Ik kan me nog maar nauwelijks herinneren wanneer ik voor het laatst vlees at en wat dat dan was. Sinds ongeveer mijn 15de heb ik er voor gekozen om geen vlees meer te eten, uit principe. Ik ben een groot dierenliefhebber en het eten van vlees is iets wat mij enorm tegenstaat. Ik kan het niet over mijn hart verkrijgen om ook maar een klein stukje te eten van het diertje dat zojuist voor ons genot in een grote transportwagen naar de slacht is gebracht. Ik heb het niet nodig en kan prima zonder overleven. Er zijn daarnaast tegenwoordig meer dan genoeg vlees vervangende producten op markt om maar te koken wat je wilt.

Geen vlees meer eten voor het welzijn van de dieren is één ding, maar je kan natuurlijk ook nog een stapje verder gaan door helemaal geen producten meer te eten en gebruiken waar dierlijke producten in zijn verwerkt. Ik eet enkel vegetarisch, wat inhoudt dat ik bijvoorbeeld wel melk drink, boter gebruik en eieren eet. Dat is misschien wat hypocriet, want voor die producten worden ook dieren gebruikt, die het zeker niet altijd even goed hebben. Je zou je dan ook kunnen afvragen wat erger is. Gelijk geslacht worden of een kippenleven in een inimini klein hokje zitten om honderden eieren te produceren.

veganistisch

Wanneer ik zuivelproducten koop, probeer ik wel zoveel mogelijk biologische producten te kopen, in de hoop dat ik op die manier nog net iets meer bijdraag aan het dierenwelzijn. Waar ik echter nooit echt bij stil heb gestaan, is dat je wel biologische eieren kan kopen, maar dat de koekjes, cakejes of pasta die je koopt, net zo goed gemaakt kan zijn met legbatterij eieren. Dat eigenlijk nog best veel producten, ingrediënten bevatten van dierlijke oorsprong. Denk bijvoorbeeld aan geplette schildluizen, slachtvet en kalverstremsel in snoepjes en chocolade. Beendermeel in rietsuiker… serious?? Allemaal dingen die je misschien wel dagelijks gebruikt en eet, maar waarvan je niet weet wat ze eigenlijk allemaal bevatten. Ik ben dol op chocolade, koekjes, snoepjes, ijs en eigenlijk alles wat zoet is, maar wil ik veganistisch gaan eten, dan zal ik de meerderheid hiervan moeten laten staan.

Ik vond het daarom wel een goed idee om eens een weekje veganistisch te gaan eten en te kijken hoe dat nou is en of ik bepaalde dingen heel erg mis. Ik moet eerlijk bekennen dat me dat best lastig lijkt, want ik drink elke ochtend melk en eet dagelijks allerlei dingen waar iets van dieren in verwerkt is. Meer waarschijnlijk nog dan ik nu denk. Toch ga ik de uitdaging aan en zal ik een week proberen enkel producten te eten zonder dierlijke toevoegingen. Geen melk meer in de ochtend, geen Nutella meer op mijn brood, geen eitje in de spinazie, geen geen geen…..dier. Ik ben erg benieuwd, helemaal gezien het feit dat ik geen kookheldin ben en niet echt in staat zijn om zelf iets volkomen natuurlijks en veganistisch in elkaar te flansen.

Ik ben dus niet van plan om allerlei bijzondere, ingewikkelde en hippe gerechten te gaan maken, ik wil zoveel mogelijk blijven eten hoe ik normaal eet, maar dan met producten waar geen dieren bij betrokken zijn.

veganistischSamen gingen we naar de winkel om wat eerste producten te kopen voor het ontbijt, de lunch en het avondeten, maar dat valt nog niet mee wanneer je niet zoveel af weet van het veganisme. Wat kan je nou nog wel kopen en wat niet? Wat houden al die woorden en E-nummers in en is het plantaardig of van dierlijke oorsprong? Hieronder laat ik je de eerste dag van mijn vegan week zien. Ik zal je laten zien wat ik normaal zou eten en wat ik nu heb gegeten. Ook laat ik natuurlijk weten wat ik ervan vond.

DAG 1: Maandag

♥ Ontbijt

Normaal gesproken ontbijt ik meestal met twee boterhammen en een glas melk. Ik ben een echte zoetekauw, dus op mijn brood vind je voornamelijk hagelslag, chocoladepasta of pindakaas. Voor het weekje veganistisch moest ik een aantal van deze producten vervangen voor iets anders. Melk kan natuurlijk niet, dus daar kocht ik een natuurlijke limonade voor, gemaakt van vers fruit en een flesje verse jus. Ook gewone boter is niet veganistisch, maar gelukkig bestaat daar een soja variant voor die ik zelf niet te onderscheiden vind van normale boter.

