Logeren bij lokale bevolking, wat is cultuur-verrijkender dan dat? Bij iemand verblijven die de stad op zijn duimpje kent EN die het leuk vindt de specialere plekjes te laten zijn. In ruil voor goede gesprekken en een gezellige tijd samen kun je via couchsurfing gratis bij locals verblijven. Ontzettend gaaf, maar voor een vrouw alleen of als lesbisch stel kan dat spannend zijn. Wij zetten onze tips & tricks voor couchsurfen voor vrouwen op een rijtje!

Couchsurfing wordt vaak verkocht als “gratis” accommodatie. Dat is niet helemaal waar. Je kan de website zien als een soort Facebook-groep. Het is een sociale media waarop je gelijkgestemden kunt vinden: voornamelijk reizigers. Het zijn mensen die zich cultureel willen verrijken. Ofwel door andere culturen op te zoeken en lokale mensen te ontmoeten, ofwel door andere culturen te leren kennen door reizigers te ontvangen.

Couchsurfen voor vrouwenDrie jaar geleden hoorde ik voor het eerst over dit fenomeen. Ik was 19, studeerde in Amerika en ik was van plan een maand alleen rond te reizen. Op budget, want ik had iets te enthousiast een Macbook gekocht, en was naar teveel concerten en musicals geweest. Mijn motto was: optimaal van alles genieten. Couchsurfing sloot daar verrassend genoeg helemaal bij aan. Het was heerlijk om in een stad aan te komen en te weten dat ik iemand ‘kende’; ik had al een thuis.

Toen ik terugkwam in Nederland heb ik mijn huisgenootjes overtuigd, en de volgende zomer hadden we ook gezellig mensen bij ons in huis! Inmiddels zijn Roxanne en ik alweer zes maanden op wereldreis en hebben we in elk land gecouchsurft. Ik ben de tel kwijtgeraakt, maar ik heb al zeker vijfentwintig keer bij iemand gelogeerd en er hebben zeker vijftien mensen bij ons gelogeerd.

Natuurlijk is niet iedereen op couchsurfing zo geweldig fantastisch als de mensen die ik heb ontmoet. Maar dat heb je over het algemeen vooral zelf in de hand. Bedenk je dat couchsurfing gratis is: iedereen kan zich aanmelden, ook de minder fijne mensen. Maar geen paniek! Met deze 7 tips vind je binnen no time een tophost/toplogé!

Couchsurfen voor vrouwenBeoordeel profielen kritisch
Iemand die niet de moeite heeft genomen alle informatie in te vullen verdient het niet om jou te hosten! Check ook het tabje ‘my home’ waarin je kan zien of je er een privé-kamer beschikbaar is, of er echt een bank of bed is en meer interessante informatie! Bekijk ook of iemand meerdere foto’s heeft en of die er betrouwbaar uitzien!

Bekijk de referenties
Eerlijk is eerlijk, wat andere mensen over iemand zeggen is altijd het ALLER belangrijkste. Iemand kan de mooiste praatjes hebben, maar toch een gladjanus zijn. Het mooie: je kan zien wat andere mensen schrijven EN het profiel van die persoon bekijken. Zo zijn wij wel eens benaderd door een vrouw die vroeg of een host echt zo fijn was als wij in de referentie hebben gezet. Je kan ook zien of het een logé, host of vriend was die de referentie heeft geschreven!

Check of iemand geverifieerd is
Op couchsurfing kunnen leden zich laten verifiëren. Dit betekent dat ze de extra stap hebben gezet en hebben betaald om zich te laten erkennen als betrouwbare leden EN ze hebben hun adres en/of telefoonnummer laten verifiëren.

Vul je eigen profiel in
Zorg ook dat jij er betrouwbaar uitziet! Vul alle informatie in en zorg dat je foto’s vooral leuk zijn. Het hoeven niet je mooiste te zijn: als vrouw is het niet altijd het handigst om je tropische instagram foto erop te gooien (iets met seksisme van anderen).

Vraag om een Skype gesprek
Heb je een uitgebreid en persoonlijk geïnteresseerd verzoek gestuurd die wordt accepteert? Gefeliciteerd, je hebt een logeeradres EN vriend erbij! Toch nog een beetje onzeker of het een goede match is? WhatsApp of Skype vooraf met elkaar! Ben eerlijk: zeg dat het de eerste keer is of dat je dat gewoon prettig vindt.

Couchsurfen voor vrouwenHeb een back-up plan
Ga NOOIT bij iemand couchsurfen waar je je bedenkingen bij hebt, en alleen omdat je niemand anders kon vinden. Je kan altijd een hostel betalen als het om je eigen veiligheid gaat! En heb je een nare ervaring? Probeer het bespreekbaar te maken en ga weg. Je kan altijd iemand aangeven bij de organisatie!

Probeer hang outs
Is bij iemand logeren toch iets te spannend? Probeer de hang outs eerst! Gewoon gezellig samen een biertje doen of je rond laten leiden door een local of andere reizigers!

Als lesbisch stel vinden wij het af en toe moeilijk om te beslissen of wij moeten vertellen dat we een stel zijn. Aan de ene kant is het fijn als je bij iemand terecht komt waarbij je compleet jezelf kan zijn. De leden van couchsurfing zijn vaak ook al meer open minded en bereisd dan de gemiddelde mens. Aan de andere kant respecteren wij ook andere culturen en willen wij vooral andere – en verschillende – mensen ontmoeten. En dan zien we wel hoe het loopt.

Speciaal voor (lesbische) vrouwen bestaan er nog twee andere alternatieven voor couchsurfing: Women Welcome Women World Wide.

en Lesbian & Gay Hospitality Exchange International. Deze websites hebben inschrijfkosten, maar zijn helemaal ontworpen op de veiligheid voor vrouwen en de LHBT-community. Zelf hebben wij dit nog niet uitgeprobeerd, maar willen we zeker gaan doen!


Door: Maartje Hensen (& Roxanne) – Graag vertellen we jullie meer over onze mooie en minder mooie ervaringen als stel op wereldreis. Reizen is voor iedereen en daarom delen we in de blogreeks ‘bloggen met bergschoenen’ al onze lesbische reistips!