Vanavond kan je op NPO 3 om 21:50 uur kijken naar de documentaire Genderbende waarin 5 jongeren worden gevolgd. “Zeg, ben jij nou een man of vrouw?” Deze vraag krijgen de vijf jongeren uit de documentaire iedere dag opnieuw voorgeschoteld. Maar wat als je je geen van beiden voelt? Genderbende vertelt het verhaal van vijf jonge mensen die zich gewoon iets ‘daartussenin’ voelen. De tweeling Anne en Lisa, Lashawn, Selm en Dennis zijn het over eens dat hun geslacht geen bepalende factor is voor hun identiteit.

“Ik ben trots op wie ik ben, alleen ik voel me zowel mannelijk als vrouwelijk.
Of zowel niks als alles”
, aldus Lisa

De mensen die gevolgd worden in deze docu hebben allen hun eigen moeilijkheden, maar vertellen samen een krachtig verhaal over acceptatie. De documentaire speelt met de nieuwsgierigheid, interesse en het onbegrip over alles wat buiten de norm valt. Zou het niet bevrijdend zijn als we het hokjes-denken rondom gender zouden doorbreken? Deze vijf genderneutrale personages laten ons nadenken over onze, soms zo, rigide samenleving en bieden een moment van reflectie. In hoeverre ben jij 100% man of 100% vrouw?

Genderbende Teaser from Halal Docs on Vimeo.

In een wereld waarin mensen nog steeds als uitsluitend man of vrouw worden gezien, brengt documentairemaker Sophie Dros het verhaal in beeld van mensen die hun lichaam of uiterlijk veranderen om het te laten passen bij hun gevoelswereld. Samen vertellen zij één verhaal. Een verhaal over ons allemaal…

“In de kern gaat deze film over acceptatie van jezelf en van anderen. We hoeven elkaar niet per se te begrijpen zolang we elkaar maar accepteren en respecteren. Ik hoop dat mensen na het zien van deze film met elkaar om de tafel gaan. Een lijn trekken, en gaan onderzoeken waar zij zelf staan op de genderlijn.” aldus Sophie

Documentairemaker Sophie Dros maakte eerder de documentaire My sillicon love en won daarmee een VERS Award. 3Doc: Genderbende is een productie van HALAL in coproductie met BNN-VARA en met steun van het Mediafonds.

3Doc: Genderbende is, vanavond, dinsdag 30 mei om 21.50 uur te zien op NPO 3.