijd ziek zijn door de kinderopvang. Het start meestal met ons zoontje Hunter die zich niet zo lekker voelt. Dat vinden we het meest vervelend. Het maakt zo machteloos. Zeker als je hem in de nacht hard hoort hoesten, zijn neusje de volgende ochtend onder het snot zit of als hij moet overgeven. 

Na 1 of 2 dagen beginnen wij ons ook beroerd te voelen en met een beetje pech zijn we dan die week nog allemaal ziek. Nou geloof me, als moeder ziek zijn als je kind ziek is; dat is ronduit klote. Je kunt namelijk niet ziek zijn dan. Daar heb je helemaal geen tijd voor, want je moet voor je zieke kindje zorgen. Je moet er ‘s nachts meerdere keren uit, het bedje verschonen, hem wassen, troosten, fruit voor hem prakken en ga zo maar door. Je hebt als moeder geen tijd om ziek te zijn en lamlendig op de bank te liggen. Je moet gewoon doorrrrrrrr.

Altijd ziek zijn door de kinderopvang

Voordat Hunter naar de kinderopvang ging was ik nagenoeg nooit ziek. Ik was eigenlijk ook best trots op mijn sterke afweermechanisme. Terwijl mensen om mij heen nogal eens de griep te pakken hadden, wandelde ik overal tussendoor. Hoe kon mijn afweermechanisme ineens zo instorten? Is die kinderopvang hier echt de oorzaak van? Deze week deelden we een bericht over het altijd ziek zijn door de kinderopvang op ons Instagram account. Ruim tweehonderd reacties met herkenning volgden.

Velen reageerden met de geruststellende woorden dat het voorbij ging én dat het ervoor zorgde dat Hunter een beter afweermechanisme zou krijgen, waardoor hij later minder snel ziek zou worden…. Maar is dat wel zo? Of is dat een fabeltje om onszelf mee te troosten, minder schuldig te voelen? Ik ben als kind vroeger nooit naar de kinderopvang geweest en was verder ook nauwelijks ziek. Misschien één keer per jaar. Zo ken ik nog wel meer mensen. Bovendien muteren virussen. Er zijn zoveel verschillende virussen. Daar waar je nu resistent voor bent geworden, kan over een tijd net wat veranderd zijn, waardoor je er dan weer ziek van wordt.

Naast deze vele goedbedoelde, geruststellende woorden, kregen we ook veel tips. Hieronder zal ik de 10 meest voorkomende tips die we hebben gekregen kort opsommen:

  1. Gezond eten
  2. Op tijd naar bed
  3. Extra vitamines slikken
  4. Probiotica gebruiken
  5. Gemberthee
  6. Toeven aan het ziek-zijn
  7. Bekijk de documentaire Babies op Netflix
  8. Doorzetten
  9. Naar een gastouder i.p.v. kinderopvang
  10. Laten vaccineren tegen het rotavirus (in België zit dit in het rijksvaccinatieprogramma)

 

Natuurlijk wil ik graag geloven dat hij hier een sterker afweermechanisme van krijgt, maar ik wil tegelijkertijd niet te naïef zijn en hem onnodig vaak ziek laten worden. Zou het bijvoorbeeld beter zijn om hem maar eens per week (i.p.v. tweemaal per week) naar de kinderopvang te brengen? Verschilt de frequentie van ziekte nog tussen de diverse kinderopvangorganisaties?

Het kan toch niet de bedoeling zijn dat ons kleine kostbaarheden enkel doordat WIJ ze naar de kinderopvang brengen, zich zo vaak naar moeten voelen?