Woorden die vies klinken. Woorden die ik gewoonweg niet uit mijn strot krijg. Woorden waar ik allergisch voor ben. Dat zijn er nogal wat. Na wat rondneuzen op verschillende fora blijk ik hier niet de enigste in te zijn. Een soort basis irritatie zit hem op het niveau van verkleinwoorden… en daar ben ik het helemaal mee eens. Hoe leuk, lief en aardig ik sommige mensen ook vind, ik blijf het irritant vinden als mensen verkleinwoorden gebruiken. Woorden als broekje, potloodje of lookje. Waarom zeggen mensen dat? Kijk, ik kan het nog best begrijpen als je het hebt over een broek van een peuter “Dit is het nieuwe broekje”, maar bij het tonen van je eigen outfit? “Ik draag een broekje van Vero Moda” WHY?!

Adem in,… adem uit. Naast deze verkleinwoorden is er een redelijke reeks aan woorden die ik gewoonweg vies vindt klinken. Niet omdat ze over iets viezigs gaan, maar gewoon omdat… ja, ik kan het eigenlijk niet uitleggen. In deze blog deel ik 25 woorden die vies klinken. Ik ben benieuwd wie dit herkent én welke woorden jíj gewoonweg niet je mond uitkrijgt. Oh en neem mijn woorden vooral ook niet te nauw. Iedereen moet uiteraard lekker praten zoals zij zelf wil.

woorden die vies klinken

25 woorden die vies klinken

Hapje eten
Dit is een combinatie van een verkleinwoord en in mijn hoofd wat truttige uitdrukking. Zeg gewoon “wat eten” of ‘uit eten’. Waarom ‘hapje eten’. Dat klinkt ergens zo bekakt en overdreven. Ik krijg dat mijn mond niet uit hoor.

Vleesje
Iewwwllll! Waarom zeggen mensen dat? Is het dan vlees van een heel klein beestje? Of maakt dat het slachten van een dier minder naar omdat het soort van schattig klinkt? Is vlees eten dan minder lomp ofzo? I don’t get it.

woorden die vies klinken

Slipje
Ja, dit klink gewoon vies. Zelf heb ik het sneller over een string of onderbroek. Een slip zeg ik eigenlijk nooit en slipje al helemaal niet.

Lijf
Zelf praat ik altijd over mijn lichaam, niet over mijn lijf. Dat bekt gewoon niet fijn. Het is wel zo dat hoe vaker ik mensen dit hoor zeggen, hoe minder vies ik het vind klinken. Een paar jaar geleden was ik totaal verbaasd als mensen serieus praten over lijven en hun lijf.

Aften
Thuis hadden we het weleens over zweertjes in je mond, maar nooit over aften. Dat klinkt zo goor, terwijl ik zweertjes an zich helemaal niet zo goor vindt. Dat zijn gewoon pukkeltjes in je mond.

Een babbeltje maken
Net zoiets als een hapje eten. Waarom zeggen we überhaupt “babbeltje”? Ik moet dan direct aan knabbel en babbel van de Donald Duck denken of aan boterbabbelaars. Om dat nou als serieus woord te gebruiken om met iemand te kletsen. No, I don’t get it.

Hai meis!
Stiekem zeg ik dit zelf inmiddels ook weleens, maar toen dit een jaartje of wat met regelmaat tegen mij werd gezegd door mensen die een stuk jonger dan mij waren vond ik dat vrij vreemd. Het komt een soort van kinderachtig of neerbuigend op me over. Soms ook gewoon te amicaal. Nou ja, beetje ongemakkelijk dus.

Flapje, flubbertje, fliebertje
Bliehhhhh! Gewoon nee. Niet zeggen. Niet doen. Niet over praten. Het klinkt vies.

Trigger
Het woord ‘trigger’ om de haverklap gebruiken als excuus om iets te kunnen doen. Vrij vervelend vind ik dat. Ik vind het hele woord trigger ook gewoon vervelend. Het komt snel gewoon overdreven op me over, hoewel het natuurlijk ook heel serieus kan zijn. Misschien kom het omdat het gewoon te snel gebruikt wordt, waardoor ik het irritant vind.

