Slechtste blog ooit! Online is het een stuk eenvoudiger om te zeggen wat je denkt dan in het echte leven. De reacties onder blogs en video’s op YouTube liegen er vaak niet om. Scarlet en ik hebben hier eigenlijk vrij weinig last van. Zo nu en dan gooit er een jochie van 14 met wat seks woorden, maar verder is het vrij gemoedelijk. De wat bekendere mensen op Instagram moeten het wel regelmatig ontgelden. Er ontstaan hier hele conflicten in de reacties op een foto die geheel niets te maken heeft met het conflict zelf. De poster van de foto krijgt een bak kritiek over zich heen, die andere mensen dan weer gaan weerleggen. Ook op diverse fora worden bekende en minder bekende mensen uitgebreid en zonder enige gêne besproken. Ik vraag me soms af hoe sommige mensen zichzelf nog positief in de spiegel aan kunnen kijken als je andere mensen online zo door het slijk haalt.
Als excuus wordt vaak aangehaald dat die mensen nu eenmaal publieke figuren zijn en dat je dan maar tegen kritiek moet kunnen. ‘Anders moet je geen blog beginnen…’ Ik begrijp die redenatie niet helemaal. Je houdt van schrijven en vindt het leuk om je creaties te delen met andere mensen en daarom is het gerechtvaardigd om bakken kritiek en nare opmerkingen over je heen of achter je rug om te krijgen? Heeft dit niet meer iets te maken met de normen en waarden van degene die reageert dan met de functie van de schrijver? Zoveel mensen die voor websites als Nu.nl schrijven, maar daar zie ik nooit de reacties staan die onder blogs, YouTube video’s en Instagram posts worden geplaatst. Ja maar, dat is niet persoonlijk. Oké, dus als je je kwetsbaar opstelt mag je ook persoonlijk aangevallen worden? Ik vind van niet.
Reageer je zelf regelmatig onder blogs, video’s en afbeeldingen, stel jezelf dan eens onderstaande vragen alvorens je reageert. Je hoeft ze niet allemaal te stellen, al is het maar één vraag…
1. Ben jij dit?
Stel jezelf, voordat je op die bevestig knop drukt, eens de vraag of deze reactie jou als persoon representeert. Ben jij dit? Passen de woorden en de manier van reageren bij de persoon die jij bent? Geef je kritiek, past die kritiek dan bij jou als persoon en maak je jezelf niet ook ‘schuldig’ aan hetgeen waar je kritiek op geeft?
2. Staat de reactie er al?
Soms zie ik onder een video of blog een reactie met kritiek of feedback staan met eronder nog minstens 20 soortgelijke reacties in andere woorden. Als de reactie al gegeven is, waarom zou je hem dan nog een keer plaatsen? Ik denk dat de ontvanger na 1 keer lezen ook wel begrijpt wat er staat, daar heeft die niet 25 kopieën voor nodig.
3. Heb je trek?
Hungry? Eat a Snickers! We weten allemaal dat als we flink trek hebben, we ook flink snel geïrriteerd kunnen zijn. We zijn hierdoor gewoonweg onszelf even niet. Vraag jezelf voordat je die geïrriteerde reactie plaatst eens af of je misschien trek hebt? Zo ja, eerst even wat eten en dan een half uurtje later nog eens bedenken of je de reactie nog wilt plaatsen.4. Ben je jaloers?
Heel veel onaardige en zogenaamd kritische reacties worden geplaatst vanuit jaloezie. Je stoort je aan iemand omdat die in jouw ogen meer heeft bereikt of meer bezit dan jij en je voelt je hierdoor minderwaardig. Je kan dit nare, minderwaardige gevoel op korte termijn eenvoudig weg krijgen door die andere persoon minder waard te maken. Dat doe je, lekker goedkoop, door de persoon af te zeiken en zwart te maken. Je verantwoordt dit naar jezelf door te zeggen dat het nuttige feedback is en dat meer mensen zich eraan storen. Maar is dit nu wel zo eerlijk? Moet de ander lijden onder jouw minderwaardigheidscomplex? Natuurlijk niet. Als jij je minderwaardig voelt, dan moet je die oorzaak bij jezelf zoeken en bij jezelf oplossen. Vraag jezelf dus af of je een reactie plaatst uit jaloezie. Zo ja, plaats hem dan niet en onderzoek bij jezelf hoe je op een constructieve manier af kan komen van deze jaloerse gevoelens, zonder dat je daar een ander voor hoeft te kwetsen.
