Welke vragen stel je aan een zaaddonor? Een paar weken geleden hadden we onze allereerste date, welteverstaan onze eerste donor date! Net zoals een gewone eerste date, rete spannend! Er ging van alles door ons heen. Waar spreken we af, wat moet ik aan doen en wat zijn nou vragen die je stelt aan een zaaddonor? Het is namelijk best vreemd om af te spreken met iemand die je nog niet echt kent, maar waarmee je wel al over een behoorlijk kwetsbaar onderwerp moet gaan praten. No way dat je normaal gesproken op je eerste date al over kinderen begint, laat staan over zijn ‘zaadjes’ en erfelijke ziekten…..

Hoe pak je zo’n eerste date nou eigenlijk aan? Je begint natuurlijk met een locatie. Voor zo’n eerste keer is het misschien prettig om dit op een neutrale locatie te doen. Gewoon even een drankje doen ergens in een gezellig (niet al te druk) café. Oké, tijd en locatie geregeld, maar nu de rest nog….

Wat gaan we hem eigenlijk allemaal vragen, vraag ik Scarlet. “Ja, geen idee nog, dat wilde ik ter plekke bedenken eigenlijk”, krijg ik als antwoord terug. Misschien moeten we even googelen en wat vragen opschrijven! Ja, goed plan! … en al snel volgden er allerlei andere gedachten die bij ons boven kwamen drijven. Hoe lang moet zo’n gesprek eigenlijk duren? Als je gaat solliciteren weet je dat het gesprek ongeveer drie kwartier tot een uur duurt, maar hoe zit dat hier dan? Staat er een tijd voor of zie je wel hoe het loopt? Hoe ga je de vragen in een gesprek stellen, zonder iemand het idee te geven die hij op sollicitatie is gekomen. Hoe houd je het soort van ‘natural’?

Welke vragen stel je aan een zaaddonor?

Hoe je het ook wendt of keert, het blijft gewoon een beetje awkward om zulke privé dingen te bespreken met iemand die je net voor het eerst in real life ziet. Niks mis mee, want zeer waarschijnlijk geldt dit voor beide partijen. Het is misschien wel gekker om niet nerveus te zijn voor zoiets. Je kan je dan beter afvragen of zo’n gesprek niet al een keer of wat eerder is voorgekomen 😉

Het allerbelangrijkste vinden wij zelf, is dat er een klik is. Leuk meegenomen dat iemand er goed uitziet, slim is en ambitie heeft, maar als je er geen gesprek mee kan voeren omdat “de chemie” er niet is, dan is er geen beginnen aan. Ondanks dat iedereen uiteraard nerveus en gespannen zal zijn, kan je denk ik bij zo’n eerste ontmoeting al redelijk inschatten of jullie een beetje op dezelfde golflengte zitten. Voor ons is het bijvoorbeeld belangrijk dat iemand iets te vertellen heeft en geïnteresseerd is. Verder is gevoel voor humor voor ons erg belangrijk. Komt dit alles niet overeen, dan zal het zeer waarschijnlijk bij een eerste date blijven.

Is er een klik, dan wil je natuurlijk van alles en nog wat weten van diegene. Wij hebben gemerkt dat het dan toch wel prettig is om je van te voren goed voor te bereiden en te bedenken wat je zoal wilt weten. Wat is belangrijk voor jou? In grote lijnen weet je natuurlijk wel wat je wilt weten, maar trust me, door de zenuwen weet je het allemaal opeens even niet meer. Goed om dan van te voren te bedenken wat je zoal zou kunnen vragen en minstens zo belangrijk om voor jezelf duidelijk te hebben hoe je het geheel zelf voor je ziet. Wat wil je van een donor? Moet hij enkel beschikbaar zijn wanneer het kind graag wil weten wie zijn/haar biologische vader is of wil je dat de donor een grotere rol krijgt in het gezin?

Om maar even met officiële termen te gooien, zijn er drie typen donoren: A-donor, B-donor en C-donor. In deze blog lees je waarom wij niet kiezen voor een donorbank:


De A-donor, oftewel, de anonieme zaaddonor, is in Nederland verboden. Heb je behoefte aan een zaaddonor die op geen enkele manier een rol zal spelen, dan zal je het toch echt buiten de Nederlandse grens moeten zoeken. Bij de Deense donorbank kan je kiezen voor een anonieme donor. Wel vraag ik me af of je dit hier in Nederland mag invoeren en of klinieken hiermee akkoord gaan.


