Vanaf morgen kan je online en via NPO Cultura kijken naar de documentaire Gedeeld door drie over meerouderschap. Twee homoseksuele mannen, Maarten en Elliot, hebben een grote kinderwens. Ze zoeken een vrouw die deze wens deelt en met hen een kindje wil opvoeden. Hoe maken ze deze keuze en op welke manier kijken ze naar de toekomst?

De zogeheten ‘roze ouders’ zijn in de Nederlandse samenleving in de minderheid. Naar hen wordt dikwijls met argusogen gekeken. Krijgen deze kinderen wel een goede opvoeding? En is het niet verwarrend voor het kind om meer dan twee ouders te hebben? En in hoeverre verschilt de opvoeding eigenlijk in vergelijking met een heterostel?

De documentaire gaat over het toenemende aantal Roze Gezinnen in Nederland. Een Roze Gezin bestaat uit lesbische, homoseksuele, biseksuele of transgender wensouders die opzoek gaan naar de moeder of vader van hun toekomstige kind, met wie ze samen een kindje groot gaan brengen. Het gaat hierbij dus om drie-ouder-, maar ook soms om vier-oudergezinnen.

Documentaire: Gedeeld door Drie

Gedeeld door Drie is een warme en humorvolle documentaire over twee mannen en hun kinderwens, waarbij ze met vallen en opstaan opzoek gaan naar de moeder van hun nog ongeboren kind. De documentaire heeft bovendien een grote maatschappelijk waarde, waar veel mensen niet van deze manier van ouderschap afweten. Een groot onderdeel in deze kwestie is het wettelijke meerouderschap.

De makers staan zelf positief tegenover meerouderschap. Ze vertellen dat er grondig onderzoek naar meerouderschap is gedaan, voordat de Staatscommissie Herijking ouderschap het kabinet adviseerde om de juridische mogelijkheden van meerouderschap van twee naar vier rechterlijk erkende ouders uit te breiden. Ondanks deze onderzoeksresultaten blijven ze wel enigszins huiverig over hoe meerouderschap het noodzakelijk maakt om alles op papier vast te leggen:

“Ik denk dat ouderschap toch echt heel erg op gevoel moet gaan en het lijkt mij lastig om een samenwerking aan te gaan met iemand die ik niet zo goed ken. Het zou wel een ander verhaal zijn als je iemand beter kent, maar dan heb je toch met al die regels te maken.” (bron: 2doc.nl)

De film werd gemaakt door Evita Mac-Nack en Maxime de Vries. Mac-Nack komt uit een BAM-gezin, zij werd opgevoed door een bewust alleenstaande moeder. In haar jeugd heeft ze ervaren dat mensen zich veel zorgen maken over kinderen uit niet-traditionele gezinnen, terwijl dat in veel gevallen niet terecht is. Met deze film willen de makers laten zien hoe meerouderschap er in de praktijk uit kan zien.

Kijk Gedeeld door drie vrijdag 15 september om 20.05 uur op NPO Cultura en online op 2doc.nl