Schimmels, kalknagels, baardgroei en zo zijn er nog vele andere kwaaltjes waar we ons nogal eens voor schamen. Kwaaltjes waardoor we onszelf minderwaardig voelen en waarvan we denken de enige te zijn. Niet is gelukkig minder waar. Hoe perfect je iemand ook voor je ziet, we hebben allemaal zo onze eigenaardigheden en kwaaltjes. In deze blog delen we daarom 10 kwaaltjes die wij gratis en voor niets hebben gekregen in ons leven en waar we ons best wel een beetje voor schamen. 

♥ Rosacea
De puberteit al ver gepasseerd en nog steeds last van jeugdpuistjes? Na wat bezoekjes aan de huisarts en een doorverwijzing naar de huidspecialist later, bleken mijn wangen geen puistjes te produceren, maar een huidaandoening genaamd Rosacea te bevatten. Rode koontjes, maar dan nét iets minder schattig. Ik zou graag wat vaker make-up loos de deur uitgaan, maar ik voel me gewoon niet prettig zonder een laag camouflage. Er bestaan wel wat zalfjes die het beter zouden moeten maken, maar deze heb ik nog niet ontdekt. Van de zalfjes die ik meekreeg werd mijn huid droger dan 4 weken oud brood.

10 Kwaaltjes waar we ons voor schamen

♥ Zwemmerseczeem
Het is weer zover. Een sok vol met witte velletjes en voeten die eruit zien alsof ze vergaan. Zowel mijn vader, broer als ik hebben hier regelmatig last van. Op de een of andere manier zijn we er gewoon heel erg vatbaar voor, zwemmerseczeem. Jammer genoeg ben ik erg slecht in het consequent smeren van anti schimmel crèmepjes, maar grappig genoeg lijkt Joyce er immuun voor te zijn. Ik draag nooit slippers in de badkamer, we dragen elkaars schoenen en sokken (wel na het wassen;)) maar haar voeten hebben een soort beschermlaag aangemaakt voor mijn zwemmersschimmeltjes. Ik schaam me altijd vreselijk voor mijn voeten wanneer we naar het zwembad of op een strandvakantie gaan. Ook schoenen passen of tijdens een fotoshoot van schoenen wisselen is een drama. “Is het goed als ik mijn sokken gewoon aanhoud in deze pumps?” Tegenwoordig ga ik netjes elke maand naar de pedicure om de lagen eelt weg te schuren en alles een beetje bij te houden.

10 Kwaaltjes waar we ons voor schamen

♥ Colitis
Ik ben gezegend met de geweldige darm genen van mijn vader. Mijn zus en ik hebben, net zoals mijn vader, de nodige periodes met darmkrampen en langdurige toiletbezoekjes. Mijn zus kreeg al vroeg de diagnose ziekte van Crohn en ook ik kreeg een paar jaar geleden na een redelijk ongemakkelijk darmonderzoek te horen dat ik last heb van colitis. “Gaat u maar op uw zij liggen, dan voelt u straks wat druk in uw achterste”…. Met een lading kont torpedo’s werd ik weer naar huis gestuurd. Twee maal daags een raketje tussen de billetjes. Vervelend als ik het vind, gebruik ik ze veel te weinig. Niet heel handig, want dit zorgt ervoor dat er tijd van tijd weer ontstekingen komen en ik regelmatig last heb van pijnlijke darmen en uhh…. windjes….

Schimmels, kalknagels, baardgroei en zo zijn er nog vele andere kwaaltjes waar we ons nogal eens voor schamen. Kwaaltjes waardoor we onszelf minderwaardig voelen en waarvan we denken de enige te zijn.

♥ Jeukende hoofdhuid
Krabben, krabben, krabben, Aaaahhhhh! “Schatje, dat is echt ranzig” Maar ik heb jeuk!!! Nee, geen luizen, maar wel snel enorme jeuk op mijn hoofd, met af en toe een sneeuwbui. Wanneer ik mijn haar net heb gewassen is mijn hoofdhuid op zijn best. Dag twee is prima, dag drie begint het weer te komen en dag vier weet ik ‘s ochtends niet hoe snel ik onder de douche moet springen. Ik weet dat ik heel erg gevoelig ben op mijn huid met bepaalde producten. Zo kan ik mijn gezicht bijvoorbeeld enkel wassen met producten waar niks aan toegevoegd is en krijg ik altijd last van branderige ogen wanneer ik foundation gebruik. Voor mijn hoofdhuid geldt blijkbaar hetzelfde. Ik heb inmiddels verschillende shampoo’s geprobeerd en kwam laatst een nieuwe shampoo van Vichy tegen, speciaal voor de gevoelige huid. Met een mailtje naar het PR bureau had ik de mazzel dat ze hem wilden opsturen en ik hem mocht testen. Het lijkt zowaar wat te helpen.. al krijg ik nu spontaan jeuk terwijl ik mijn haar gisteren heb gewassen…

10 Kwaaltjes waar we ons voor schamen

♥ Kinharen
“Wil je even checken schatje”….. “Oh, ik zie weer zo’n hele dikke zitten! Ik trek hem er wel even uit”. Met zwaar geschut, lees pincet, trekt ze die vieze stugge zwarte stengel uit mijn kin. Ik verwacht kin haar bij wat oudere vrouwtjes, maar nog niet op mijn jeugdige kinnetje. Erg vervelend ook wanneer je onderweg bent en voelt dat er zo’n stugge haar uit je kin steekt, maar je hem er niet uit krijgt. Straks ziet iemand het. Waarschijnlijk valt het op het eerste gezicht niet heel erg op, mits er niet iemand direct onder je kin hangt, maar het voelt dan wel alsof die haar minstens zo dik en lang is als zo’n vieze harige spinnenpoot.

