Wat doe je als je erachter komt dat je lesbisch bent, maar tegelijkertijd van huis uit gelovig opgevoed bent? Kom je er dan voor uit, en als je dat doet, wat zijn hiervan dan de gevolgen? Miriam van Tunen maakte dit mee en beschreef haar ervaringen in het recent uitgebrachte boek ‘Van achter de kast’. Miriam neemt geen blad voor de mond en vertelt heel open in het boek over haar keuzes, gevoelens en momenten van spijt. Ook komt duidelijk naar voren hoe ze door de christelijke gemeenschap waar ze bij hoorde werd buitengesloten en veroordeeld.

Ze ziet zichzelf als slachtoffer én als geluksvogel. Ze is gelukkig met haar vrouw Liesbeth en haar huidige leven. Ze vindt dat iedereen het verdient om zich veilig en geliefd te voelen. Iets wat ze regelmatig niet zo heeft ervaren door de Christelijke gemeenschap waar ze bij hoorde. Hier heeft ze voor het eerst ervaren hoe het is om gediscrimineerd te worden. ‘Een vorm van discriminatie die verder gaat dan pesten. Het is veel manipulatiever omdat er zoveel lieve woorden aan vastzitten. “We houden van je”, maar je mag niet meer meedoen.’ Nadat een vriendin haar uitnodigt voor haar bruiloft maar tegelijkertijd verzoekt zichzelf ‘aan te passen op het gebied van intimiteit met elkaar’, haakt ze af en reageert ze met: ‘Ik wens gelijk behandeld te worden zoals anderen, ik ben niet anders dan welk heterostel ook. Het is onhoudbaar als je degene van wie je houdt niet mag aanraken.’ Ze gaat niet naar de bruiloft van de vriendin en beëindigt de vriendschap.

Van achter de kast

Miriam hoopte dat zij haar seksualiteit en geloof kon verenigen, maar dat bleek een utopie. ‘Een missie waarin ik faalde. Ik probeerde een nieuw bestaan op te bouwen en bezocht verschillende kerken. Nergens lukte het. Steevast kregen Liesbeth en ik hetzelfde antwoord: we zijn nog niet klaar voor mensen zoals jullie.’ Een bespreking met de Gereformeerde Kerk vrijgemaakt is er nooit gekomen en ook het contact met de Christelijk Gereformeerde Kerk leverde niet het gewenste resultaat op: ‘Ze wilden ons niet in de kou laten staan en deden het aanbod om pastorale gesprekken met ons aan te gaan. Hier hadden wij zelf niet zoveel behoefte aan. Inmiddels hadden we voor onszelf wel een weg gevonden met het geloof en onze geaardheid.’

Van achter de kast is een indrukwekkend en interessant boek, voor mensen die geloven, maar zeker ook voor mensen die niet geloven. Daarnaast zou het andere homoseksuele christenen kunnen steunen in hun weg naar openheid over de geaardheid. Het kan daarnaast bijdragen aan meer wederzijds begrip. Wij vonden het een mooi en dapper verhaal en daarom delen we het graag op onze blog.

Van achter de kast

We hebben één boek ontvangen om te recenseren en verloten dat graag onder onze bezoekers. Ben jij ook benieuwd geraakt naar dit boek? Deel dan ons Facebookbericht over dit boek en je maakt kans op het gratis exemplaar.