Als je zwanger bent komt er een moment waarop je door de verloskundigenpraktijk waar je loopt zal worden gevraagd om een geboorteplan op te stellen. Het kan zijn dat je dit samen met de verloskundige doet, maar het kan ook zijn dat je dit gewoon zelf thuis, samen met je partner, doet. Wij moesten het plan zelf thuis opstellen. Het is tot dusver nog niet besproken bij de verloskundigenpraktijk. Ik ben benieuwd wanneer dit zal gebeuren. Om je wat meer inzicht te geven in zo’n geboorteplan zullen we dit hieronder met je delen. Misschien ben je gewoon benieuwd of ben je zelf ook zwanger en wil je graag weten hoe wij dit doen…

Een geboorteplan is belangrijk omdat op die manier iedereen weet waar die aan toe is en wat jij als zwangere vrouw en koppel belangrijk vindt. Het is goed om dit vooraf vast te leggen, omdat hier tijdens de bevalling vaak niet de tijd, ruimte en emoties naar zijn… Ook is het goed om dit vooraf te doen, zodat je overal rustig over kan nadenken. Je kunt dan de voor- en nadelen van verschillende keuzes overdenken en verschillen in keuzes tussen jou en je partner bespreken.

Ons geboorteplan: hoe ziet het eruit?

Het geboorteplan van Joyce & Scarlet

Naam : Joyce
Geboortedatum : 12-04-1983
Naam partner : Scarlet
Adres : Straatweg 8, Utrecht (dit is een fictief adres)
Uitgerekende datum: 19 december 2018

Waar denk je te gaan bevallen (thuis of ziekenhuis) en waarom?
Ik zal bevallen in het ziekenhuis, omdat ik dit een prettig idee vind én omdat ik hiervoor een medische indicatie heb. Ik slik antidepressiva, waardoor de baby de eerste 24 uur na geboorte in de gaten moet worden gehouden. Ik vind het ziekenhuis daarnaast een prettig idee, omdat alles in de buurt is als er iets aan de hand is met de baby.

Wie is er bij de bevalling aanwezig?
Bij de bevalling is mijn partner Scarlet aanwezig en een geboortefotograaf. Daarnaast uiteraard de verloskundige en indien nodig medisch personeel van het ziekenhuis.

Heb je al contact gehad met de kraamzorg en weet je dat zij ons tijdens de bevalling assisteren?
Ik heb reeds een intakegesprek met de kraamzorg (Naviva) gehad. Zij zullen hoogstwaarschijnlijk niet aanwezig zijn tijdens de bevalling, omdat het ziekenhuis van mijn voorkeur hiervoor haar eigen personeel heeft. Als het kindje geboren is nemen we contact op, zodat onze kraamzorg bij thuiskomst aanwezig kan zijn.

Hoe heb je je voorbereid op de bevalling?
Ik heb mij voorbereid op de bevalling door middel van de Pregnancy Centering Cursus en door diverse boeken over zwangerschap te lezen. Ik twijfel er nog over of ik een zwangerschapscursus/pufcursus zal doen. Ik weet niet of dit daadwerkelijk nodig is.

Speciale wensen voor de bevalling rondom houding (bed, baarkruk, skippybal)?
Ik wil graag in bad bevallen of in ieder geval de mogelijkheid hebben. Ik zou daarom graag in het Antonius ziekenhuis een kamer met beval bad krijgen.

Heb je speciale wensen t.a.v. omgaan met de pijn van de weeën?
Ik kan me hier nog heel slecht een voorstelling van maken. Ik heb geen idee hoe de pijn voelt en hoe ik hiermee omga. Het zou wel prettig zijn als er eenvoudig muziek en tv voorhanden is en zoals ik eerder al benoemde, een (beval)bad.

Ons geboorteplan: hoe ziet het eruit?

Ben je op de hoogte van de voor- en nadelen van medicamenteuze pijnbestrijding?
Ik heb me hierover laten informeren. Er zijn een aantal soorten van pijnbestrijding: lachgas, TENS, pethidine, het pijnpompje (Remifentanil/Morfine) en een ruggenprik. Bij een ruggenprik moet ik ermee rekening houden dat het soms nog een uur duurt alvorens deze gezet kan worden én dat het c.a. een kwartier duurt voordat deze werkt. Het is dus belangrijk om echt tijdig aan te geven als ik hier gebruik van wil maken.

Liefst probeer ik het uiteraard zonder, omdat het idee van een ruggenprik me wel wat angst aanjaagt. Het heeft me echter wel gerustgesteld te horen dat het twee soorten ruggenprikken zijn. Ik was namelijk in de veronderstelling dat je bij een ruggenprik altijd het gevoel in de onderkant van je lichaam verloor. Dit is echter niet het geval.

