Afgelopen week waren de Roze Filmdagen in Amsterdam. Tijdens deze week worden er een aantal prijzen uitgereikt aan films en documentaires over homoseksualiteit, biseksualiteit en transgender zijn. Een Nederlandse kortfilm én een Nederlandse documentaire vielen in de prijzen. De prijs voor de beste documentaire ging dit jaar naar de documentaire ‘Over The Rainbow’. Over The Rainbow is een hele bijzondere documentaire waarin de 82-jarige Leny Wiggers wordt geportretteerd.

♥ Beste Documentaire
Nadat haar moeder was overleden, kreeg de toen 68-jarige Leny eindelijk tijd om haar droom te volgen: fietsen over de hele wereld.  Tijdens een fietstocht in Nieuw-Zeeland ontmoet ze de liefde van haar leven. Dit is echter ook voor het eerst in haar leven een vrouw. Leny stort zich hierdoor op oudere leeftijd in het lesbische leven. Ze is een inspiratie voor velen en vastbesloten om het beste van haar resterende jaren te maken. Documentairemaakster Tara Fallaux volgde Leny op haar pad. De trailer is echt prachtig en heel bijzonder! ♥ De documentaire is ook geselecteerd voor het prestigieuze documentairefestival ‘Hot Docs’ in Canada.

♥ Beste Lesbische Film
De publieksprijs voor beste lesbische film werd gewonnen door het Nederlandse ‘Zomer’. Anne is een meisje van 16 dat in een geïsoleerd gedeelte van de Biesbosch woont. Een vergeten gebied waar het landschap bepaald wordt door uitgestrekte velden en de zoemende overspanning van elektriciteitsmasten. Anne’s omgeving bestaat naast haar familie uit “vrienden”, of eigenlijk eerder klasgenoten, dorpsgenoten, jongeren van haar leeftijd die allemaal in de puberteit zijn en bezig de sprong naar volwassenheid te maken, met alle problemen van dien. Op een dag ontmoet ze Lena. Lena is heel anders dan Anna. Ze is stoer en uitdagend en dat intrigeert Anna wel….

[videos file=”https://www.youtube.com/watch?v=KeiG2zyUwD0″ width=”100%” height=”350″][/videos]

♥ Beste Homofilm
‘The Way He Looks’ won de publieksprijs voor beste homofilm. De film gaat over Leo, een jongen die blind is en verliefd wordt op Gabriel, een hele knappe jongen.

[videos file=”https://www.youtube.com/watch?v=0ardyebDVYw” width=”100%” height=”350″][/videos]

♥ Beste Film
De prijs voor beste film werd gewonnen door de Australische ‘’52 Tuesday’, een film die al eerder diverse prijzen in de wacht sleepte. ’52 Tuesday gaat over het het meisje Billie en haar moeder die een geslachtsverandering wil ondergaan. Billie is heel close met haar moeder en weet niet goed hoe met dit alles om te gaan, zeker niet als ze hoort dat ze voor de operatie een jaar bij haar vader moet gaan wonen.

[videos file=”https://www.youtube.com/watch?v=Y5WcMzEYRGU” width=”100%” height=”350″][/videos]

♥ Beste Kortfilm
De prijs voor de beste kortfilm ging dit jaar naar een Amerikaanse film met de naam ‘Ronny & I’. Hierin zie je hoe een jongen gevoelens heeft voor zijn beste vriend. Je kunt de hele kortfilm onderstaand bekijken.

[videos file=”https://www.youtube.com/watch?v=ZT14lfdvs00#t=276″ width=”100%” height=”350″][/videos]

♥ Beste Transseksuele film
De publieksprijs voor beste transseksuele film werd gewonnen door ‘Boy Meets Girl’. Deze film gaat over de jongen Ricky die leeft als meisje. Op een dag ontmoet hij echter het meisje Francesca, die verliefd op hem wordt….

[videos file=”https://www.youtube.com/watch?v=WNdW9TzxGrk” width=”100%” height=”350″][/videos]

Wij zijn heel benieuwd naar deze films en documentaires en we gaan binnenkort sowieso eens uitzoeken wanneer we Zomer en Over The Rainbow nog ergens kunnen zien. Met name de trailer ‘Over The Rainbow’ heeft ons erg geraakt. Wat een mooi en bijzonder verhaal! ♥