In het weekend en op donderdagavond wandelen wij graag door Utrecht. Het liefst door de smallere straatjes, om een knus koffietentje te bezoeken, ergens wat te borrelen of kleinere winkeltjes te ontdekken. Daarom raden we andere mensen ook altijd aan om niet bij het Centraal station uit te stappen als zij met de trein komen, maar bij Utrecht Vaartsche rijn. Vanaf daar maak je namelijk een hele leuke wandeling de stad in. Je komt langs verschillende kringloopwinkels, (biologische) horeca, kinderwinkels en ga zo maar door. In de zomer doen we dit al graag, maar zeker ook in de maand december. Dan is de stad namelijk zo gezellig met alle lampjes én allerlei leuke activiteiten. Het is dan echt een winterfeestje in Utrecht. Waarom je gezellig even langs moet komen?

Ik noem even wat achter elkaar op: Winter Station in het Spoorwegmuseum, de lichtjestour in de Domtoren, Back to Oz in de Stadsschouwburg, De Warme Winterboot van Schuttevaer, Kerstival in Museum Catharijneconvent, Kerstliedjes in Museum Speelklok en het Nijntje wintermuseum.

Een winterfeestje in Utrecht: kom je gezellig langs?

Een winterfeestje in Utrecht: kom je gezellig langs?

Een winterfeestje in Utrecht: kom je gezellig langs?

Een winterfeestje in Utrecht: kom je gezellig langs?

Een winterfeestje in Utrecht: kom je gezellig langs?

Een winterfeestje in Utrecht: kom je gezellig langs?

Zeker het Nijntje wintermuseum kan ik je aanraden. Het is een geweldig leuk museum voor kleintjes. Ze kunnen er lekker rondkruipen, overal aanzitten, spelen met andere kindjes en ga zo maar door. Het is een fijne beleving voor klein én groot… want ook ik vond het heel leuk om samen met Hunter naar het Nijntje museum te gaan. Ik keek mijn ogen uit en voelde me weer een heel klein beetje kind. Dit museum ligt op 10 minuutjes lopen vanaf station Vaartsche Rijn.

Een winterfeestje in Utrecht: kom je gezellig langs?

Als je trouwens met je kleintje naar Utrecht komt, dan is een bezoekje aan kinderwinkel Westerkade (3 min lopen vanaf Vaartsche Rijn) en Prinses en Erwtje (15 min lopen vanaf Vaartsche Rijn) ook echt een aanrader. Mooi houten speelgoed en kwalitatieve, verantwoorde kinderkleding en kinderschoenen.

Een winterfeestje in Utrecht: kom je gezellig langs?

westerkade

In het museum Catharijneconvent is deze weken ook van alles te zien en te beleven voor kinderen tussen 2 en 8 jaar. Je kunt op pad gaan met de ezel, de mooiste kerststallen zien en door spelletjes meer te weten komen over Kerstmis. Ook kan je een muziek workshop volgen, in de grote kerststal op het plein spelen of een schaap in elkaar knutselen. Verder zijn er allerlei gezellig kerstliedjes, is er dans en een wandelend poppentheater.

Een winterfeestje in Utrecht: kom je gezellig langs?

Mijn moeder heeft het Museum Speelklok denk ik wel 10 keer bezocht. Ze praatte hier altijd vol enthousiasme over. In die tijd had ik er niet zoveel mee. Een stelletje klokken, wat is daar nou leuk aan…? Nu ik zelf moeder ben sta ik voor veel meer open en vind ik het leuk om Hunter kennis te laten maken met diverse dingen. Niet enkel met dat wat mij interesseert.

In Museum Speelklok hoor je non-stop kerstmuziek vanuit alle hoeken van het museum, niet enkel van klokken: straatorgels, orchestrions en speeldozen spelen de meest bekende kerstplaten. Ook is er een zelfspelende muzikale kerstboom aanwezig. Volgens mijn moeder hoort een bezoekje aan dit museum écht bij de opvoeding.

Een winterfeestje in Utrecht: kom je gezellig langs?

Mijn broer is dol op treinen. Ik vind hier niet zoveel aan, maar ik ben wel dol op dingen doen en beleven. Samen zouden wij dus prima een bezoekje kunnen brengen aan het Spoorwegmuseum. Waarom? Omdat de verschillende themawerelden een leuk en afwisselend beeld van de geschiedenis van treinen en treinreizen geven, maar je er ook veel dingen kunt doen in en rondom de treinen. Zeker in de kerstvakantie is het hier tof. Ontelbare lichtjes, een antieke carrousel én je kunt schaatsen tussen de treinen door.

Vroeger zijn wij rond kerst regelmatig met onze ouders naar een kerstvoorstelling geweest. Dit heeft iets magisch. Een echte aanrader deze dagen is de wintervoorstelling Back to Oz. Theater, muziek, live camerabeelden… deze theatermakers zijn van alle markten thuis. Je verveelt je geen moment. De voorstelling is geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar en wordt vanaf nu iedere dag gespeeld in de Stadsschouwburg van Utrecht.

Ben je trouwens wat verder van het centrum af, neem dan een kijkje in het winkelgebied van Utrecht Leidsche Rijn. Hier bevindt zich namelijk het allereerste pop-up Kerstbomen Doolhof van Nederland. Het doolhof is 1.000 vierkante meter groot en bestaat uit ruim 750 echte kerstbomen. Is dat niet zonde van al die bomen? Nee, dat valt mee. De bomen kunnen namelijk worden geadopteerd door lokale bedrijven. Na adoptie wordt er voor ieder geplaatste boom een nieuw exemplaar teruggeplaatst in de natuur. Mooi hè!

Een winterfeestje in Utrecht: kom je gezellig langs?

Tenslotte nog wat gezellige horeca tentjes in het centrum van Utrecht die wij graag bezoeken. Ga relaxed wat eten bij het Louis Hartlooper complex om hierna naar de film te gaan. Hier draaien echt de meest mooie films. Eet heerlijk vegetarisch bij Broei of laat je verrassen door de Oosterse keuken van LE:EN. Eet een lekkere lunch bij Camping Ganspoort en ga, ondanks de winterse sferen, voor een tropisch diner naar de Rum Club. Ook heel geschikt voor vegetariërs. Oh en een bezoekje aan Waku Waku of The Streetfood club mag ook niet ontbreken.

Een winterfeestje in Utrecht: kom je gezellig langs?

Wij houden van Utrecht. Het is nét niet te groot. Nét niet te druk. Het heeft gezelligheid, sfeer en is uitermate geschikt voor bezoekjes samen met kinderen. Nou ja… we heten jullie in ieder geval van harte welkom. En mocht je ons tegenkomen, spreek ons dan gerust even aan. Dat vinden we bijzonder.

Alle informatie over de Winterfeesten Utrecht vind je hier.

I.s.m. Utrecht marketing