♥ Striae
Eigenlijk is dit helemaal niks om je voor te schamen, want van dit kwaaltje heeft volgens mij de meerderheid van de vrouwen last. De welbekende stretchmarks die je er in de groei, of bij het snel afvallen, gratis bij hebt gekregen. De tiger stripes. Al op vrij jonge leeftijd spoorden mijn hormonen m’n lichaam aan om in een rap tempo een heuvellandschap te creëren. Dat werd een heuvellandschap met skibanen. Mijn borsten zijn bedekt met skibanen. Niet alleen mijn borsten, maar ook mijn billen en bovenbenen. Je zou mijn lichaam dus kunnen zien als een soort Winterberg. De strepen op mijn lichaam zijn door de jaren heen en het iets beter in proportie komen, gelukkig wel redelijk vervaagd en wit geworden. Het is niet zo dat ik me zo schaam dat ik niet meer in bikini durf te lopen, maar je voelt er toch iets minder florisant door in je nakie.

10 Kwaaltjes waar we ons voor schamen

♥ Opstopping
Na een half uur op de wc te hebben zitten persen als een baby die zijn luier met een rood aangelopen hoofd vol poept, besluit ik mijn laptop maar te pakken. Wellicht dat ik dan nog enigszins kan ontspannen én iets nuttigs kan doen. Regelmatig vond dit ritueel de afgelopen maanden plaats wanneer mijn darmen besloten niet mee te werken. Gelukkig gaat het inmiddels weer een stuk beter. Op vakantie is het wel altijd echt een drama. Het eerste wat ik daar meestal moet doen is iets van pruimen halen, zodat ik niet dagenlang met een opgeblazen buik op het strand hoef te liggen. Helaas kan ik ook niet té hard persen, want dan…..

10 Kwaaltjes waar we ons voor schamen

♥ Aambeien
Ik zit op het toilet en heb haast, maar ik voel ook een pittig grote boodschap in de planning. De planning van die boodschap is echter een stuk ruimer, dan de planning in mijn hoofd. Waarom? …omdat persen betekent risico op een angstaanjagende aardbei als bonus product van de boodschappen. Je begrijpt dat ik door schaamte mijn boodschap verpak in allerlei mooi gezwam, maar ik heb het plat gezegd gewoon over aambeien. Damn, die dingen wens je niemand toe. Ik kreeg ze voor het eerst rond m’n 20ste. Weer zo’n fijne erfenis van mijn oma. Wat het is? Tja… een soort kleine uitstulping van de darm die je tijdens het té hard persen mee kan duwen, waardoor er dus een stukje darm naar buiten komt tussen de bolle billetjes. Dat betekent dat je dag in dag uit wandelt met het gevoel van een laatste stukje drol dat er nog half uithangt.

Met een beetje pech zijn de aambeien flink groot en kan je nauwelijks zitten. Ze kunnen namelijk ook vervelend pijnlijk zijn. Het kan flink wat weken duren voor ze weg zijn. Wat helpt? Met een koude douche erop spuiten (zoooo naar om te doen!) en aambeienzalf. Altijd fijn om bij het Kruidvat die zalf af te rekenen met een knots van een rij mensen achter je en de cassiere die vervolgens vraag: HEEFT U NOG VRAGEN OVER DE AAMBEIENZALF? Hushhhhhhh! Mijn oma had er zoveel last van dat er hele trossen aardbeien kwamen te groeien, waardoor ze ze uiteindelijk operatief moest laten verwijderen. Ik hoop maar dat ik dat niet geërfd heb. Ik let er dus wel op, ook al heb ik haast, dat ik niet te hard pers én dat ik altijd voldoende vezels (Pruimen zijn dé shit!) eet.

♥ Tonsel stones
Volgens mij hebben veel meer mensen hier last van, maar het voelt toch wat schaamtevol. Vieze witte stukjes die achter in je keel zitten en er soms uitkomen wanneer je hoest of iets dergelijks. Stinken dat ze doen! Het zijn kleine brokjes opgehoopte voedselresten die in combinatie met bacteriën lekker tussen de groeven bij je amandelen gaan gisten. Wanneer ze te groot worden laten ze los en slik je ze door of komen ze in je mond terecht. Soms zie je ze zitten wanneer je je mond ver genoeg open kan doen en soms merk je het al doordat je toch het idee hebt iets meer uit je smiegeltje te rieken. Nu maar hopen dat niemand dat heeft geroken…..

10 Kwaaltjes waar we ons voor schamen

♥ Dun haar
Je kan het misschien niet echt een kwaaltje noemen, maar vervelend vind ik het wel. Mijn haren zijn nooit echt volwassen geworden. Mijn opa scheerde vroeger mijn haar in de hoop op het uitgroeien van een mooie volle haarbos, maar mijn hoofd bevat behoorlijk wat jaren later nog steeds babydun en sprieterig haar waar ik me regelmatig voor schaam wanneer ik foto’s bekijk. Hoe ik het ook laat knippen en waarmee ik het ook was, het wordt gewoon niet beter. Deels is het aanleg en deels is het ook dunner door het ondergewicht van voorgaande maanden.

De afgelopen vijf maanden waren extensions de ideale oplossing, maar na een poosje wil je ook gewoon je handen weer door je haar kunnen halen zonder er tientallen stukjes plastic in te voelen. Daarnaast is het behoorlijk prijzig om het steeds te moeten vervangen. Ik heb ze er twee weken geleden uit laten halen omdat ik weer all natural wilde, maar mis ze stiekem best wel. Ik gebruik nu wel een shampoo van Vichy voor dikker haar, die ik heb gekregen. Hopelijk groeien er daardoor 3 haren extra op m’n hoofd.

♥ Waar schaam jij je voor?