Een paar weekjes geleden werden we door Bonnie van Boncolor gevraagd of we haar vegetariër tag wilden doen. Ze bedacht deze zelf en aangezien wij ook vegetarisch eten vonden we het erg leuk om deze voor onze blog in te vullen. We eten beiden al een aantal jaren vegetarisch, maar zijn hier niet altijd even strikt in geweest. Wil je meer lezen over onze beweegredenen en hoe en wanneer we vegetarisch zijn gaan eten? Lees dan onderstaande tag. 

Natuurlijk zijn we ook benieuwd naar jou: Eet jij vegetarisch? Waarom wel en waarom niet? Mocht je nu nog niet vegetarisch eten, zou het dan wellicht iets voor je kunnen zijn in de toekomst? Let us know!

vegetarier tag

1. Hoe oud was je toen je vegetariër werd?
♥ Scarlet: Ik denk dat ik rond mijn 18de minder vlees ben gaan eten. Rond mijn 25ste at ik enkel nog vis. Sinds een aantal maanden eet ik ook geen vis meer en let ik bij andere producten ook meer op of er dierlijke bestanddelen in zitten. Zo eet ik bijvoorbeeld nagenoeg geen drop meer waar gelatine in is verwerkt.

♥ Joyce: Ik ben gestopt met vlees eten toen ik ongeveer 16 jaar oud was. Tot voor kort at ik heel af en toe wat vis, op pizza bijvoorbeeld, maar dat doe ik nu ook niet meer. Waarom zou je tenslotte wel vis eten en geen koe? Een vis heeft een iets mindere aaibaarheid factor, maar is natuurlijk evengoed een levend wezen. Een poosje geleden heb ik een week veganistisch gegeten. Dat vond ik best lastig, maar heeft me wel bewuster gemaakt. Ik probeer nu nog meer op bepaalde producten te letten.

2. Waarom ben je vegetariër geworden?
♥ Scarlet: Dit had rond mijn  18de eigenlijk twee redenen. Ik hield erg veel van dieren en vond het niet nodig om zoveel vlees te eten én ik was nogal obsessief bezig met mijn lichaam en eten. Geen vlees meer eten was in die periode voor mij ook een excuus om vet armer te kunnen eten. Ik at in die periode bijvoorbeeld nog wel kip, simpelweg omdat ik wist dat dit vetarm was. Ik wilde afvallen en koos daarom naast kip voor vleesvervangers waarvan ik het aantal kcal kon zien. Kort erna ontwikkelde ik ook een eetstoornis. Ik werd dus deels vegetarisch als gevolg van mijn eetstoornis en deels als gevolg van mijn liefde voor dieren. Inmiddels ben ik al jaren van mijn eetstoornis af.

Ik eet nu vegetarisch puur en alleen omdat ik geen dieren wil eten, omdat ik het niet nodig vind dat er dieren voor mij worden geslacht. Ik houd van dieren en wil ze niet opeten. Ik kan prima leven zonder dieren te eten, zonder dat dieren voor mij hoeven te lijden. Er zijn nog veel meer dingen die ik zou kunnen doen met het oog op dierenwelzijn en ik denk dat ik dit gedurende mijn leven ook steeds meer zal gaan doen.

vegetarier tag

♥ Joyce: Ik ben nooit echt een grote vleeseter geweest, maar op een bepaald moment vond ik het ook echt onnodig om nog vlees te blijven eten. Ik heb het niet nodig, dus waarom zouden er onschuldige dieren voor mij gefokt en geslacht moeten worden. Ik vind het een vreselijk idee. Ik vind het vreselijk wanneer ik veevervoer op de weg zie rijden, volgeladen met van die schattige koeienhoofden. Niet wetende (of wel) dat dit hun laatste rit zal zijn…

3. Heb je vrienden en familieleden die ook vegetariër zijn?
♥ Scarlet: Ik heb wel vrienden die vegetarisch eten, maar eigenlijk geen familie die vegetarisch eet. Ik vind dat verder niet erg. Het is soms wat onhandig als je met familie samen eet, maar ook wel weer leuk om familie vegetarische gerechten te laten proeven.

♥ Joyce: Wel wat vrienden, maar geen familie. Ik heb familieleden inmiddels wel zo ver gekregen dat ze ook wat vaker een dagje vlees laten staan en vegetarisch eten. Wanneer we samen eten, vinden ze het ook helemaal niet erg om gewoon vegetarisch te koken en met mij mee te eten. Mijn moeder vindt het vaak ook wel leuk om nieuwe vegetarische dingetjes te vinden, om straks bijvoorbeeld voor het kerstdiner te koken.

4. ‘Zondig’ je wel eens?
♥ Scarlet: Nee, niet meer. Vroeger zondigde ik met vis, maar inmiddels hoeft dit voor mij ook niet meer. Ik eet alleen nog wel eens producten waar bijvoorbeeld gelatine in is verwerkt, maar ik denk dat dit ook steeds minder zal worden. Ik ontdekt steeds meer producten waar geen dieren voor gebruikt zijn en vind het ook leuk om dit te onderzoeken.

♥ Joyce: Nee, vlees sowieso nooit gedaan en vis tegenwoordig dus ook niet meer. Ik heb ook helemaal geen behoefte om te zondigen.

