Begin deze maand kwamen we met het vervelende nieuws dat kunstmatige inseminatie voor lesbische of alleenstaande vrouwen niet meer zou worden vergoed. Vruchtbaarheidsbehandeling zou voortaan enkel nog vergoed worden als er sprake was van verminderde vruchtbaarheid. Direct na de bekendmaking van dit nieuws werd een petitie opgezet waarmee ruim 93.000 handtekeningen werden opgehaald. Veel vrouwen kwamen in actie. Dit heeft zijn vruchten afgeworpen: Het ministerie van Volksgezondheid meldt vandaag dat kunstmatige inseminatie voor lesbische of alleenstaande vrouwen de rest van het jaar toch vergoed wordt. Dit geldt zowel voor vrouwen die al met de behandeling bezig zijn, als voor vrouwen die dit jaar nog willen starten.

Zorgverzekeraars zullen de rekening voor 2019 dus gewoon betalen. Dat is ontzettend goed nieuws voor velen! Hoe het verder gaat in 2020 en hierna is nog niet bekend. Daar zal nog een oplossing voor moeten worden gevonden. Minister Bruno Bruins maakte begin dit jaar bekend dat de behandeling voor lesbische en alleenstaande vrouwen niet onder de basisverzekering valt. Dit werd volgens hem eerder onterecht wel vergoed. Bij lesbische en alleenstaande vrouwen is volgens hem, in tegenstelling tot vrouwen met een mannelijke partner die zonder hulp geen kinderen kunnen krijgen, geen sprake van medische noodzaak.

‘Ik hoop dat vrouwen door de onzekerheid over de vergoeding na 2019 nu niet overhaast aan een behandeling starten. Met een kinderwens moet je geen haast hebben. Dat vereist veel tijd, bewustwording, het maken van belangrijke keuzes wat betreft de donor én geduld. Dat kan je niet even opnieuw doen.’ ~ Joyce

Kunstmatige inseminatie bij lesbische vrouwen in 2019 vergoed

Na de kritiek vanuit vele kanten op dit besluit laat Bruins weten deze zorgen te delen:

“Om deze reden heb ik de zorgverzekeraars gevraagd om gedurende 2019 de behandelingen te blijven vergoeden.” 

Fotografie: Alex Pasarelu