5. Heb je het artikel echt gelezen?
Door de titel van het verhaal of de video vorm je in je hoofd al snel een mening over het hele verhaal, nog zonder dat je het gelezen hebt. Het werkt een beetje hetzelfde als oordelen enkel op basis van iemands uiterlijk. Wil je direct reageren nadat je de titel en bijvoorbeeld een stuk van de inleiding hebt gelezen, vraag jezelf dan af of je op basis van enkel dat stukje tekst een goede reactie kunt geven.
6. Wat als mensen het oneens zijn?
Vraag jezelf voor je reageert ook eens af of je zelf goed tegen feedback en kritiek kunt. Hoe reageer jij als je kritiek krijgt? Laatst las ik een uitgebreid artikel op een relatief kleine blog met daarin bakken kritiek naar andere grote bloggers. Naast dat ik me afvroeg wat het nut van dit artikel was, vroeg ik me af hoe de blogger het zelf zouden vinden als hij/zij die kritiek zou krijgen. Bovendien, wat gebeurt er met je als je op jouw kritiek ook ineens bakken kritiek krijgt omdat anderen het er niet mee eens zijn?
Ik was vroeger erg onzeker en wilde graag aardig gevonden worden. Ik had toen nog niet door dat als ik allemaal kritiek uitte, ik dit ook terug kon verwachten. Ik maakte er geen vrienden mee en zat uiteindelijk zelf meer met alle reacties die ik kreeg op mijn kritiek, dan degene die ik de kritiek gaf….
7. Wat als dit artikel van… was
Wat nou als dit artikel waarop je zo lekker fel wilt reageren van je zus, broer of goede vriendin was. Zou je dan ook zo reageren? Niet? Misschien moet je dan nu ook niet zo reageren. Wie ben jij immers om op deze manier je mening te geven. Als je wilt reageren, reageer dan misschien eens hoe je zou reageren op een goede vriendin. Dat maakt de wereld een stuk vriendelijker.
8. Zou je dit in real life zeggen?
Stel nou dat je iemand op straat tegenkomt. Zou je de reactie die je nu onder een blog of video wilt zetten, dan ook in real life durven zeggen? Nope? Waarom dat dan wel online doen. Niemand die bijvoorbeeld tegen mij zomaar op straat gaat zeggen ‘No Boobies!’ …waarom dan wel online? Kijk, als het gaat om een hele lieve reactie, prima natuurlijk. Maar als het gaat om een bitch-ass reactie, wees dan niet zo laf en ga het niet quasi stoer online reageren, terwijl je in het echte leven veel meer een pussy bent.
9. Zou je willen dat … dit leest?
Zou je willen dat -iemand die jij heel hoog hebt staan- jouw reacties leest? Stel je vindt een bepaalde BN-er supertof of je moeder is echt jouw voorbeeld. Hoe zou je je dan voelen als die jouw reactie onder een bepaalde blog of video zou lezen? Zou je je er dan voor schamen of zou je er gewoon prima tevreden mee zijn? Vraag je dit even af voordat je de betreffende reactie plaatst.
