Scarlet en ik weten van elkaar dat er bepaalde woorden zijn die we beter niet te vaak tegen elkaar kunnen zeggen. Zo heb ik sinds kort een suf stopwoordje dat ik gebruik als me iets echt niet bevalt: Doei. Ja het slaat helemaal nergens op en ik wil er ook echt van af. Het irriteert Scarlet mateloos als ik ineens midden in een zinloze discussie ‘Oké, doei’ zeg. Tja, begrijpelijk. Naast dit suffe woordje dat waarschijnlijk niet veel meer mensen dan ik gebruik, bestaan er ook flink wat woorden die door veel meer koppels onderling worden gebruikt. Woorden die koppels niet meer willen horen.

De woorden zijn irritant, komen niet aardig over of zijn gewoon niet zo handig om regelmatig te zeggen. Ik ben wat op onderzoek uitgegaan naar woorden die herkenbaar zijn onder koppels en die waarschijnlijk ook flink kunnen irriteren. In deze blog deel ik 10 woorden die koppels niet meer willen horen. Deze woorden kunnen trouwens ook prima voor een goede vriendschap gelden. Waarschijnlijk ben ik nog heel wat woorden vergeten, dus laat gerust de woorden achter die jij niet meer wilt horen binnen jouw relatie of vriendschap.

woorden die koppels niet meer willen horen1. Waar denk je aan?
Het is maar een kleine simpele zin, maar één die tot grote irritaties kan leiden. Een zin die ook bij ons regelmatig in gebruik wordt genomen door Scarlet. Telkens wanneer ik in gedachten ben verzonken en een beetje voor me uit staar, hoor ik haar weer zeggen: “Waar denk je aan?” Ik ben van nature geen grote prater en al helemaal niet wanneer ik moet uitleggen wat ik denk of hoe ik me voel. Ondanks dat mijn antwoord vaak 99,9% “niks” is, blijft ze het maar steeds opnieuw vragen. Het woordje “niks”, leidt dan vaak weer naar één van de andere woorden….

2. Niks
Dit is echt mijn woord. Ik zeg het vaak niet eens meer bewust, maar het komt gewoon standaard uit mijn mond omdat het woordje zo ingebakken zit. “Waar denk je aan?” NIKS , “Wat is er?” NIKS… Zoals ik hierboven al vertelde, ben ik niet goed in het uiten van mijn gedachten en gevoelens en om dat heel snel af te wimpelen, is het woordje ‘niks’ ideaal. Ideaal voor mij, maar erg irritant voor de mensen die het moeten aanhoren. De mensen die mij goed kennen kunnen namelijk echt wel zien of ik ergens mee zit of loop te piekeren. Steeds maar moeten aanhoren dat is er niks aan de hand, terwijl je oprecht interesse toont, is dan vast enorm irritant.

3. Weet ik niet
Het hebben van geen mening of simpelweg geen zin hebben om antwoord te geven kan ook aardige irritaties opleveren. Veel mensen zeggen het ook zonder dat ze ook maar een moment hebben nagedacht over hetgeen wat ze is gevraagd. Erg Irritannnnnt!! Je komt ongeïnteresseerd over en kapt er gelijk een eventueel gesprek mee af. Ik zal het eerlijk bekennen: Ik doe het ook.

woorden die koppels niet meer willen horen4. Laat maar
Dat wanneer je iets niet begrijpt of je een paar keer ergens op ingaat omdat je het anders ziet en dat de ander dan zegt ‘Laat maar’. Nooooo, dat is zo irritant! IK LAAT HET HELEMAAL NIET! Hoezo bepaal jij of ik het wil laten? Ik vraag toch juist om verduidelijking of ik steek toch juist mijn energie in hetgeen je zegt? Laat maar zeggen zorgt daarnaast voor irritatie omdat het doet lijken alsof je bijvoorbeeld niet slim genoeg bent in de ogen van de ander om hetgeen hij/zij zegt te snappen. Geen ‘Laat Maar’ dus!

5. Prima & Ja, schat
De woorden ‘prima’ en ‘Ja, schat’ kunnen de nodige irritaties oproepen. Beiden worden namelijk nogal eens gezegd om momenten dat het helemaal niet prima of ‘ja’ is, maar de ander geen zin meer heeft om erop door te gaan. Je hoort hem/haar denken ‘Ik zeg wel gewoon prima/ja, want dan ben ik ervan af’. Bedoel je nou echt prima of zeg je dat maar gewoon? Zeg alsjeblieft geen schat tegen me als je dit op dat moment niet meent.

6. Kies jij maar
De kies jij maar is een beetje in dezelfde lijn als ‘Weet ik niet’. Het wordt best vervelend als je partner altijd maar de keuze bij jou legt. ‘Nou, dat is toch fijn, dan kan jij gewoon bepalen wat je wilt?’ Nee, dat is helemaal niet fijn, want het is soms best lastig om te kiezen en dan is het heel fijn als de ander de keuze voor je maakt. Kies jij maar zeggen komt soms gewoon te makkelijk en lui over. Neem zelf maar eens een beslissing, in plaats van die altijd uit handen te geven.

7. Doe eens rustig
Dit vindt Scarlet wel één van de meest irritante zinnen die ik kan zeggen. Uit een soort automatisme zeg ik dit weleens tegen haar. Ik moet daarbij eerlijk bekennen dat ik het ook weleens zeg als zij best rustig is, maar ik gewoon stress voel. ‘Doe eens rustig’ tegen Scarlet zeggen zorgt er in de meeste gevallen dus ook voor dat ze juist geïrriteerd raakt en minder rustig wordt. Wil je écht dat de ander rustig wordt, dan kan je je afvragen of deze zin altijd even handig is…

8. Whatever…
Een woordje dat uiterst onverschillig overkomt is ‘Whatever’. Ook ik gebruik het weleens op momenten dat ik geen zin meer heb in discussie. Ik bedoel dan meestal niet echt ‘whatever’, maar ik heb dan gewoon geen zin meer om verder te praten en hoop hiermee het gesprek te beëindigen. Een beetje naïef misschien, want het levert nogal eens extra discussie op. ‘HOEZO WHATEVER, VIND JE HET NIET BELANGRIJK?’

woorden die koppels niet meer willen horen9. Ik doe het zelf wel
Het kan flink vervelend zijn als de ander ineens roept ‘Ik doe het zelf wel’. Dit wordt namelijk nogal eens gezegd op momenten dat het net even anders gaat dan de ander wil. Je hebt dan geen geduld en wil gewoon dat het op jouw manier wordt gedaan. Uit irritatie en ongeduld roep je dan ‘Laat maar, ik doe het zelf wel!’, wat de ander vervolgens weer heel irritant vindt. HOEZO DOE JE HET NOU WEER ZELF, IK KOM JE TOCH HELPEN?!

10. Wat…?
Ik kan soms standaard reageren met ‘Wat?’ In de meeste gevallen heb ik hetgeen Scarlet dan kort ervoor zei ook echt niet verstaan, maar soms wel en zeg ik alsnog ‘Wat?’ Het is een automatisme geworden om dat te zeggen als ik even met mijn hoofd ergens anders ben. Dit tot grote irritatie van Scarlet. Zij roept dan ook regelmatig: Ja, denk maar even na, je hebt me heus wel verstaan. Ik beken: soms ben ik gewoon te lui om dan even na te denken en zeg ik dat ik het echt niet verstaan heb.

Welke woorden wil jij niet meer horen?