Leuk dat je weer komt kijken naar wat ik vandaag allemaal heb gegeten! Het gaat tot nu toe nog steeds goed en voelt ook echt alsof ik een stuk gezonder eet. Ik kan nu niet meer allerlei koekjes, chips en andere zooi naar binnen werken, en dat is prima. Waar ik normaal gesproken lekker makkelijk en snel een croissantje en kaas bij de winkel zou oppikken, ben ik me nu veel bewuster van alles wat ik koop en eet.
Eten zonder dierenleed en dat voelt best goed. Ik weet niet of ik me na deze week heel strikt aan alles zal houden, maar ik weet wel dat ik het bewuster inkopen doen, wil voortzetten. Hieronder zal ik je laten zien wat ik vandaag allemaal heb gegeten.
DAG 4: Donderdag
♥ Ochtend
Na een ochtend met muesli en soja yoghurt, vond ik het vandaag wel weer tijd worden voor een gewone boterham. Het eerste brood dat ik kocht bij dag 1, bleek per ongeluk toch niet helemaal veganistisch, maar nu ik weet waar ik op moet letten valt het reuze mee. Het biologische brood wat in de winkel van de AH wordt afgebakken is gewoon veganistisch. Piece of brood dus…
Naast de pure chocoladepasta en pindakaas die ik al eerder kocht, vond ik vandaag een potje Lotus Speculoos in de winkel. Erg lekker voor de afwisseling. Naast de twee broodjes met Speculoos, nam ik een sinaasappel/banaan sapje mee naar mijn werk.
♥ Tussendoor
Van een collega kreeg ik een plakje Peijnenburg parelkandij ontbijtkoek aangeboden. Ik heb snel even de achterkant van de verpakking gecontroleerd en hij is helemaal vegan goedgekeurd. Gelukkig kon ik hem dus gewoon lekker opeten, want lekker was hij zeker! Ik ben wel benieuwd hoe andere mensen dat doen wanneer hen iets wordt aangeboden door iemand. Vraag je dan of het vegan is? Vraag je of je de verpakking even mag bestuderen?…. En voel je je geen zeurpiet?
♥ Middag
In de middag at ik van alles en nog wat. Rijstwafels met jam (zonder gelatine ofcourse), chocoladepasta en hummus met tomaatjes. Ook had ik wat druiven mee en vond ik in de winkel een zakje zoutjes die veganistisch zijn. Mijn ogen bleken groter dan mijn maag, dus liet ik de banaan even voor wat het was.
♥ Tussendoor
Ik had behoorlijk wat spulletjes gehaald bij de winkel, en zo ook deze bietensalade. Hij was helemaal vrij van dierlijke toevoegingen en dus nam ik hem maar mee als tussendoortje. Ik vind het heel grappig om ineens allemaal andere dingen te eten als ontbijt, lunch, tussendoortjes en avondeten. Ik zou voorheen niet zo snel een bietensalade hebben gehaald als tussendoortje, maar ik moet zeggen dat ik het erg lekker vond.
Onderweg naar huis at ik de overgebleven banaan nog maar op die ik overhad van mijn lunch. Meestal als ik thuiskom moeten we toch nog eerst Sjors uitlaten en boodschappen doen, dus dan stilt de banaan even de trek, totdat we echt kunnen eten.
♥ Avond
In de avond aten we een heerlijke salade die we een beetje hebben gejat van SLA. We hebben inmiddels een aantal keer bij SLA gegeten in Amsterdam en daar hebben we dit lekkere recept van nageaapt. Het is makkelijk te maken, want wij kunnen het zelfs, en het is gewoon heel erg lekker. Wat zit er allemaal in? Couscous, sla, spinazie, kikkererwten, hummus, falafel, mais, avocado en bieten (alsof ik die al niet genoeg had gegeten die dag). Ik zou deze salade echt serieus elke dag kunnen eten.
Bedankt voor het volgen van mijn vegan week en tot morgen!