10. Wat is het nut?
Tenslotte: Wat is het nut van je reactie? Ik vind het soms heel bijzonder hoeveel mensen reageren op blogs en video’s en vraag mezelf regelmatig af waarom zoveel mensen reageren. Ik vind het superlief als mensen je complimenteren omdat ze een video bijvoorbeeld gewoon heel leuk vinden of als je goede feedback geven, maar soms zie ik ook de meest rare reacties bij grote accounts op Instagram staan. Ik vraag mezelf dan af waarom iemand dat doet. Puur voor de aandacht? In de hoop ook gezien te worden? Uit jaloezie? Wat is het nut van jouw reactie. Wil je iemand er echt mee helpen door handige feedback te geven of wil je jezelf vooral even wat beter voelen door de ander indirect de grond in te boren….?
Wat is jouw ervaring met online reageren?
31 Comments
Coby
AMEN! Van mij mag iedereen in NL deze blog lezen!
Sharity
Yeah! Helemaal mee eens! Goed dat jullie dit eens aankaarten! Ook ik ben geen Nederlands schrijf wonder, maar ieder leert van fouten maken! Jammer dat er altijd mensen zijn die je even met je neus in de strond drukken! (Om t maar zo te zeggen) 😉 x
Justme
Ik antwoord zelf best vaak bij blogs en soms bij video’s. Nooit op youtube maar bijvoorbeeld wel hier. Als ik iets leuk vind, of mijn reactie of mening wil geven over iets dan doe ik dat. Bijvoorbeeld door een compliment, een situatiebeschrijving van wat ik zelf heb meegemaakt (wat waarschijnlijk niemand boeit haha) maar soms ook feedback. Ik zeg echt nooit dat ik iets slecht vind ofzo, dan geef ik geen reactie. Ik zou het zelf ook niet fijn vinden als iemand zegt dat het slecht is wat ik heb geschreven en moeite voor heb gedaan. Ik geef wel aan wat in mijn opzicht beter zou kunnen als ik iets tegenkom wat te verbeteren is. Ik heb wel echt respect voor jullie dat jullie je blootgeven dmv persoonlijke blogs en video’s en jullie zijn echt super leuke personen!!!
Alycia
Ben ik de enige die mezelf bedacht dat de wereld er niet mooier op zou worden als ik op iedereen reageer zoals ik op m’n beste vriendin zou doen?
“Je ziet er echt niet uit vandaag”
“Dankje, ik ook van jou”
Verder, goed geschreven! Eye opener voor menigeen die te pas en te onpas zijn of haar reacties achterlaat denk ik
Danielle
Goede blogpost! Ik ben zelf al jaren lid van het “wel bekende afzeik forum” en vind het echt jammer dat door dat topic soms de hele sfeer op “dat forum” veranderd is. Ik lees zelf ook mee in dat specifieke topic en probeer (het is een eindeloze kruistocht) om het “bashen” elke keer aan te spreken en doe pogingen mensen in te laten zien dat je zo iets écht niet kan zeggen en dat sommige dingen gewoon uit zn verband worden gerukt. Misschien zinloos maar ik voel mij er beter door ;)!
Verder probeer ik in comments altijd gewoon te zijn zoals ik echt ben. Open, eerlijk maar ook respectvol. En inderdaad als er al 10x dezelfde feedback staat waarom moet jíj of ik dat dan ook nog zeggen? Om te laten zien dat je het ook doorhad?
Ik hoop dat deze post door veel mensen gelezen gaat worden en dat het allemaal wat vriendelijker word online!
Kim | Kimsbloglife
Heel goede tips die je geeft! Ik begrijp ook echt niet waarom sommige mensen zo’n gemene en nutteloze reacties achterlaten… Vaak zijn het pubers die aandacht zoeken denk ik… Of die echt gewoon nog niet beter weten. Ik vrees alleen een beetje dat zij deze blogpost niet gauw zullen lezen… Misschien kan je een linkje naar dit artikel zetten onder elke gemene reactie die je tegenkomt 😉
Karlien
Goed stuk. Zelf nog weinig reacties dus heb er nog niet mee te maken. Maar op sommige grote blogs lees je zulke onaardige dingen, echt vreselijk.
M
Veel mensen voelen zich, zittend achter een beeldscherm, gewoon ‘King of the world’.