5. Wat is je favoriete vleesvervanger?
♥  Scarlet: Die is er niet meer!! Zo stom! Dat was de kaas broccoli burger van Albert Heijn, maar die is vreemd genoeg ineens uit het assortiment verdwenen. Ik snap er niks van, want dat was echt de meest lekkere vegetarische burger ever! Verder vind ik met name de vegetarische schnitzel van Albert Heijn erg lekker. Sinds kort kan ik ook erg genieten van de Happas broccoli kaas bitterballen van Mora.

♥ Joyce: Ik vind heel veel vleesvervangers erg lekker, maar de Toscaanse Carré is toch wel echt favoriet. Heerlijk bij gebakken aardappeltjes en groenten. De producten van ‘de vegetarische slager’ maken mij overigens ook erg blij!

vegetarier tag

6. Heb je wel eens een opvallende reactie gehad?
♥ Scarlet: Ik vind het vooral opvallend als mensen kritiek hebben op mijn manier van eten. Ik zei eerder wel dat ik vegetarisch at, maar at dan heel soms nog vis. Ik kreeg dan allemaal kritiek van dat ik mezelf gen vegetariër mocht noemen. Sommige mensen doen alsof het een soort van godsdienst is en gaan anderen dan beoordelen op hoe goed ze hun geloof uitoefenen. Raar gedoe. Let vooral op wat je zelf doet en wees blij dat iemand anders in ieder geval iets onderneemt op het gebied van dierenwelzijn.

♥ Joyce: Niet zozeer een opvallende reactie, maar wel dat mensen het vaak blijven proberen, ondanks dat ze weten dat je geen vlees eet. “Neem dan kip” of “Weet je het zeker?” Ik vind dat altijd heel apart… en een tikkeltje irritant.

7. Mis je wel eens iets als vegetariër?
♥ Scarlet: Ik was vroeger echt dol op hamburgers en kon hier echt van genieten. Die heb ik dus weleens gemist. Inmiddels kan ik me eigenlijk niet meer voorstellen dat ik zo’n dode koe opeet en daar plezier aan beleef.

♥ Joyce: Je kon mij vroeger blij maken met een frikandel speciaal of een portie bitterballen in het café. Die bitterballen mis ik soms wel eens, in het café dan. Ik vind het jammer dat ze daar vaak nog geen vegetarische vervangers hebben, terwijl je die wel in de winkel kan kopen. Verder moet ik er eigenlijk niet aan denken om weer vlees te eten. Ik heb er geen moeite mee om het te laten staan.

vegetarier tag

8. Zou je ook veganist willen worden? Waarom wel/niet?
♥ Scarlet: Ja, misschien wel ooit. Op dit moment ben ik daar nog niet echt klaar voor, maar ik denk dat ik me hier over een paar jaar wel voor wil inzetten. Ik zou dit wel willen omdat ik het echt onnodig vindt om dieren voor mij te laten lijden en vermoorden.

♥ Joyce: Zoals ik eerder al vertelde, heb ik een weekje veganistisch gegeten. Ik verbaasde me er in die week enorm over in hoeveel producten er, naast vlees, dierlijke ‘resten’ zijn verwerkt. Je kan het je zo gek niet bedenken, of er zit wel iets dierlijks in. Ik vond het dan ook best moeilijk om te bepalen wat ik wel en niet kon eten en wat ik daardoor allemaal moest laten staan. Na deze week ben ik me er bewuster van geworden dat er naast het laten staan van vlees, nog veel meer te leren en te doen is omtrent het dierenleed. Het lijkt me heel mooi om bewust veganistisch te kunnen eten en toch nog te kunnen genieten van lekker eten. Ik heb veel bewondering voor mensen die zo leven.

9. Zijn er mensen door jou vegetariër geworden?
♥ Scarlet: Dat lijkt me heel tof, maar ik heb eigenlijk geen idee. Ik hoop wel dat meer mensen, doordat ze het bij anderen, zoals bij mij, zien zelf ook mer gaan nadenken over het eten van vlees.

♥ Joyce: Poeh, geen idee. Ik denk het niet, al is Scarlet volgens mij wel door mij helemaal gestopt met het vlees eten. Ik vind het al leuk als mensen iets bewuster gaan nadenken over het vlees eten, zoals sommige familieleden nu doen. Dat het onnodig is om 7 dagen per week vlees te eten en dat alle kleine beetjes al helpen.

vegetarier tag

10. Zou je je kinderen als vegetariër opvoeden?
♥ Scarlet: Lastige vraag. Ik denk dat ik het wel zou proberen, maar dat ik mijn kind tegelijkertijd ook niet zou verbieden om geen vlees te eten. Ik bedoel, als hij/zij op een feestje is en knakworsten aangeboden krijgt, mag hij/zij zelf bepalen of die dit wil eten of niet.

♥ Joyce: Lastig, lastig. Ik zou het natuurlijk wel fijn vinden, maar ik vind ook dat mijn kind zelf moet kunnen bepalen of hij/zij vegetarisch wil eten. Ik zal zelf vegetarisch koken, maar als hij/zij er voor kiest om vlees te willen eten, dan zal ik dat niet verbieden.