Liefs, Joyce
12 Comments
Josephine
Hoi Joyce! Ik volg jullie blog al een tijdje en zie nu je vegan avontuur voorbij komen 🙂 Wilde je even wat tips geven! Er is namelijk onwijs veel te krijgen en zelf te maken alleen is het een kwestie van aanpassingen maken. Zo zijn er bijvoorbeeld bij Ekoplaza e.a. natuurvoedingswinkels veel veganistische opties. Ken je kokosbrood? Bij onze natuurvoedingswinkel is dat in allerlei smaken te verkrijgen zonder dierlijke producten erin verwerkt. Carobe pasta is een lekker chocolade vervangers die naast vegan ook suikervrij is. Je kunt sowieso te kust en te keur gaan wat betreft vegan broodbeleg! Daarnaast zou je zelf arame of seitan broodjes kunnen maken. Arame is zeewier (grappig he) en seitan is een gluten product wat je heerlijk kunt gebruiken als vleesvervanger en door het te kruiden en in een plakje bladerdeeg te doen (ff in de oven natuurlijk) dan heb je vegan saucijzenbroodjes. Osawacake is ook erg lekker vind ik. Dit is een cake van allerlei gedroogd fruit, noten, havermout e.d. Je kan het zelf maken of kopen bij bijvoorbeeld de Ekoplaza. Dit is tevens suikervrij.
Zelfs ijs is er vegan verkrijgbaar. Ik heb zelf een tijd lactose vrij, glutenvrij, suikervrij en veganistisch moeten eten. En dat was echt geen probleem eigenlijk. Er is zo onwijs veel te maken en zelfs kant en klaar te kopen. Het is meer dat onze westerse cultuur er niet op gericht is om op zo’n manier te eten want er gaat minder geld in om.. Interessante en zeker aan te raden documentaire (ook op Netflix te zien) is Forks Over Knives. Ook Food Inc. is een goede docu.
Veel succes verder! 🙂
Joyce
Wauw, dankjewel voor je uitgebreide reactie en alle tips. Ik ben gisteren naar de natuurwinkel geweest. Wat hebben ze daar veel leuke en lekkere vegan producten!
Amber
Als ik twijfel of ik iets kan eten wat me aangeboden wordt dan zeg ik altijd gewoon ‘nee’ of ik moet het echt graag willen en dan vraag ik het gewoon netjes. Gelukkig valt het met de meeste dingen best mee en kun je veel eten, maar vooral in het begin is het erg opletten omdat veel dingen zo gewoon zijn geworden.
Nathalie
Wauw wat een goed tips van Josephine dank-je-wel lees graag mee. Spannend je weekje is bijna om maar goed bezig Joyce.
Tineke
Wat betreft melkvervangers… Om zo puur te drinken vind ik zelf amandel- of havermout het lekkerst. Misschien kun je dat nog proberen 🙂 Ik gebruik ongezoete sojamelk in m’n havermout en dat went op den duur wel, zeker als je er een scheut vruchtensap bij doet.
Die salade ziet er heerlijk uit! Ga ik binnenkort ook eens maken.
Joyce
Ik zal de havermout variant ook nog eens proberen, dankjewel!
Wen90
Ik heb een (dom) vraagje. De jam die je hebt gegeten was zonder gelatine, maar waarmee wordt de jam dan gemaakt? Ben hier gewoon nieuwsgierig naar.
Petra
Een tot moes gekookte fruitmassa is pas jam als het stevig van structuur is. Die ‘stevigheid’ krijg je door pectine en suiker toe te voegen. Pectine is een geleivormende stof dat voorkomt in de celwanden van planten. Sommige vruchten hebben een hoog pectinegehalte. Bijvoorbeeld citroenen, cranberry’s, kweeperen en moesappels. Hoe hoger het pectinegehalte, hoe minder suiker je hoeft toe te voegen. 🙂 🙂
Tessa
Ik vind zelf amandelmelk wel heel lekker in de koffie. Het is wat duurder dan sojamelk, maar heel makkelijk op te schuimen en wat minder bitter dan sojamelk. Misschien kan je dat eens proberen?
Roos
Nogmaals, Cowspiracy blijft een aanrader qua documentaire! Als je vega smeerworst mist kun je een keer Tartex (vegan paté) kopen, verkopen ze gewoon bij de appie!
vale
Ik als flexi vegan (ong 5 dagen per week vegan, rest vega) vind het zooooooo tof dat je deze week doet en hier op jullie populaire blog over schrijft, omdat je zo echt kan bijdragen aan een betere, diervriendelijkere en milieubewustere wereld!!!!!
Sara
Doet Scarlet ook mee aan deze uitdaging?