Afgelopen vrijdag vertelden we jullie in onze update video nog dat we de komende periode niet regelmatig zullen filmen en vloggen, maar dan nu compleet onverwachts.. een vlog! We waren vandaag namelijk beiden ‘zo goed als’ vrij en gingen met dit heerlijke weer richting Amsterdam. We waren uitgenodigd in het ketelhuis om de film “Freeheld” te bekijken, die deze maand in de bioscoop zal draaien. Een lesbisch drama, een waargebeurd verhaal over twee vrouwen die strijden voor de liefde, het leven en gelijke rechten.

In Freeheld vertolkt Julianna Moore de rol van Laurel Hester, een politieagente uit Ocean County die te horen krijgt dat ze lijdt aan een terminale vorm van longkanker. Na dit slechte nieuws wil ze ervoor zorgen dat haar partner Stacie Andree (Ellen Page, bekend van de film Juno) na haar dood aanspraak kan maken op haar pensioen en huis. Dit blijkt echter helemaal niet zo eenvoudig. Een lange strijd is nodig omdat New Jersey zelf wel legale partnerschappen van lesbisch koppels erkent, maar plaatselijke regeringen zelf mogen beslissen of ze partners van overledenen gelijke rechten geven als die van hetero koppels…

We schreven hier vorig jaar al een blog over, maar vandaag mochten we hem dan eindelijk zelf bekijken. Een prachtig ontroerend en heftig verhaal. Diverse lesbische clichés komen weliswaar voorbij, maar zijn niet storend voor het verhaal. Het verhaal is geloofwaardig en binnen no-time voel je met de hoofdpersonen mee. De liefde tussen beiden, ondanks het grote leeftijdsverschil is subtiel en tegelijkertijd intens neergezet. Hier en daar gaat het verhaal soms wat snel, maar halverwege de film begrijp je wat de reden hiervan is: de vrouwen krijgen onverwacht te maken met ziekte, eindigheid en onrechtvaardigheid. Dit verhaal wordt mooi uitgediept. Humor en de harde werkelijkheid wisselen elkaar goed af, waardoor je in de bioscoopstoel met een lach én een traan zit. Het is een film die inspireert, je tot nadenken zet en je hart verwarmt. Het is een film om naar toe te gaan in de bioscoop.

[videos file=”https://www.youtube.com/watch?v=VzeVADBmPcs” width=”100%” height=”350″][/videos]

Bekijk hier wanneer de film bij jou in de bioscoop draait & bekijk hier de trailer van FREEHELD.