Comédienne en schrijfster Sarah Silverman is een nieuwe campagne gestart om meer bewustzijn te creëren rondom het salarisverschil tussen mannen en vrouwen. In de bijzonder campagnevideo zie je hoe ze ervoor kies om te veranderen van geslacht. Iedere vrouw lijdt volgens haar jaarlijks zo’n 11.000 verlies als gevolg van dit ‘salaris gat’. Gedurende een heel leven is dit opgeteld zo’n 500.000 Dollar, enkel omdat je vrouw bent en geen man.

Deze 500.000 Dollar noemt Sarah de Vagina belasting van een vrouw: de belasting die zij als het ware moet afdragen als gevolg van het bezit van een vagina. Dit gat wil zij letterlijk en figuurlijk laten dichten, want ze vindt het knap zonde en oneerlijk dat zij zoveel geld misloopt. In deze wat grafische video zie je hoe Sarah bij de arts kiest uit drie verschillende geslachtsdelen…

[videos file=”https://www.youtube.com/watch?v=Jz3khtAdwXo” width=”100%” height=”350″][/videos]

Ik vond het filmpje hilarisch, maar eerlijk gezegd heb ik me hier nooit echt in verdiept. Als ik eens Google naar de statistieken zit er inderdaad een flink verschil in het bruto-uurloon tussen man en vrouw. Het wordt in de loop der jaren al steeds ietsje minder, maar in 2012 bleek dit nog steeds zo’n 18 % te zijn. Dat hakt er toch best in als je het verschil in jaarloon uitrekent. Ook bestaan er nog steeds echte vrouwen en echte mannen banen. Zo werken er veel meer vrouwen in de zorg en bestaan vrachtwagenchauffeurs of monteurs voornamelijk uit mannen. Gek genoeg verdienen die mannelijke vrachtwagenchauffeurs en monteurs ook nog eens meer dan bijvoorbeeld een vrouwelijke kinderleidster. En waarom? Geen idee, maar oneerlijk lijkt het me wel. Wat vind jij?

 liefs joyce