Vorige week gingen we naar de film Vele Hemels boven de Zevende naar het gelijknamige boek van Griet op de Beeck. Een bijzondere, realistische film die absoluut het rauwe, échte leven laat zien. Zeker een aanrader als je niet op zoek bent naar en snelle, perfecte Hollywood film. Toen we in het Louis Hartloper complex rond wandelden maakten we ook kennis met de nieuwe film Thelma. Deze ging vorige week in première in verschillende bioscopen in Nederland. Je zou Thelma een lesbische Science Fiction film kunnen noemen.

Waar gaat de film Thelma dan over? Thelma, gespeeld door Eili Harboe, is een verlegen meisje en eerstejaarsstudent. Ze verhuist van haar religieuze familie in een afgelegen huisje op het Noorse platteland naar een universiteitscampus in Oslo om te gaan studeren. Hier valt ze een beetje uit de toon door het kruisje om haar hals en het als enige niet drinken van alcohol.

Thelma: lesbische Science Fiction filmThelma valt niet op tot ze vrij snel na haar aankomst een epileptische aanval krijgt, welke ze voor haar ouders verborgen houdt. In diezelfde periode ontmoet ze haar medestudente Anja, Kaya Wilkins, waarvoor ze lesbische gevoelens ontwikkelt. Thelma wordt overspoeld door emoties en gevoelens van verliefdheid die ze niet durft te erkennen.

De epileptische aanvallen komen bovendien steeds vaker. De doktoren hebben hier geen medische verklaring voor. Na een tijd wordt duidelijk dat Thelma over bovennatuurlijke krachten beschikt. Op een dag is Anja spoorloos verdwenen…

Deze film bevat sensualiteit, telepathie, lesbische erotiek, special effects, paranormale werkelijkheden en nog veel meer. De film is geregisseerd door Joachim Trier. Hij maakte eerder ‘Louder than Bombs’, een familietragedie waarin het stille ongemak tussen gezinsleden in rouw werd opzocht. Iets vergelijkbaars gebeurt in ‘Thelma’.

Thelma is nu te zien in de bioscoop

Bron: NRC, Trouw