Ik ben geboren met weinig én dun haar. Als kind kreeg ik weleens een mooi rood speldje in, maar dat hing dan na een uur al half op mijn voorhoofd. Mijn ouders hebben geprobeerd om mijn haar wat dikker te krijgen door het regelmatig te laten knippen. Mijn haar is zelfs een keer heel kort geknipt in de hoop dat het dan voller zou worden. Niets hielp. Ik moest maar gewoon accepteren dat ik heel dun haar heb en dat er zonder de nodige extensions nooit sprake zal zijn val een volle bos of een dikke vlecht. Dit maakt dat ik best weleens jaloers kan zijn op Joyce.

Sinds ze mij heeft ontmoet waardeert ze haar volle lange haarbos ook een stuk meer. Eerder was het vanzelfsprekend voor haar en kon ze niet begrijpen dat andere vrouwen bij wijze van spreken een moord wilden doen voor zulk haar. De afgelopen jaren heb ik het nodige geprobeerd om mijn haar voller te laten lijken. Het in laagjes laten knippen: geen succes. Extensions: geen succes. Dure volume haar producten: geen succes. Ik heb inmiddels geaccepteerd dat ik gewoon heel dun haar heb. Soms kan ik daar ook best om lachen. Ik heb daarom 10 dingen opgeschreven die vrouwen met dun haar herkennen, althans waarschijnlijk.

9. Altijd vast 'Wil je je haar een keertje los dragen, volgens mij staat dat heel leuk'. Uhmm, nee dat staat het niet. Mijn haar draag ik nagenoeg nooit los omdat het dan gewoon als een paar sprieten langs mijn hoofd hangt. Als ik het net in een staart heb gehad zit er de komende paar uur ook nog een leuke deuk in. Ik kan mijn haar alleen leuk los dragen als ik er 's morgens heel veel aan zou doen. Stylen, krullen, volumepoeder en ga zo maar door. Daar ben ik niet geschikt voor.1. Het knotje
Om mij heen zie ik regelmatig vrouwen met zo’n leuke, volle, slordige knot. Mijn beste vriendin kan zo’n knot in 3 seconden maken en het zit perfect. Met dun haar zo’n knot proberen te maken is veelal een beetje kansloos. Wat dan ontstaat is een soort raar ‘poefje’. Een klein, pruttelerig propje haar. Met dun haar maak je geen knot, maar een propje. Dat ziet er helemaal niet zo leuk uit. Het is vaak een hele klus om in mijn haar een beetje knot te krijgen. Ik moet mijn haar dan echt touperen en extra slordig bij elkaar rapen zodat er door de slordigheid volume in komt.

herkenbare problemen dun haar2. De zichtbare bun
Op een dag dacht ik de oplossing te hebben gevonden voor de perfecte knot. Ik zag dat heel veel meiden een haar donut gebruiken om een mooie ballerina bun te maken. Hup, naar de Primark en voor nog geen euro had ik er ook eentje. Eenmaal thuis heb ik na het kijken van de nodige tutorials het ding in mijn haar gewikkeld om vervolgens tot de conclusie te komen dat ik er te dun haar voor had. Overal in die knot zag je die haar donut doorschijnen. Als ik mijn haar dan eindelijk zover had om perfect over de donut heen te zitten, was het een kwestie van een paar uurtjes wachten en het ding was weer zichtbaar.

herkenbare problemen dun haar3. Een doorzichtige pony
Omdat ik mijn haar bijna altijd in een plukje of een propje draag, heb ik soms het gevoel dat mijn hoofd er wat kaal uitziet. Er mist gewoon wat haar rondom mijn gezicht. Om die reden heb ik nu twee keer in mijn leven een pony laten knippen. De eerste keer was ik daar niet altijd even blij mee, de tweede keer (als in: nu) ook niet. Het probleem bij dun haar en een pony is dat er relatief weinig haar is om te knippen als pony. Dit zorgt ervoor dat je pony geen mooi dik gordijn is op je voorhoofd, maar een soort van dun half open hangende vitrage. Dat wil je niet… Dun haar is vaak ook sneller vet, waardoor je binnen no-time een paar vette sprietjes op je voorhoofd hebt hangen als zijnde pony.

