Een tijdje geleden plaatsten we al een video online over hoe een lesbi er zogenaamd uit zou zien. Dit is niet het enige vooroordeel over lesbiennes, er zijn er veel meer. In deze blog beschrijf ik daarom een aantal feiten en fabels over lesbiennes. Veel van deze fabels (& feiten) komen wij ook regelmatig indirect tegen door de vragen die aan ons gesteld worden. Om veel kunnen we trouwens ook hard lachen. Natuurlijk zijn er nog veel meer fabels over lesbiennes dan degene die ik in deze blog beschrijf. Misschien heb je zelf ook wel bepaalde ideetjes over lesbiennes maar weet je niet zeker of deze wel kloppen? Laat het gerust even weten in een reactie onder deze blog, ik ben benieuwd!

♥ Mannetje en vrouwtje
In een lesbische relatie is er altijd een mannetje en een vrouwtje.
Het is echt een FABEL dat ieder lesbisch stel een mannetje en vrouwtje in zich heeft. Natuurlijk kán het wel zijn dat er binnen een lesbische relatie één van de twee wat mannelijker is, maar dat hoeft absoluut niet. Joyce en ik zijn allebei gewoon vrouwelijk en geen van ons is het zogenaamde mannetje of heeft de broek aan. In sommige dingen is Joyce wat stoerder en in andere dingen ben ik dat weer. Het mannetje/vrouwtje idee is echt een beetje afkomstig van het cliché beeld van een lesbisch stel. Bekijk hiervoor ook zeker even onze video ‘Hoe ziet een lesbi eruit?

♥ Gelukkigere kinderen
Kinderen van homoseksuele koppels zijn gelukkiger
Je zou misschien denken dat dit een fabel is, maar nee, het is echt een FEIT dat kinderen van homoseksuele koppels gelukkiger zijn. Dit blijkt uit meerdere wetenschappelijk onderzoeken, waarvan het meest recente in Australië werd gedaan. Onderzoekers van de Universiteit van Melbourne bestudeerden 500 kinderen tussen 5 en 17 jaar. Uit het onderzoek kwam o.a. dat kinderen met ouders van hetzelfde geslacht opvallend betere scores haalden op het gebied van algemene gezondheid. Ze hadden bovendien ook een betere band met hun ouders.

♥ Iedere vrouw leuk vinden
Lesbiennes vinden alle vrouwen leuk.
Soms denken vrouwen of meisjes direct dat je hen ook leuk vindt, als ze horen dat je lesbisch bent. Nee het is een FABEL dat we iedere vrouw leuk vinden. Als je hetero bent, vind je toch ook niet iedere man die je tegenkomt leuk? Nou, zo is dat ook voor homo’s en lesbiennes. We zijn heus wel kieskeurig hoor.

♥ Niet als lesbi geboren
Homoseksualiteit is aangeleerd gedrag
Hierover zijn de meningen nogal verdeeld, maar als we uitgaan van de theorie in het boek ‘Wij zijn ons brein’ van Dick Swaab, dan kunnen we ervan uitgaan dat dit een FABEL is en dat je wel degelijk geboren wordt met een bepaalde seksuele voorkeur. Volgens Swaab lijkt een klein deel van de hersenen (hypothalamus) van homoseksuele mannen op dat van heteroseksuele vrouwen. Lesbiennes hebben volgens hem een hypothalamus die ongeveer net zo groot is als heteroseksuele mannen. Volgens Swaab is dit bewijs dat homoseksualiteit niet aangeleerd maar aangeboren is.

♥ Depressief en verdrietig
De meeste lesbiennes zijn bijna altijd depressief
Natuurlijk is dit een FABEL. Nee, wij zijn zeker niet altijd depressief. Natuurlijk kunnen we ons weleens rot voelen, net zoals andere heteroseksuele vrouwen, maar dat zijn we zeker niet altijd! Het is trouwens wel een feit dat lesbiennes vaker depressief zijn dan heteroseksuele vrouwen, maar dat geldt dus niet voor alle lesbiennes.

feiten en fabels over lesbiennes
♥ Kort haar en mannenkleding

Lesbiennes hebben kort haar en dragen mannenkleding
No way! Natuurlijk is dat een FABEL. Oké, er bestaan zeker lesbiennes die zich zo uitdossen, maar het merendeel niet hoor. Dat is echt een beetje een cliché beeld van een lesbienne. Ik heb slechts één keer in mijn leven mijn haar kortgeknipt en dat was toen ik heb zo vreselijk extreem had geblondeerd dat het 1 grote strobaal was geworden. Ik houd van vrouwelijke kleding en het liefst heb ik haar zo lang dat het mijn billen raakt.