Ik moet nog goed uitzoeken wat ik ‘s ochtends allemaal op mijn brood kan smeren, maar tot die tijd kan ik even vooruit met een pot biologische pindakaas. Er zitten alleen maar plantaardige oliën in en heb ik dus toch nog iets wat ik heel erg lekker vind en toch mag eten. Op de melk na, die ik toch een beetje miste tijdens het ontbijt, was het best oké. Ik ga wel op zoek naar een vervanging van mijn Nutella, want dat is en blijft een verslaving waar ik graag ‘s morgens mee wakker wordt.

veganistisch ontbijt

♥ Tussendoor

Als tussendoortje kocht ik een zakje elitehaver notenmix. Ik vind noten heel erg lekker, maar eet dat eigenlijk nooit als tussendoortje. Meestal pak ik normaal een koekje, Milka Oreo, Liga of eierkoek als tussendoortje. Ik moet dan ook heel erg wennen om bewust iets anders te pakken en in de middag noten te eten in plaats van makkelijk even een koekje te pakken. Niet mijn favoriet in de middag, dus ik ga zeker even op zoek naar een alternatief veganistisch product. Welke koekjes zouden er allemaal veganistisch zijn? Hopelijk ook gewone!

Wat me daarnaast even flink tegenviel was het ontbreken van koffie. Ik wilde namelijk koffie pakken op mijn werk, maar besefte me ineens dat ik dit altijd drink met melk. Dat kon nu niet. Zwarte koffie vind ik niet lekker, dus het werd saai thee. Morgen ga ik op zoek naar soja melk voor in de koffie. Ik ben benieuwd of dat lekker is!

veganist veganistisch eten vegan
♥ Lunch

Ik houd enorm van brood en daarom eet ik in de middag normaal gesproken ook twee boterhammen met kaas of iets van vegetarisch worst. Kaas is wel veganistisch verkrijgbaar, maar is jammer genoeg niet te koop in de normale supermarkt. Vegetarische boterhamworst vind ik ook erg lekker, maar bij het lezen van de ingrediënten bleek ook deze niet veganistisch te zijn, er zat ei in verwerkt. Erg jammer.

veganist veganistisch eten veganDan maar eens iets heel anders proberen en dus kocht ik als vervanging een couscous salade. Een heerlijke salade met couscous, kikkererwten, hummus, tomaat en falafel. Zo’n salade is helaas wel een beetje duur, rond de 3,75 euro, dus niet iets voor iedere dag. Morgen ga ik maar eens op zoek naar goedkopere oplossingen zonder iedere middag brood met pindakaas te moeten eten.

veganistische lunch

♥ Tussendoor

Rond 16:00 uur heb ik nog een paar nootjes gegeten. Ik moet echt op zoek gaan naar andere tussendoortjes, want op één dag zoveel nootjes vind ik nu al saai. Gelukkig las ik ergens dat Oreo koekjes en Evergreens ook veganistisch zijn, dus die ga ik deze week sowieso kopen.

♥ Avondeten

Meestal eten we pas laat in de avond doordat we beiden vrij laat klaar zijn met ons werk. Iets makkelijks eten en iets wat snel klaar, is dan wel gewenst. Bij ons vind je doordeweeks voornamelijk pasta’s, rijst, noodles en aardappeltjes met groenten en een veganistisch schijf in de pan. Nu ik niet alles meer kan eten, moeten we een beetje opletten met alle sausjes en pasta’s. Over groenten doen we soms namelijk kaas, sommige pasta’s zijn gemaakt met ei en aardappeltjes zonder fritessaus, daar is ook niet veel aan.

Deze avond aten we gebakken aardappeltjes, broccoli zonder kaas en een vegetarische schnitzel. Gelukkig vond ik dankzij wat Google werk een fritessaus die gemaakt is zonder eieren: Remia mayolijn light. Yes! Dat maakt de aardappeltjes natuurlijk stukken lekkerder. De broccoli vond ik wel wat saai zonder iets eroverheen. Binnenkort toch maar eens op zoek naar veganistische kaas.

veganist veganistisch eten veganDe eerste dag viel mee, maar ik vind het nog best lastig om de hele tijd rekening te houden met alles wat ik eet en drink en dat ik niet gewoon kan pakken waar ik trek in heb. Op mijn werk drink ik iedere ochtend koffie met melk. Het is zo’n gewoonte om dat te pakken en te drinken. Net zoals een koekje bij de koffie of op het station een latte macchiato halen bij Starbucks. Het is waarschijnlijk ook een kwestie van gewenning en even goed uitzoeken welke producten 100% veganistisch zijn.

Tenslotte moet ik ook even goed gaat letten op mijn portemonnee, want ik heb wel het idee dat het geld er wat sneller doorgaat nu ik allerlei andere producten koop. Ik ga de komende dagen dus op zoek naar goede en niet te dure veganistische producten die lekker én makkelijk zijn!

Ben je benieuwd naar de rest van week? Elke dag zal er een update komen met mijn ervaringen.
Tips zijn natuurlijk ook van harte welkom! (ook als je denkt dat iets toch niet helemaal veganistisch is)

Liefs, Joyce ♥