De kinderafdeling van Hema wordt genderneutraal. Dat meldt de Volkskrant ons vandaag. Dat betekent dat alle ‘jongen’ en ‘meisje’ aanduidingen verdwijnen van de labels. Hiermee is Hema de eerste Nederlandse winkelketen die alle geslachtsaanduidingen van kinderkleding haalt. Deze verandering, samen met het opheffen van de jongens- en meisjesafdeling, zal eind dit jaar volbracht zijn. Kort geleden maakte het Britse warenhuis John Lewis als eerste warenhuis in Europa bekend dat ze alle jongens- en meisjesetiketten uit hun kinderkleding werden gehaald.

De jongens- en meisjesafdelingen van Hema heten voortaan kids afdeling. De Britse winkelketen zette als eerste warenhuis in Europa deze stap na aanhoudende kritiek van ouders over seksistische kinderkleding. Meisjes werden door teksten en namen van kleding consequent ‘dommer gemaakt’ dan jongens. Voorbeelden hiervan zijn: meisjesshirt: ‘Little Girl, big smiles’ v.s. jongensshirt: ‘Little man, big ideas’. Hema besloot o.a. iets te doen aan het genderneutraal maken van de kinderkleding na het op Facebook gepubliceerde verzoek van een 10-jarig meisje om stoerder ondergoed te maken. Ze was de roze hartjes zat. Hierna volgden meerdere van dit type verzoeken.

Kinderkleding Hema wordt genderneutraalHema merkte op dat er steeds meer behoefte was aan stoerdere meisjeskleding. Dit betekent trouwens niet dat Hema geen roze jurkjes meer zal verkopen. De collectie zal alleen aangevuld worden met wat meer stoere varianten.

Wij vinden dit een hele waardevolle en positieve ontwikkeling. Wel zijn we benieuwd waarom nu enkel de ‘stoerdere items’ bij de meisjeskleding worden benoemd, maar niet ‘minder stoere items’ bij jongenskleding. Wordt deze kleding ook gevarieerder? Als we nu in de webshop van Hema kijken, kunnen we bijvoorbeeld 30 roze items voor meisjes vinden, maar 0 roze items voor jongens. Hoe genderneutraal is dat werkelijk? En wordt de webshop van Hema ook genderneutraal?

Kinderkleding Hema wordt genderneutraalEn zal er ook meer genderneutrale kleding komen, die dus ‘geschikt’ is voor jongens én meisjes? Het is sowieso soms knap lastig om leuke baby kleertjes te kopen als je nog niet weet of het een jongetje of meisje wordt, omdat het onderscheid in winkels nog vaak zo duidelijk gemaakt wordt.

We zijn heel benieuwd naar de kleding én naar welke warenhuizen hierin Hema binnenkort volgen. Wat vind jij van deze ontwikkeling? Zou jij jouw kind ook meer genderneutraal willen opvoeden? Denk aan een genderneutrale naam en genderneutrale kleding?

Fotografie: Marco Verch