Ik heb zelf nooit een jongen willen zijn en ik ken op dit moment ook geen vrouwen die liever een man willen zijn of andersom. Ik vind het daarom ook erg moeilijk voor te stellen hoe het is om het gevoel te hebben dat je niet het juiste geslacht hebt. Toch telt Nederland meer dan 400.000 transgender personen. Het lijkt me enorm ingewikkeld als je hiermee te maken krijgt. Een recent gepubliceerde video van Transgender Europe laat zien hoe zwaar en moeilijk het voor transgender personen wordt gemaakt om wettelijk van geslacht te veranderen.

Ergens begrijp ik wel dat dit niet zo even makkelijk gedaan kan worden. Zo voorkom je namelijk wel dat mensen die eigenlijk helemaal niet 100% zeker zijn, later spijt krijgen van hun keuze omdat het allemaal zo makkelijk ging. Voor mensen die wel 100% zeker zijn, is het hele proces echter ook heel zwaar, onaangenaam en pijnlijk, althans dat blijkt uit de video. In verschillende landen wordt transgender zijn gezien als een psychische stoornis. In 34 landen in Europa is het niet toegestaan om je geslacht en naam wettelijk te laten veranderen.

[videos file=”https://www.youtube.com/watch?v=OZlpyDeu4jY” width=”100%” height=”350″][/videos]

Kort na het zien van bovenstaande heftige video, kwam ik een artikel tegen over de 14-jarige jongen Jazz Jennings die al vanaf zijn derde levensjaar liever een meisje wilde zijn en nu als meisje door het leven gaat. Jazz zal als ze 18 is officieel een geslachtsverandering ondergaan. Ze schreef een boek over haar struggles, I am Jazz, en vertelt in onderstaande video meer over haar transgender zijn. Haar moeder maakt zich grote zorgen over haar toekomst en het moment waarop ze zal gaan daten. Ze vindt het heel belangrijk dat ze de jongens dan wel vooraf inlicht over haar geslacht.

(Vanaf minuut 5:45 zie je Jazz haar speech houden, ervoor zie je beelden van haar jeugd)

[videos file=”https://www.youtube.com/watch?v=m7i4zXdEoVI” width=”100%” height=”350″][/videos]

Tenslotte kwam ik toepasselijk nieuws tegen over Facebook, dat zeker met het oog op bovenstaande een vooruitgang betekent. Je kunt namelijk sinds kort uit meer opties kiezen als je bij je profiel je geslacht moet invullen. Dit is zeker voor mensen die hiermee problemen hebben een waardevolle toevoeging.

transgender facebookVoordat ik deze artikelen vorige week allemaal tegenkwam, had ik nog weinig idee van wat transgender zijn allemaal kan betekenen. De video’s in dit artikel hebben mijn beeld echt verruimd op dit gebied. Ik vond het heel interessant en waardevol en deel het daarom graag op onze blog.

liefs scarlet