Lachwekkend.
Mari
Goed geschreven stuk! Zo herkenbaar!
Op internet kunnen ze maar gewoon gaan want dat is veel makkelijker. Ik had ook een jochie van 14 die zelfs een haat account op twitter over mij maakte.
Toen ik net begon kon ik er boos om worden en het erg aantrekken.
Nu vindt ik het zelfs zonde van mijn energie. Ik reageer alleen nog als het echt feedback is die goed bedoeld is en waar je wat mee kan!
Adrianne
Wou mooie teks ik ben het helemaal met jullie eens
Ik heb altijd geleerd als je niets positief hebt te zeggen zeg dan maar niets
Amber
Leuk om te lezen, vooral het reageren terwijl ze het artikel niet hebben gelezen herken ik. Heel erg vervelend. vooral als het iets persoonlijks en misschien iets minder positiefs is en er dan ineens een reactie komt waarvan je weet dat diegene alleen maar naar de foto’s heeft gekeken. Dit kan best pijn doen.
Elize
Ja! Goed gezegd 🙂
Zelf reageer ik als ik niks nuttigs te zeggen heb liever gewoon niet. Tuurlijk heb ik ook wel eens opbouwende kritiek, maar zo probeer ik het dan ook te brengen: opbouwend, en niet onnodig zeurderig. Dat is ook de manier waarop ik graag kritiek ontvang, dus ja haha!
Sabine
Mooi stuk en helemaal mee eens ook! Ik kan me echt onwijs ergeren aan reacties op Facebook of blogs die zo onaardig zijn en nergens over gaan. Volgens mij is een groot probleem van deze mensen ook dat ze gewoon niets nuttigs te doen hebben haha.
Maxie
Ik ben het hier helemaal mee eens. Volgens mij schrijven veel mensen in een opwelling een comment en beseffen ze niet dat er echte mensen achter een blog zitten en dat ze die mensen kwetsen.
Ik denk dat een groot gedeelte ook wordt bepaald door gewenning. Ikzelf heb geen social media accounts en ik laat niet heel vaak een comment achter, hierdoor denk ik langer over mijn comment na (wat het is in een zeker zin speciaal) dan iemand die elke dag uren achter Facebook, Twitter en Instagram zit. Als je toch elke dag commentaar achterlaat, ga je uiteindelijk gewoon over op de automatische piloot en schrijf je eerder uit een opwelling dan iemand die bijna nooit iets van zich laat horen. Het durven achterlaten van een comment (en dus ook het achterlaten van nutteloos zeik commentaar) wordt steeds groter naarmate je meer en meer tijd spendeert op het internet. Echter, dit is hoe ik er over denk als persoon die onder een steen leeft ;).
Overigens zit er ook een positieve kant aan het anoniem zijn op het internet: het is makkelijker om complimentjes achter te laten! Ik weet niet hoe het met andere zit, maar normaalgesproken ben ik echt heel slecht in het geven van een compliment en ben ik ook veel te verlegen om dat zomaar te doen. Met die anonimiteit op het internet gaat dat veel gemakkelijker en dat vind ik toch wel een positief iets.
Nikki
Sterk artikel, vooral omdat jullie 10 tips aangeven en niet alleen maar “onvrede innovatie verre je dat zonkant noemen.
Ik heb overigens ook een hekel aan zulke reacties; ik snap het gewoon niet
Nikki
Correctie: ; ” onvrede uiten” in zoverre je dat zo kunt noemen (sorry voor de onduidelijkheid )
Lou
Heel goed verwoord! Ik vraag mij ook zo vaak af hoe en waarom mensen zo maar zulke gemene, nietszeggende reacties kunnen plaatsen… Hopelijk wordt deze post veel gedeeld, zodat het ook daadwerkelijk mensen aan het denken zet!
Fleur
Fijn en goed geschreven artikel!
