Een frikandel speciaal bij de friet, of het overheerlijke malse draadjesvlees dat mijn oma vroeger op zondag bereidde. Heerlijk vond ik dat, maar ik kan me de laatste dag dat ik het heb gegeten niet meer heugen. Ik ben nooit echt een grote vleeseter geweest, maar mijn oma’s draadjesvlees of een stukje kip was zeker favoriet. Vanaf mijn 16de eet ik geen enkel stukje vlees meer. Of ik het mis? Niet echt. Natuurlijk zal ik het nog net zo lekker vinden als vroeger, maar geen moment zal ik twijfelen of ik het wel of niet zal eten. Ik kan prima zonder vlees. Kan jij zonder vlees?

Wat ik soms wel eens mis, is de geur die er uit de keuken komt wanneer iemand staat te koken. Soms loop ik ‘s avonds tijdens het uitlaten van de hond langs een rijtje huizen waar mensen staan te koken en overal ruik je dan die geur die via de afzuigkap naar buiten komt. De geur van vlees. Maar bij het typen van deze zin voel ik al gelijk het gevoel opkomen waarom ik er destijds voor heb gekozen om geen vlees meer te eten. Ik voel me vreselijk bij het idee dat er dieren voor ons zijn gefokt, die we dan vervolgens vermoorden en opeten. Vreselijk vind ik het wanneer ik langs een vrachtwagen met vee rijd, die onderweg is naar het slachthuis. Soms zie je nog net het koppie van een koe of een varkentje dat naar buiten probeert te kijken. Ik zou ze er allemaal uit willen halen en samen op een weilandje willen zetten.

Al van kleins af aan ben ik erg begaan met dieren. Ik kocht vroeger samen met mijn zus de dieren uit de dierenwinkel en zei dan tegen mijn moeder dat we ze niet meer terug kon brengen, omdat we het bonnetje niet meer hadden. Ook kwamen we vaak met zielige boerderij katjes thuis. Op Facebook en tv commercials zie je tegenwoordig veel foto’s en filmpjes vol dierenleed, ik kan er wel om huilen. Ik vind het verschrikkelijk wanneer dieren leed wordt aangedaan en slecht worden behandeld. Voor mijn gevoel kan ik door het laten staan van vlees een heel klein steentje bijdragen aan het welzijn van dieren. Ik wil met deze blog overigens absoluut geen mensen veroordelen die wel vlees eten. Het is slechts mijn visie en gevoel.

Ik ben geen veganist, dus in mijn koelkast vind je wel melk, boter en eieren. Ik probeer dit soort producten dan wel zo veel mogelijk van “blije dieren” te kopen. Dieren die goed worden behandeld en niet in kleine hokjes worden gepropt voor massa productie. Ook moet ik eerlijk bekennen wel eens een stukje vis te eten. Maakt dit mij een nep vegetariër of een hypocriet? Hebben vissen een verminderde aaibaarheidsfactor waardoor ik deze af en toe wel eet? Misschien, daar zal een ieder zijn eigen mening over hebben. Ik eet dit een enkele keer op bijvoorbeeld een pizza of in een restaurant waar ik geen fatsoenlijk vegetarisch gerecht kan vinden. De schoenen die ik draag zijn ook niet enkel van stof of nep-leer. Voor mij zijn echte leren schoenen absoluut niet nodig, maar toch zie ook ik weleens een mooi paar schoenen die wel van echt leer zijn gemaakt. Ik probeer me dan te bedenken dat dat leer misschien wel afkomstig was van een zieke koe 😉 Heel fout misschien, maar ach, ik denk dat ik al flink mijn best doe door geen vlees meer te eten.

de bolhoed ik eet vegetarisch dag

Scarlet en ik eten gelukkig beiden vegetarisch, wat het koken eenvoudiger maakt. We kunnen genoeg lekkere gerechten maken zonder vlees doordat er tegenwoordig enorm veel vleesvervangers te verkrijgen zijn. Albert Heijn heeft een flink assortiment en zelfs Lidl en ALDI hebben het. Het zijn al lang niet meer die smaakloze en taaie burgers van vroeger die naar karton smaakten. Ook bestaat er de vegetarische slager en een vegetarische snackbar. De producten zijn wel wat aan de prijs, maar lekker is het zeker!

Ik denk dat veel mensen die vlees eten best zo nu en dan wat minder vlees kunnen eten of wat meer kunnen nadenken over het vlees dat ze kopen. Waar het bijvoorbeeld vandaan komt en hoe de dieren zijn behandeld. Als we dan toch vlees willen eten, laten we er dan wel voor zorgen dat de dieren het goed hebben gehad. En één of twee dagen zonder vlees moet best kunnen toch?

Zaterdag is het de dag van de dieren, dierendag! Een dag waarop iedereen met huisdieren zijn dier net even wat meer aandacht geeft en sommige mensen (hopelijk) net even wat meer stilstaan bij onze omgang met dieren en de hoeveelheid vlees die wij dagelijks consumeren. Wakker Dier is dit jaar wederom de leuke campagne “Eet geen dierendag” gestart. Via deze Facebook pagina kan je deelnemen aan deze actie. Doen!

Kan jij zonder vlees & doe jij 4 oktober mee?