Als ik op Instagram of YouTube kijk naar het gemiddelde liefdeskoppel, dan lijkt het of bijna iedere relatie het walhalla op aarde is. De verliefdheid lijkt eeuwig, de seks is geweldig, de vakanties zijn perfect en kinderen krijgen is letterlijk en figuurlijk een eitje.  De perfecte relatie! Mijzelf hiermee vergelijken zorgt bijna altijd voor een gevoel van tekortkoming, want hoe sommige mensen ook over onze ‘perfecte relatie’ mogen denken, dat is hij niet. Nope! Dit voelt bijna als een soort van bekentenis, alsof ik mijn make-up af doe en plotseling met een heel ander gezicht in de spiegel kijk en naar buiten ga. Mensen die verbaasd opkijken: foute boel! Tegelijkertijd weet ik dat onze relatie hierin eerder doorsnee is dan uitzondering.

Dat wat ik zie op Instagram en YouTube aan liefde en relatie is geen afspiegeling van de werkelijkheid. Ik vind dat ergens wel zonde, want dat kan je onnodig negatief maken over je eigen relatie. Je kan erdoor gaan twijfelen en je afvragen of jouw relatie wel goed genoeg is als die van anderen zoveel perfecter is. Het kan dan echt relativeren om met vriendinnen die ook een relatie hebben te praten over hoe hun relatie wérkelijk verloopt….

Dan blijkt het namelijk ineens dat bij hen een vakantie boeken of zelfs een simpel hotelletje reserveren ook een drama is, dat ze zich ook vaak genoeg aan elkaar irriteren of dat er weleens twijfels zijn over de toekomst en discussie over niks. Heerlijk, wat zijn we dan lekker normaal en goed bezig. Check vooral ook eens onze andere blogs over de liefde en relaties, zoals die over Woorden die koppels niet meer willen horen en Waar koppels ruzie over maken.

de 5 fases van een relatieSpeciaal voor al die koppels die net als ons geen perfecte relatie hebben, heb ik vandaag een blog met daarin de 5 fases van een relatie. Per fase zal ik ook vertellen hoe onze relatie liep gedurende die fase en wat we herkennen. Natuurlijk is iedere relatie anders en loopt het niet exact altijd via deze fases, dus til er niet te zwaar aan. Ik ben uiteraard wel benieuwd of je zaken herkent! Misschien biedt het tenslotte wel een beetje hoop óf zorgt het voor een mini duwtje in de rug als je net in een lastige fase zit binnen je relatie. De meeste relaties schijnen namelijk te stranden bij fase 3….

♥ Fase 1. Verliefdheid en passie
Wat is de wereld toch ineens fantastisch. Alles is leuk en iedereen is lief. Al is het de vreselijkste winterdag van het jaar, in je hoofd is het zomer. Wat zou ze aan het doen zijn? Zou ze nog appen of mailen? Staat er al een leuke nieuwe foto online waar je de hele dag naar kan staren? Die eerste fase van liefde is geweldig. Geen plek meer voor nare gedachten en gevoelens in je hoofd, je kan alles aan en haalt alles uit de kast. De eerste dates zijn geweldig. De spanning van de eerste kleine aanrakingen en de eerste keer dat je haar lippen op de jouwe voelt. Een magisch moment die je dag in, dag uit, zou willen blijven herhalen. Een periode waarin je samen dagenlang in bed verstrengeld kan blijven liggen en de rest van de wereld even vergeet.

Zoals jullie inmiddels misschien wel weten, leerden wij elkaar kennen via een datingsite. Wat begon met een simpel ‘interesse hartje’, eindigde in lange chat gesprekken, met even later zelfs de (eenzijdige) webcam, en uiteindelijk dan de eerste echte date. Nou ja, toen begon het eigenlijk pas. Al vanaf het eerste moment was die klik er en werden we onafscheidelijk. Alle vrije uurtjes en dagen probeerden we bij elkaar te zijn. Daar ging dan een treinrit van minimaal anderhalf uur aan vooraf, maar who cares? Op dat moment hield niets ons tegen.

♥ Fase 2. Het wordt serieus
De fase van het heen en weer reizen en al je spullen mee te moeten nemen in het weekend hebben jullie wel een beetje gehad. Steeds maar weer afscheid moeten nemen zou je maar al te graag willen verruilen voor samen één huis delen. Niet alleen in de weekenden, maar gewoon elke dag samen in bed stappen en ’s ochtends samen ontbijten. De vlammen spatten er weliswaar niet meer af, er zijn inmiddels wat nare trekjes opgevallen en seks is niet meer de enige bezigheid op een dag, maar de basis voelt goed. Je kan alles bij elkaar kwijt en bent de schaamte voorbij. Plassen kan inmiddels gewoon met de deur open. Time to take it to the next level, huisje, boompje en misschien zelfs wel een beestje?