De B-donor is een zaaddonor via een Nederlandse (of buitenlandse) kliniek. In Nederland zijn er een aantal ziekenhuizen waar een spermabank aan verbonden is:

Nederland
Universitair Medisch Centrum Utrecht
♥ Academisch Medisch Centrum, Amsterdam
♥ Rijnstate, Arnhem
♥ Universitair Medisch Centrum Groningen, Groningen
♥ Academisch Ziekenhuis, Maastricht
♥ Medisch Centrum Kinderwens, Leiden
♥ St. Fertiliteitsbevordering Barrehŭs, Leeuwarden
♥ Isala Klinieken, Zwolle
♥ Stichting Geertgen, De Mortel (Wij hebben hier helaas slechte ervaringen mee)

België
♥ Universitair Ziekenhuis Gent
♥ Universitair Ziekenhuis Brussel
♥ Universitair Ziekenhuis Antwerpen
♥ Middelheim Ziekenhuis Antwerpen

In Nederland worden de gegevens van de zaaddonor geregistreerd door de Stichting Donorgegevens. Het kind kan daar vanaf een leeftijd van 16 jaar de persoonsgegevens van de zaaddonor opvragen om meer te weten te komen over zijn/haar donor.

Bij een B-donor is het voor die leeftijd niet echt mogelijk om vragen te stellen. In een Nederlandse kliniek kan je wel aangeven wat je voorkeuren zijn in uiterlijke kenmerken, maar daar houdt het wel zo’n beetje mee op. Kijk je naar een donor via de Deense donorbank, dan krijg je behoorlijk wat meer persoonlijke informatie. Van opleiding, werk en interesses tot aan babyfoto’s. Echte interactie met de donor is helaas niet mogelijk.


Als laatste is er nog de C-donor, welke onze voorkeur heeft. Deze zaaddonor vind je zelf, bijvoorbeeld binnen je familie, vriendenkring of via “dating sites” voor mensen met een kinderwens. Voor dit type donor kies je meestal als je graag wilt dat hij een bepaalde rol speelt in het leven van het kind of als je gewoonweg meer wilt weten van de donor dan de beperkte informatie van een A en B donor.

Het voordeel is dat je iemand op deze manier kan leren kennen en samen afspraken kunt maken. Het nadeel is dat wanneer het iemand is die je net hebt leren kennen, je diegene goed moet kunnen vertrouwen. Hij is tenslotte niet door iemand gescreend, zoals dat in een kliniek wel gebeurt (hoop je). Voordat je met iemand in zee gaat die je niet heel goed kent, is het verstandig om eerst wat tijd met diegene door te brengen, om meer te weten te komen over wat de persoon beweegt om te doneren. Ben je vervolgens nog steeds enthousiast, zorg dan wel dat je samen een donorcontract bij een notaris laat opstellen, om alle afspraken zo goed mogelijk vast te leggen….. Binnenkort meer op onze website over alle juridische aspecten!


Welke vragen stel je aan een zaaddonor?

Om je een beetje op weg te helpen wanneer je voor een C-donor kiest, hebben we een aantal vragen voor je op een rijtje gezet die je kunnen helpen tijdens een donor date.

Welke vragen stel je aan een zaaddonor?

– Waarom wil je donor worden en heb je eerder gedoneerd?
– Hoe was je zelf als kind/ baby
– Wat zijn je hobby’s/toekomstplannen/ambities?
– Karaktereigenschappen
– Heb je een relatie en weet hij/zij er van? Heb je zelf kinderen?
– Wat vind je belangrijk wat betreft de wensouders?
– Hoe zie je het contact voor je, wat zijn jouw wensen hierin?
– Wanneer wil je het kindje voor het eerst zien?
– Stel je voor dat je het kind voor het eerst ziet en je enorme vader gevoelens krijgt, wat dan?
– Zou je niet liever co-ouderschap willen?
– Zou je het leuk vinden als hij/zij later meer van je wil weten of je graag wil ontmoeten?
– Zijn er erfelijke aandoeningen bekend in de familie?
– Ben je bereid om je te laten testen? SOA en HIV test
– Zou je ook via een kliniek willen doneren?
– Sta je ook positief tegenover het helpen met een 2de kindje?
– Ben je bereid ons op de hoogte te houden van: voor het kindje relevante medische ontwikkelingen en veranderingen in contact gegevens? adres e.d.
– Lijkt je het leuk als we af en toe wat sturen zoals foto’s?
– Wie vertel je allemaal over jouw donorschap?
– Zou je ook een aanvullende verklaring willen tekenen zodat mijn partner het kindje kan adopteren?
– Hoe kijk je aan tegen een donorcontract en zou je dit ook willen laten vastleggen bij een notaris?

Op je eigen houtje een geschikte donor vinden is best lastig. Zelfs in ons geval met 500+ aanmeldingen om uit te kiezen. Het brengt veel ingewikkelde gevoelens met zich mee en het kost veel tijd en geduld.

Probeer er ook met zoveel mogelijk verschillende mensen in je omgeving over te praten wanneer je in dit circuit zit. Onze ervaring is dat dit je uiteindelijke keuze enorm kan versterken. Door de verschillende ideeën van mensen hierover, komen we steeds weer op nieuwe vragen waarover we ons hoofd kunnen breken. Het is goed om soms je eigen idee even los te laten en open te staan voor andere perspectieven. Laat het dus gerust weten als jíj nog goede vragen weet…

♥ T-shirt My Pussy, My Choice by WEEKDAY #WeekdayZeitgeist