Nathalie Piersma
Veel mensen denken, owh ik ben redelijk anoniem als ik reageer want wie kent mij nou? Maar woorden kunnen diepe sporen bij iemand achterlaten. Vroeger had je het spreekwoord “schelden doet geen zeer, slaan veel meer’ daar ben ik het nooit mee eens geweest. Woorden blijven hangen en niet eventjes maar lang. Verhelderend blog van jullie, waarvoor mijn complimenten.
Andrea
Wat goed om te lezen. Ik snap het echt niet dat mensen zo tegen elkaar doen… Dat is toch nergens voor nodig?! Wanneer ik iets niet tof/leuk/goed vind klik ik vaak gewoon weg, niemand heeft daar een boodschap aan. Wanneer ik iets leuk of goed vind reageer ik vaak wel, opbouwende reacties zijn veel leuker om te krijgen (en leuker om te lezen wanneer ik reacties van anderen lees)
Julia
Goed stuk! Zeker handige tips; hopelijk gaan mensen er iets mee doen 🙂
Als ik negatieve gedachtes krijg van een foto/tekst dan ga ik bij mezelf ook altijd even na of ik het wel echt begrepen heb. Nog steeds niet positief? Dat betekent niet dat een stortvloed aan vervelende woorden nodig is. Op het internet doen mensen dat inderdaad heel snel! Maar je kunt ook gewoon niks zeggen en het wegklikken 🙂
Sophie
Ah wat een goed artikel, laat deze maar viral gaan haha 🙂
Anieke
Er wordt zoveel gezegd dat zo onaardig is! Niemand wordt er beter van. Heel jammer, vind ik. Zeg iets leuks of zeg niets 🙂
Overigens vind ik het wél prima om mensen op spel- of stijlfouten te wijzen. Het gaat om de manier waarop, natuurlijk. Maar als iemand zegt dat hij van schrijven houdt, dan vind ik dat je daar een bepaald schrijfniveau bij mag verwachten… Het is zonde als een heel goede blogpost net dat aantal foutjes bevat dat de boel minder sterk maakt.
Lindsey Beljaars
Halleluja, goed artikel! Als iedereen dit even leest, scheelt een hoop frustraties!
My Creative Life - Marìs
Goed punt! Hier kunnen veel mensen nog wat van leren! Sommige mensen doen ook serieus alsof ze je ‘feedback’ geven terwijl ze je in werkelijkheid gewoon alleen maar afzeiken. Echt een no go.
Mirjam
Top artikel! Goede feedback mag natuurlijk, mits goed onderbouwd en netjes verwoord 😉 begint een reactie met “”geen haat, maar…” dan ben ik al klaar 😉
janske
Halleeelluujaaa…Ik heb zelfs eens meegemaakt dat iemand het zo oneens was met mijn blog dat ze hem op Twitter voor me promootte als slechtste blog ever…Waarom echt?! Best sneu dat ze hem zo slecht vond dat ze hem perse wilde delen…bedankt nog voor de views trouwens 😉 hahaha…
Ik snap het ook nooit zo waarom mensen zo negatief reageren…klik hem dan gewoon weg…
Eilish
Amen. No more words are needed.
Madelaine
Goed stuk! Mag hopelijk wel wat mensen aan het denken zetten. Trouwens, ben het er niet compleet mee eens dat kritiek uit jaloezie voortvloeit.
Jessica
Uhja spelfouten maken we allemaal. Daarnaast jullie plaatsen best veel waardoor je niet alle fouten door hebt. Hallo, wat maakt het uit? Jullie een verhaal overbrengen naar andere dat is belangrijker dan een aantal spelfouten.
Daarnaast had ik liever kleine borsten gehad en jouw figuur. Dus laat jullie niet beïnvloeden door de negatieve berichten, er zijn gelukkig meer positieve berichten.
Jessica
Oeps, ik heb ookal een fout bij mijn eigen reactie ontdekt. Bedoelde jullie willen een verhaal overbrengen …
Zie je een fout is snel gemaakt ;p.