♥ Geen echte seks
Lesbiennes hebben geen echte seks.
Haha, dat is wel een hele grote FABEL. Is iets enkel echte seks als er een mannelijk geslachtsdeel tussen komt neuzen? Ofcourse Not! Lesbiennes kunnen geweldige seks hebben op heel veel verschillende manieren. Wist je dat lesbiennes zelfs meer tevreden zijn over de seks dan hetero’s? Lees dit artikel maar eens: Lesbische vrouwen meer tevreden dan hetero vrouwen.

♥ Bekeren
Willen vriendinnen graag lesbisch maken
Ik geef toe dat ik het erg leuk vond om te horen dat een goede vriendin van mij ineens met een vrouw ging, maar het is echt nooit in me opgekomen om haar te overtuigen dat ze het eens met een vrouw moet proberen. Dat geldt trouwens ook voor Joyce. Het maakt ons werkelijk niets uit waarop onze vrienden vallen. Of ze nou hetero of lesbisch zijn, we vinden ze sowieso leuk. Echt een FABEL dat lesbiennes vriendinnen graag willen bekeren. Het slaat ook nergens op, want je valt op vrouwen of niet. Je kan iemand niet bekeren tot een seksuele geaardheid, net zoals dat je dit niet ongedaan kan maken.

♥ Lesbiennes zijn ongelukkiger
Lesbiennes zijn ongelukkiger dan heteroseksuele vrouwen
Helaas blijkt dit ook een FEIT te zijn. Lesbiennes in Nederland voelen zich namelijk vaak ongelukkiger dan heteroseksuele vrouwen. Lesbische vrouwen hebben meer last van depressies en slapeloosheid. Dat blijkt uit een onderzoek van de Stichting OndersteBoven, waaraan 2000 vrouwen meededen.

♥ Homoseksuele dieren
Homoseksualiteit komt ook voor bij dieren
Dit klink misschien gek, maar het is wel echt een FEIT dat homoseksualiteit ook voorkomt bij dieren. Er bestaan maar liefst 1500 diersoorten waar sprake is van homoseksualiteit. In dierentuinen is één op de vijf koningspinguïn paren van hetzelfde geslacht. Ook eenden schijnen homoseksueel te kunnen zijn.

sjors hond bosnische brak barak

♥ Supersnel samenwonen
Lesbiennes gaan supersnel met elkaar samenwonen
Joyce en ik kenden elkaar ruim een jaar toen ze bij mij kwam wonen. We hadden denk ik nog wel even gewacht als ze niet zo ver van mij vandaan zou wonen, maar we moesten ruim 1,5 uur rijden om elkaar even te zien. Dit was dus ook praktisch gezien veel fijner. Ik ken wel meer lesbiennes die na 2 of meer jaar pas zijn gaan samenwonen. Dus nee, het is een FABEL dat alles lesbiennes supersnel gaan samenwonen. Ook wij kunnen verstandige mensen zijn.

♥ Mannenhaat
Lesbiennes hebben een hekel aan mannen
Ook dit een FABEL. Natuurlijk kan het zijn dat er lesbiennes bestaan die een hekel hebben aan mannen, maar dat betekent niet dat de gemiddelde lesbienne een hekel heeft aan mannen. Echt onzin. Joyce en ik vinden mannen juist leuk en gezellig, vooral omdat ze gewoon vaak wat meer nuchter zijn dan vrouwen. Dus nee, geen mannenhaat wat ons betreft!

♥ Trio
Lesbiennes willen maar wat graag een trio
Want? We zijn lesbisch omdat we ons leven en onze liefde graag delen met een vrouw in plaats van een man. Dus waarom zouden we dan ineens zo graag toch met een man naar bed gaan? Nee, lesbiennes willen echt niet liever een trio dan heteroseksuele vrouwen. Dat is dus echt, sorry heren, een FABEL.

♥ Misbruik verleden
Lesbiennes hebben iets naars meegemaakt met mannen
Vreemd genoeg heb ik deze FABEL nog nooit gehoord bij homo’s. Als je hoort dat iemand homo is, denk je toch ook niet direct dat de betreffende man in zijn verleden door een vrouw is misbruikt. Nee, het is iets dat in hem zit en wat niet het gevolg is van hetgeen hij heeft meegemaakt. Dit geldt hetzelfde voor lesbiennes. Iemand is geen ‘lesbienne geworden’ omdat die iets naars met mannen heeft meegemaakt, iemand is lesbienne omdat die meer voelt voor vrouwen dan voor mannen. Natuurlijk is het wel mogelijk dat iemand na negatieve ervaringen met mannen hierna uit angst liever een lange tijd kiest voor vrouwen, maar dat is meer uitzondering dan regel.