Bij een normale bevalling krijg je een epidurale ruggenprik. Deze onderdrukt de pijn. Je hebt dan nog wel gewoon de controle over je spieren. Bij een keizersnede is er sprake van spinale anesthesie. Hierdoor kan je je onderlichaam niet meer bewegen.

Lachgas zou ik eventueel wel willen proberen voordat ik voor een ruggenprik zou kiezen. Morfine achtige stoffen spreken me niet aan, omdat ik hier bij eerdere operaties erg ziek van werd.

Hoe sta je tegenover een vacuümpomp en verlostang?
Ik hoop natuurlijk dat dit niet nodig is, maar wanneer er écht geen andere mogelijkheden zijn vind ik het oké als hier gebruik van wordt gemaakt. Het gaat dan wel echt over uiterste noodzaak en in goed overleg met mij of mijn partner.

Wat verwacht je van je zorgverlener?
Ik vind het heel belangrijk dat hetgeen ik aangeef serieus wordt genomen. Ik ben iemand die zich niet snel uit en soms te lang wacht voordat ik iets aangeef. Een binnenvetter. Als ik iets aangeef is het dan ook echt iets wat belangrijk voor me is, wat nodig is. Ik verwacht daarnaast dat er duidelijk gecommuniceerd wordt over hoe het gaat, wat de status van de bevalling is en hoe het met de baby gaat. Mijn vriendin en ik vinden het onprettig als er te veel medewerkers in opleiding (die even komen meekijken) aanwezig zijn.

Waar zie je tegenop?
Ik vind vooral de onduidelijkheid rondom het niet weten wanneer onze baby komt lastig. Komt hij een week eerder, op de uitgerekende datum of pas 10 dagen later. Wanneer breken mijn vliezen? Breken die überhaupt en kan ik nog overal naar toe gaan? Ik zou misschien tegen de pijn op moeten zien, maar ik kan me hier te weinig bij voorstellen om daar nu al tegenop te zien.

Zijn er nog andere zaken t.a.v. de bevalling van belang voor ons?
♥ Medicatiegebruik: Mijn medicatiegebruik is van belang. Ik slik 40 mg Citalopram per dag. Om deze reden moet ik ook wat langer in het ziekenhuis blijven dan normaal.

♥ Ik Vrouw van Jou: Tijdens de bevalling zal er mogelijk gefilmd worden, aangezien wij ons leven filmen voor ons YouTube kanaal Ik Vrouw van Jou. Het is voor ons prettig om vooraf te weten wie er wel en niet in beeld mogen komen.

♥ Mocht er iets aan de hand zijn met de baby dan vinden we het belangrijk dat in ieder geval één van ons bij de baby kan blijven. We willen ten alle tijde dat de baby ‘s nachts ook bij een van de moeders kan blijven en niet in een aparte slaapzaal terecht komt.

Wil je de baby na de geboorte direct op je buik?
Ja, dat wil ik wel graag. Ik zou het verder fijn vinden als de baby hierna op Scarlet haar buik mag liggen.

Ons geboorteplan: hoe ziet het eruit?

Wat voor voeding ga je geven? Heb je speciale wensen hieromtrent:
Ik hoop borstvoeding te kunnen geven, maar omdat ik een borstverkleining heb gehad zo’n zes jaar geleden is het nog onzeker of dit mogelijk is. Mijn partner Scarlet hoopt ook borstvoeding te kunnen geven. Zij is sinds een aantal maanden bezig met het volgen van het adoptief voeden protocol. Mocht het bij beiden niet lukken, dan zullen we kunstvoeding geven.

Tevens goed om over na te denken…
♥ De navelstreng: Ik vind het mooi als Scarlet de navelstreng doorknipt.

♥ De moederkoek: Deze wil ik wel even zien.

♥ Foto’s: Hierover hebben we afspraken gemaakt met onze geboortefotograaf.

♥ Onze hond Sjors: Sjors kunnen we ten allen tijden brengen bij onze vrienden Jan en Tineke en indien dit geen optie is hebben we onze buurman en het pension als back up.

♥ Bezoek: Afhankelijk van de tijd zullen we na de bevalling bezoek ontvangen van onze donor en zijn vrouw, onze ouders en broer en zus. Al het andere bezoek zal later plaatsvinden, op zijn vroegst na de eerste kraamweek. We vinden het belangrijk om de eerste weken voldoende tijd en ruimte met zijn drietjes door te brengen om aan alles te kunnen wennen en de baby te leren kennen.


Hoe ziet/zag jouw geboorteplan eruit en zijn wij nog iets vergeten?