Ieder weekend van Almelo naar Utrecht reizen is toch best wel een eindje en daarnaast niet al te goedkoop. Na zo’n anderhalf tot 2 jaar dit te hebben volgehouden, vonden we het tijd voor de volgende stap en besloten we te gaan samenwonen. Voor mij was dit eerder een sprong in de Grand Canyon, want dit hield in dat ik mijn veilige geboorteplaats, bekende gezichten en baan moest opgeven. Ach, alles voor de liefde toch? Inboedel inpakken, huis opzeggen en hop, naar Utrecht! Nieuwe baan, nieuwe mensen, tijd om samen iets te gaan opbouwen. We begrepen elkaar, konden met elkaar huilen en gelukkig ook nog veel meer lachen. We hadden het fijn en deden eigenlijk alles samen.

de 5 fases van een relatie

♥ Fase 3. Wat is er nou gebeurd?
Het bed lijkt nog enkel slapen als doeleinde te hebben, de gesprekken beperken zich tot het minimum en sinds wanneer is ze eigenlijk zo irritant en saai geworden? Iedereen lijkt het leuk te hebben, maar jullie zijn een stel suffe mutsen geworden die alleen nog maar thuis op de bank zitten. Jullie lijken wel zussen of gewoon beste vriendinnen. Waar is die spanning gebleven en de aandacht die jullie eerder voor elkaar hadden? Je irriteert je aan alles en op straat en in de buurt beginnen er ineens allerlei andere leuke mensen op te vallen. Je vraagt jezelf af hoe het zou zijn om met iemand anders te zijn. Iemand waarmee je weer kan lachen en waarbij je die leuke spanning van eerder kan voelen. Hoe kunnen we nou zo uit elkaar zijn gegroeid? Misschien is het gewoon tijd voor iets anders en passen jullie toch niet helemaal bij elkaar?

Hoewel iedereen denkt dat wij hét perfecte koppel zijn, hebben ook wij deze fase gekend. We deden eigenlijk te veel met elkaar, praatten te weinig over de dingen die ons dwars zaten en die we beiden misten, irriteerden onszelf aan elkaar en lieten het maar voor wat het was. Een sleur. Alles was maar wat gewoontjes, dag in dag uit, iedere dag hetzelfde. Alsof we tot één persoon waren vergroeid en geen eigen identiteit meer hadden. Dit riep allerlei ingewikkelde gedachten en vragen op. Hoe moeten we nu verder, houden we elkaar heel erg tegen in het leven en willen we beiden liever iets anders? Moeten we tijdelijk uit elkaar gaan, kijken hoe dat is en verder kijken naar andere mensen? Een enorme rot fase is het! Hoe kan het nou zijn dat de persoon waarbij je eerder de volle overtuiging had de ware te zijn, de persoon waarmee je zou gaan trouwen en kinderen mee zou krijgen, ineens zo ver van je af lijkt te staan.

♥ Fase 4. Realiteit en acceptatie
Fase vier betekent dat je de lastigste fase in een relatie hebt overleefd en je realiseert en accepteert dat geen enkele relatie perfect is. Het gras lijkt bij een ander inderdaad altijd groener, maar als je goed kijkt is het gazonnetje waarschijnlijk zo’n hele foute nep mat. Schijn bedriegt, ook al laten je gedachten het je nog zo als waarheid doen geloven. Geen enkele relatie is perfect en ook diegene waar je stiekem een oogje op hebt en waarvan je denkt dat dat de oplossing is, is dat niet. Geen enkele relatie blijft hangen in de geweldige fase 1. Hoe je het ook wendt of keert, een relatie blijft niet vanzelfsprekend geweldig.

Een relatie betekent samenwerken. Het betekent aan jezelf werken, elkaar leren kennen, jezelf leren kennen, elkaar loslaten, vertrouwen hebben, je bloot geven, op elkaar kunnen bouwen, elkaar verrassen, elkaar accepteren, met elkaar kunnen huilen en lachen, liefde geven en liefde nemen en vooral luisteren en praten. Hoe cliché het ook klinkt, een relatie valt of staat ermee. Communicatie is toch echt wel dé sleutel binnen een goede relatie. Hard werken dus en niet opgeven wanneer het allemaal even niet meer zo perfect is zoals je je het had voorgesteld. Het kan natuurlijk best zo zijn dat het echt tijd is om uit elkaar te gaan, omdat het gewoon niet meer werkt, maar probeer er op zijn minst eerst samen aan te werken en niet direct de makkelijkste weg te kiezen.

Na zo lang bij elkaar te zijn is alles opgeven zeker niet het eerste wat bij ons opkwam. Losstaand van alle dingen die we verkeerd hebben aangepakt, zijn we namelijk ook een super team samen. We vullen elkaar aan, hebben samen enorm veel meegemaakt, elkaar geholpen de persoon te zijn wie we nu zijn, en dat is te waardevol om zomaar weg te gooien. We zullen moeten leren om beter te communiceren. Aangeven wat we missen en wat we willen, hoe we elkaar hierin kunnen helpen en hoe we elkaar hierin kunnen vrijlaten. Vrijlaten om onze eigen ik weer te ontdekken, zodat we daarna weer wat dichter bij elkaar kunnen komen.

de 5 fases van een relatie

♥ Fase 5. Teambuilding
Alles overleefd? Dan ben je echt zo’n diehard koppel die je over 60 jaar in Hart van Nederland ziet: “Al 80 jaar getrouwd en nog steeds verliefd”. Nee serieus, als je in deze fase bent aangekomen, dan ben je echt een team en heb je dé manier gevonden om alles bespreekbaar te maken, samen te zijn en toch twee individuen te blijven.

Ik denk dat we op het punt staan om heel langzaam richting deze fase te wandelen, althans dat hoop ik. We werken op dit moment heel hard aan onze relatie, ook met behulp van een relatietherapeut en hebben beiden dromen voor onze toekomst, waaronder nog steeds samen een gezinnetje stichten. We zijn absoluut een team, maar we moeten het evenwicht en het zijn van twee individuen zoals bij 60 jaar getrouwde diehard koppels nog iets beter zien te vinden. We zijn er nog niet, maar we zijn een heel eind onderweg.

Fotografie: Mateus Lunardi Dutra