Vroeger wilde ik altijd bij de politie. De spanning leek me geweldig. Of ik er stoer en besluitvaardig genoeg voor was geweest…? Wie zal het zeggen. Ik koos uiteindelijk voor een andere opleiding, maar vind het tegenwoordig nog wel leuk om naar series, films of programma’s te kijken die over de politie gaan. Eentje hiervan is Dienders.  In deze documentaireserie worden acht jonge agenten op de voet gevolgd tijdens het eerste jaar van hun opleiding. Daarin zitten ze niet alleen in de schoolbanken, maar ze moeten ook meteen de straat op om te laten zien wat ze in de praktijk waard zijn. Eén van hen is Louanne. Plattelandsmeisje, noemt ze zichzelf. Ze hoorde er nooit echt bij en voelde zich hierdoor altijd een buitenbeentje. Tenslotte valt ze ook nog eens op vrouwen… Als lesbienne werken bij de politie, hoe is dat?

Zes van acht jonge agenten komen te werken in het zware district Zuid, waar armoede, huiselijk geweld en agressie de standaard is en schietpartijen eerder regel dan uitzonderingen zijn. Van de eerste keer preventief fouilleren tot een lange zoektocht naar de moeder van een hopeloos verdwaalde kleuter. Als een vlieg op de muur filmen de makers dicht op de huid van de agenten, ook in hun dagelijks leven.

Nu wil Louanne zich bewijzen. Aan anderen en zichzelf. ‘Ik wil laten zien dat ik het kan.’ Maar ook op de politieopleiding heeft ze het vaak lastig. Ze durft niet goed te zeggen wat er op haar hart ligt. ‘Ik denk vaak laat maar gaan. Ik heb geen zin in die confrontatie, dat iedereen er wat van zal gaan vinden.’

Bart, Bjorn, Harun, Louanne, Michiel, Nanouk, Sammuel en Viggo zijn na een strenge selectie aan de politieacademie toegelaten. Ze zijn tot op het bot gemotiveerd en vol goede moed gaan ze met elkaar de uitdaging aan. Al vlot gaan ze voor het eerst in uniform de Rotterdamse straat op waar ze onder meer te maken krijgen met scheldpartijen en discriminatie. Kan iedereen de stress en de hoge werkdruk aan?

Er wordt Louanne gevraagd of ze wil vertellen waar ze mee zit. Dat wil ze wel, maar het kost haar duidelijk moeite. ‘Er is bij mij de afgelopen jaren heel veel gebeurd. Het begon eigenlijk op de middelbare school. Daar ben ik vanaf getrapt omdat ik in een vechtpartij terechtkwam, waar ik mezelf heb verdedigd.’ Ze ging toen naar een andere, christelijke middelbare school. Hier had ze het opnieuw moeilijk. ‘Ik wist al heel lang dat ik niet op jongens viel. Dat is ook een van de redenen waarom ik vanaf jonge leeftijd al veel gepest ben’, snikt ze…

Tijdens het eerste jaar van de opleiding moeten de agenten ook de onvermijdelijke confrontatie met zichzelf aangaan. Bij de één speelt een jeugdtrauma op en een ander wordt geconfronteerd met zijn gedrag, verleden en foute vrienden. Dienders is het coming of age verhaal van acht jonge gedreven politieagenten die ons laten zien wat het van je vraagt om als agent je steentje bij te dragen aan onze samenleving. Daarnaast geeft het antwoord op de vraag of het politievak wel voor iedereen is weggelegd.

Echt een aanrader om naar te kijk!
De zesdelige serie Dienders is iedere donderdagavond te zien om 21.45 uur bij BNNVARA op NPO 3.

Foto Credits: Frank Ruiter – Bron: Bnnvara.nl