♥ Kattenliefde
Lesbiennes houden allemaal van katten
Dat dit een FABEL is kan je zelf denk ik wel bedenken. Ik weet ook eigenlijk niet hoe ze bij dit vreemde idee zijn gekomen. Oké, Joyce en ik vinden katten leuk, maar honden vind ik persoonlijk nog veel leuker. Ja, ik ken ook wel wat lesbiennes die dol zijn op katten, maar ik ken ook zat heterodames die gek zijn van katten. Misschien is dit meer iets van vrouwen dan van lesbiennes…

poes

♥ Eerder dood
Lesbische vrouwen sterven gemiddeld eerder dan heteroseksuele vrouwen
Oké, dit vind ik dus absoluut geen leuk FEITje. En nee, dit heeft niets te maken met ziektes als aids. Sterker nog, homoseksuele mannen worden zelfs ouder dan heteroseksuele mannen. Helaas geldt dit dus niet voor lesbiennes. Zij hebben namelijk de hoogste sterftekans en sterven gemiddeld eerder dan heteroseksuele vrouwen. Waarom? Ik heb geen idee. Wat denk jij?

♥ Gaydar
Je kunt zien of iemand lesbisch is
Mensen noemen het ook wel een gaydar. Dit is een samentrekking van de woorden Gay en Radar. Hiermee kan je aan andere mensen zien of ze homo of lesbienne zijn. Dat zou dus betekenen dat lesbiennes en homo’s zich anders kleden of gedragen dan heteroseksuele mannen en vrouwen. Is dat zo? Ik denk dat je het zeker aan een heleboel mensen kunt zien, maar ook aan een heleboel mensen niet. Mensen verwachten het bij Joyce en mij bijvoorbeeld nooit.

De gaydar blijkt toch deels een FEIT te zijn. Sociaalpsychologisch onderzoek heeft namelijk aangetoond dat homoseksuelen inderdaad significant beter in staat zijn homoseksuelen te herkennen op basis van non-verbale informatie dan heteroseksuelen, hoewel zij homoseksuele mannen beter kunnen identificeren dan lesbiennes. (bron: wikipedia)

♥ Sportvrouw
Alle lesbische vrouwen doen aan sport
Blijkbaar wordt er ook gedacht dat zo ongeveer alle lesbische vrouwen aan sport, liefst voetbal, doen. Weer zo’n bijzondere FABEL. Was het maar waar! Dan deden Joyce en ik tenminste iets aan sport. Nu rennen we sporadisch eens door het bos, maar meer dan dat doen we niet. Zo ken ik trouwens nog wel meer lesbiennes die niets doen aan sport. Voetballen vind ik trouwens wel leuk, Joyce ook. Zouden lesbiennes dan wat meer met voetbal hebben dan hetero’s? Nèh, vast niet. Ik ken ook voldoende lesbiennes die voetbal vreselijk vinden en nog geen balletje kunnen trappen.

feiten en fabels over lesbiennes

♥ Feminist
Alle lesbiennes zijn feminist
Ik hoop dat de gemiddelde vrouw vandaag de dag opkomt voor haar rechten en het niet waardeert als er ongelijke rechten gelden tussen mannen en vrouwen. Het is echter een FABEL dat alle lesbiennes feministen zijn. Het is ook niet zo dat feministen mannen haten, zeker niet! Ze willen het enkel even goed hebben als mannen en strijden hiervoor. Je ziet Joyce en ik nog niet met een spandoek op de dam staan om te strijden voor onze rechten, maar we delen graag online onze mening over gelijke rechten als dat zou uitkomt. Feministen zijn we niet.

♥ Opleiding keuze
Homo’s kiezen voor de zorg. Lesbiennes iets technisch
Je zou denken dat dit weer zo’n clichébeeld is, maar het blijkt toch echt een FEIT te zijn. Uit een groot onderzoek komt echt naar voren dat homo’s en lesbiennes kiezen voor ander type opleidingen. Homo’s kiezen vaker voor een zorgopleiding, iets met kunsten of talen en lesbiennes doen vaker iets in de ICT of techniek.