Een plekje geven
Oh dat klinkt ook echt vreselijk. Natuurlijk is het goed als je bepaalde gebeurtenissen verwerkt en ergens om rouwt, maar om het nou ‘een plekje geven’ te noemen. Dat klinkt weer zo… ja, ik weet niet. Ik houd er niet van.

woorden die vies klinken

Vijg
Je vindt ze heerlijk of je vindt ze – alleen al door het uiterlijk en de structuur – smerig. Los hiervan is het gewoon een heel goor woord.

Vetjes
Waarom zeggen mensen dat? “Ik heb hier wel wat vetjes” Is dat de schattige vorm van vet? Het klinkt zo fout en vies en… gewoon niet doen.

Rectaal, oraal & anaal
Oraal innemen. Blehh. Je zou het al bijna niet meer gebruiken om die uitleg. Naast oraal zijn de woorden rectaal en anaal ook gewoon niet te doen.

Ik heb xxx op – dat heb ik nog nooit op
“Ik heb het op gegeten” of “Ik heb dat gegeten” maar niet “Ik heb dit op”. Dat klinkt zo suffig. is dat dialect ofzo? Oh ja, ik besef me dat dit geen woord is waar ik allergisch voor ben, maar gewoon een hele zin.

Bips
Billen, kont,… ja ik weet ook niet hoe je het netjes moet noemen, maar bips klinkt gewoon ook niet oké. Ik heb het idee dat je dit enkel leert als kind, maar als volwassene nagenoeg nooit meer gebruikt. Die je dat wel, dan kijken mensen je aan van “Wat zeg jij nou?” (oh en laten we vooral de subcategorie “voorbips” niet vergeten!

Korst
Aan korstjes krabben. Iewl. Stop. Daarmee. Niet over praten. Niet doen.

Velletje
Mensen die over velletjes praten of voortdurend aan velletjes van hun vingers knagen. Het is gewoon allemaal vies.

Warme groet
Steek die warme groet maar in je bips. Hoe warmer de groet, hoe killer de mensen. Althans dat is mijn ervaring. Mensen die ik nauwelijks ken en een e-mail afsluiten met warme groet, dat word ik gewoon een beetje misselijk van.

Yoghurtje
Is dat een danoontje ofzo? Neuh… we hebben het hier gewoon over volwassen mensen die praten over het eten van een yoghurtje. Ja, geen idee.

Vadsig/Fatsig
Ik weet niet eens hoe je het schrijft, maar het is sowieso een vies woord.

Patatjes
Dat klinkt zo truttig. Prima of patat te zeggen, maar patatjes. Ja, een kleuter van 4 mag dat blij roepen, maar niet een volwassen vent van veertig. Gewoon friet eten, gozert.

woorden die vies klinken

Vriendlief/me mannetje
Voor het woord ‘me’ heb ik sowieso geen goed woord over,… maar we hebben het nu over vriendlief of mannetje. Bij mannetje moet ik aan een reutje (mannetjes hond) denken. Bij vriendlief aan… ja geen idee eigenlijk. Het klinkt zo klef.

Eczeem
Dit klinkt precies zoals het eruit ziet. Met roze bulten, schilfers en velletjes. Het woord jeukt zelfs.

Balsem
Dat klinkt gewoon goor. Ik weet niet eens het verschil tussen crème en balsem. Ik gebruik in ieder geval nooit balsem. Gelukkig maar, want nu hoef ik het ook nooit uit te spreken.

Druk/drukken
Vroeger mochten wij nooit zeggen poepen of een grote boodschap, maar hadden we het over ‘een druk doen’. Vandaag de dag klinkt dat zo raar en vies!

Plakker
Alles aan het woord plakker plakt. Dat wat plakt is vies. Als pannenkoekenstroop die maar niet van je vingers af gaat of een beker yoghurtdrank die in je tas is gaan lekken. Het plakt.

Meer woorden blogs lezen? Check dan Irritant hippe woorden en hun betekenis.

Welke woorden die vies klinken ken jij?