4. Altijd vast
‘Wil je je haar een keertje los dragen, volgens mij staat dat heel leuk’. Uhmm, nee dat staat het niet. Mijn haar draag ik nagenoeg nooit los omdat het dan gewoon als een paar sprieten langs mijn hoofd hangt. Als ik het net in een staart heb gehad zit er de komende paar uur ook nog een leuke deuk in. Ik kan mijn haar alleen leuk los dragen als ik er ‘s morgens heel veel aan zou doen. Stylen, krullen, volumepoeder en ga zo maar door. Daar ben ik niet geschikt voor.

herkenbare problemen dun haar5. Plat of nat
In dun haar volume kweken is knap lastig. In de meeste gevallen hangt je dunne haar gewoon als een platte pannenkoek langs je hoofd. ‘Er is iets anders aan je…’ krijg ik te horen wanneer ik mijn haar eens een keertje niet in een staartje draag. ‘Wow, regent het buiten?’ is eenzelfde opmerking die ik weleens heb gehad bij los haar. Ja, ik zie er anders uit want er hangen twee sprieten aan beide kanten van mijn hoofd en nee het regent niet buiten, mijn haar is van nature zo nat plat.

6. Elastiekje 50 keer rond
Als Joyce een knot in d’r haar doet kan ze het elastiekje nauwelijks dubbel doen. Als ik een knot of staartje in mijn haar doe, moet ik het elastiekje soms wel 5 keer dubbel doen. Het plukje is zo iel, dat het elastiek bij een twee keer dubbel doen gewoon nog veel te los zit.

herkenbare problemen dun haar7. Het sprietje
Er zijn meerdere bekende Nederlanders en ook enkele YouTubers die de mogelijkheid hebben om hun haar in een prachtige volle vlecht te doen. Liefst dan ook nog een visgraat vlecht. Zelfs met extensions lukt het mij niet om zo’n vlecht te creëren, maar met enkel mijn eigen haar al helemaal niet. Met dun haar een vlecht maken zorgt voor een inimini kleuter vlechtje. ‘Hé wat schattig, je hebt een vlechtje’. Ooit droeg ik een zijvlecht. Dat was niet voor herhaling vatbaar.

8. Waar zijn de krullen
Met dun haar meer volume creëren door krullen te maken is op zich een leuk idee. Het probleem is alleen dat de meeste krullen niet veel langer dan een uur blijven zitten. Ook ontstaan er vaak wat weinig krullen bij dun haar. Van de 12 rollers die je hebt om krullen te maken, gebruik je er maar 5. Meer haar is er gewoonweg niet. Je kan je voorstellen dat de krullen daarom soms ook ver te zoeken zijn.

herkenbare problemen dun haar9. Hair Extension hobbel
Zo’n 2 jaar geleden bestelde ik hele lange blonde clip in hair extensions. Helemaal gelukkig was ik ermee toen ze in de brievenbus lagen. EINDELIJK LANG EN DIK HAAR. De totale hoeveelheid haar van de extensions was zowat tweemaal zoveel als mijn eigen hoeveelheid haar. Joyce was ook razend benieuwd naar hoe ik eruit zou zien met voller en lang haar en ging aan de slag. Hele matten gingen erin, maar als snel kwamen we erachter dat bij ieder vlaagje wind die clips te zien waren. Simpelweg doordat ik te dun haar had om die hele reutemeteut te verbergen. Ook zag je de overgang van mijn eigen haar naar de extensions erg goed, omdat het gewoon ineens te vol was. Toch hoop ik ooit nog eens mooie extensions te krijgen waarbij je het niet ziet. Lang haar vind ik echt een droom!

10. Opgestoken haar laat los
Soms doe ik mijn best om mijn haar extra mooi op te steken. Het zit dan ongeveer een uur goed. Hierna zakt het in en glijden de nodige haren uit de speldjes en het elastiekje. Er ontstaat dan een soort sprieterig slordig kapsel, iets wat je niet wilt hebben. Ik kan mijn haar daarom alleen goed opsteken als ik er vooral flink wat volumepoeder in doe en het vervolgens vastzet met veel speldjes en nog meer haarlak.

Welke haar struggles herken jij?