Ik ben Sanne van der Eerden, 25 jaar. Ik had altijd vriendjes. Twee relaties daarvan waren serieus. Maar wat was voor mij serieus? Ik vond ze leuk, dat zeker. Maar verliefd? Nee. Leuker dan een vriendschap, maar meer dan dat was het ook niet. In die tijd was dat voor mij normaal. Ik wist niet beter. De leuke dingen doen samen waren ‘gewoon leuk’. De klik was oké. En de intimiteit was meer vertrouwd dan passievol. Het maakte me allemaal niet zoveel uit.

Als we ruzie hadden deed het me niet zoveel als dat het me zou moeten doen. Als hij geen tijd had om af te spreken vond ik dat prima. Ik vond mijn leven gewoon ‘goed’ met hem erbij. Maar zodra hij meer samen wilde zijn kwam het te dichtbij. Hier had ik helemaal geen behoefte aan. Je kan heel gek zijn op iemand en om iemand geven maar als het echte gevoel mist moet je stoppen. Dit is ook oneerlijk voor de ander. We gingen uit elkaar en ik was niet eens echt verdrietig. Het gekke is dat je zoveel kunt voelen, maar soms geen idee hebt wat het nou allemaal betekent. Dat je gevoel misschien iets mist, maar je er met je verstand absoluut niet bij kan.

Jaren later snap ik zoveel meer van mezelf. Van hoe ik toen was. Wie ik was. En waarom ik samen met hem was. Het leven is nou eenmaal een grote leerschool. En hoe ouder je wordt, hoe wijzer. Maar toch zullen er altijd situaties blijven ontstaan waardoor je weer nieuwe inzichten krijgt. Ik was al een tijdje vrijgezel en had een leuk leven. Een leuke baan, leuke vrienden etc. Ik miste niks. In ieder geval dat dacht ik. Tot dat ene moment.

duizend gevoelensIk was toen 21. Mijn leven veranderde op slag. Op mijn werk ontmoette ik een meisje waar ik samen mee moest werken. Vanaf het begin hadden we een klik. Een klik die anders dan anders voelde. Maar ik zocht er niet gelijk iets achter. Al snel sloten we een hechte vriendschap. Die vriendschap voelde heerlijk maar ook intens. Misschien dat ik onbewust wist dat dit meer was. Maar ik hield mezelf voor dat dit een hele goede vriendin was waar ik dingen mee deelde die niet vanzelfsprekend waren. We deden veel leuke dingen en de drang om haar aan te raken en bij haar te zijn groeide en groeide. Achteraf gezien heb ik het haar misschien moeilijk gemaakt. Zij gaf aan meer gevoelens te hebben en ik blokkeerde voor een periode.

Toen ik voor mezelf besloten had dat ik dit meisje helemaal niet kwijt wilde, en zeker veel meer voor haar voelde dan vriendschap, begon er een periode vol gevoelens en keuzes. Ik wilde bij haar zijn. Maar ik moest het ook vertellen aan mijn familie en vrienden. Eigenlijk waren we ‘in het geheim’ al een soort van samen. We waren al zo vertrouwd met elkaar dat het voor ons al bijna leek alsof we een relatie hadden. Alleen ‘officieel’ en voor de buitenwereld nog niet. Zij heeft altijd op mij gewacht. Toen het punt aanbrak dat ik haar vroeg of ze mijn vriendin wilde worden heb ik het gelijk aan iedereen verteld. Dat was een overwinning. Ik schaamde me helemaal nergens voor en over het algemeen waren de reacties positief. Achteraf heb ik spijt dat ik zolang gewacht heb. Voor haar was dat niet makkelijk. Maar ik ben nog steeds dankbaar dat ze gewacht heeft.

Drie jaar lang hebben we een intense relatie gehad. Helaas eindigde dit niet zoals ik had gehoopt. Door haar weet ik nu heel goed wie ik ben. En weet ik ook dat je nooit genoegen moet nemen met minder, want echte liefde bestaat. Met al zijn obstakels en emoties. Ik spreek haar nu niet meer. Maar zij was mijn eerste en zal altijd speciaal voor mij blijven. Ruim een jaar geleden heb ik een boek geschreven over dit onderwerp, duizend gevoelens. Het is niet autobiografisch, maar er zitten zeker gevoelens en situaties in die op eigen ervaring gebaseerd zijn.

duizend gevoelensDe een zal zich erin herkennen, maar de ander misschien totaal niet. Ieder persoon is anders. En er zijn ontzettend veel manieren om je gevoel te uiten. Dit boek is geen verhaal over hoe een ‘coming out’ werkt. Het is simpelweg een voorbeeld van hoe het zou kunnen gaan. De voornaamste reden is dat ik een ‘luchtig’ boek wilde schrijven met een positieve boodschap. Dat, hoe moeilijk het soms ook kan zijn, het altijd de beste beslissing is om je hart te volgen.

Duizend gevoelens: Jessie is een onzeker meisje. Ze leidt een vrij rustig en saai leven met haar huisgenoot Anouk. Op het moment dat ze een nieuwe huisgenoot moeten kiezen, komt Jack in haar leven. Jack is homoseksueel. Het duurt niet lang voordat Jessie en Jack vrienden worden. Hij neemt haar mee naar zijn vaste homokroeg en laat haar zijn wereld zien. Daar begint Jessies ontdekkingsreis naar wie ze nu eigenlijk echt is. Het boek is hier te koop & bij boekhandel Vrolijk in Amsterdam. Dit boek winnen? Laat dan een leuke reactie achter (met je e-mailadres) onder deze blog.


Zou jij ook een gastblog voor ikVrouwvanJou willen schrijven? Dit mag gaan over alles rondom lesbisch zijn. Denk bijvoorbeeld aan jouw coming out, jouw geloof, lesbische ouders of kinderwens. Mail ons gerust even op ikvrouwvanjou@gmail.com.  Verder praten over dit onderwerp of gewoon zin om een potje te kletsen? Meld je dan aan op ons forum.