Vanaf vanavond kan je op NPO 2 kijken naar de vierdelige serie De baby-industrie. Hierin onderzoekt Liesbeth Staats de booming business van de vruchtbaarheidsindustrie. In Nederland is commercieel draagmoederschap en commerciële eiceldonatie verboden. Dat laatste mag ook niet anoniem. Daarom zoeken Nederlanders die zelf geen kinderen kunnen krijgen hun geluk steeds vaker in het buitenland. Is de roze wolk wel zo roze als de industrie ons wil doen geloven?

Ongewenst kinderloze mensen geven jaarlijks naar schatting miljarden dollars uit om hun kinderwens te vervullen. Liesbeth Staats bezoekt vier landen waar de baby-industrie floreert.

Ze reist af naar Oekraïne waar vrouwen in groten getale hun eicellen doneren, ze staat in een operatiekamer in Spanje waar eitjes worden geoogst. In Georgië ziet Liesbeth hoe baby’s van draagmoeders dagenlang op hun wensouders liggen te wachten. In de Verenigde Staten ontmoet ze zeer welgestelde bemiddelaars in draagmoeders. Ze spreekt vrouwen waar het helemaal mis mee is gegaan:

“De zo gewenste baby krijgen, maakt ouders zielsgelukkig. Maar ik zag ook hoe draagmoeders en eiceldonoren er vooral slechter en ongelukkig van worden. Dat is hartverscheurend en dan blijft van een roze wolk weinig over.”

Aflevering 1: Reizende eicellen.
Nederlandse wensouders reizen vaak naar Spanje of Cyprus om daar zwanger te worden met een eicel van een anonieme donor. Liesbeth Staats bezoekt de klinieken en ontdekt dat de anonieme donoren vaak niet de Noord-Europese studenten zijn zoals de klinieken beloven, maar jonge vrouwen uit armere delen van Europa.

Aflevering 2: Georgisch geluk
Georgië is een van de weinige landen in de wereld waar commercieel draagmoederschap is toegestaan. Liesbeth Staats ontdekt dat draagmoeders in Georgië nauwelijks worden beschermd.

Aflevering 3: De Amerikaanse droom
Liesbeth Staats onderzoekt de draagmoederindustrie in de dure Verenigde Staten en ontdekt dat er achter de decors van lachende baby’s en gelukkige wensouders een andere wereld schuil gaat waarin geld verdienen belangrijker is dan individuele gezondheid.

Aflevering 4: De gouden eieren
Eiceldonoren in de Verenigde Staten krijgen veel geld voor hun donatie; hoe meer pluspunten, hoe meer ze verdienen. Liesbeth Staats onderzoekt of het doneren van eicellen wel zo risicoloos is als de klinieken voorspiegelen.

Foto: KRO-NCRV

De baby-industrie: donderdag 22 maart 20.25 uur NPO 2.