Slechtste blog ooit! Online is het een stuk eenvoudiger om te zeggen wat je denkt dan in het echte leven. De reacties onder blogs en video’s op YouTube liegen er vaak niet om. Scarlet en ik hebben hier eigenlijk vrij weinig last van. Zo nu en dan gooit er een jochie van 14 met wat seks woorden, maar verder is het vrij gemoedelijk. De wat bekendere mensen op Instagram moeten het wel regelmatig ontgelden. Er ontstaan hier hele conflicten in de reacties op een foto die geheel niets te maken heeft met het conflict zelf. De poster van de foto krijgt een bak kritiek over zich heen, die andere mensen dan weer gaan weerleggen. Ook op diverse fora worden bekende en minder bekende mensen uitgebreid en zonder enige gêne besproken. Ik vraag me soms af hoe sommige mensen zichzelf nog positief in de spiegel aan kunnen kijken als je andere mensen online zo door het slijk haalt.

Als excuus wordt vaak aangehaald dat die mensen nu eenmaal publieke figuren zijn en dat je dan maar tegen kritiek moet kunnen. ‘Anders moet je geen blog beginnen…’ Ik begrijp die redenatie niet helemaal. Je houdt van schrijven en vindt het leuk om je creaties te delen met andere mensen en daarom is het gerechtvaardigd om bakken kritiek en nare opmerkingen over je heen of achter je rug om te krijgen? Heeft dit niet meer iets te maken met de normen en waarden van degene die reageert dan met de functie van de schrijver? Zoveel mensen die voor websites als Nu.nl schrijven, maar daar zie ik nooit de reacties staan die onder blogs, YouTube video’s en Instagram posts worden geplaatst. Ja maar, dat is niet persoonlijk. Oké, dus als je je kwetsbaar opstelt mag je ook persoonlijk aangevallen worden? Ik vind van niet.

slechtste blog ooitReageer je zelf regelmatig onder blogs, video’s en afbeeldingen, stel jezelf dan eens onderstaande vragen alvorens je reageert. Je hoeft ze niet allemaal te stellen, al is het maar één vraag…

1. Ben jij dit?
Stel jezelf, voordat je op die bevestig knop drukt, eens de vraag of deze reactie jou als persoon representeert. Ben jij dit? Passen de woorden en de manier van reageren bij de persoon die jij bent? Geef je kritiek, past die kritiek dan bij jou als persoon en maak je jezelf niet ook ‘schuldig’ aan hetgeen waar je kritiek op geeft?

slechtste blog ooit2. Staat de reactie er al?
Soms zie ik onder een video of blog een reactie met kritiek of feedback staan met eronder nog minstens 20 soortgelijke reacties in andere woorden. Als de reactie al gegeven is, waarom zou je hem dan nog een keer plaatsen? Ik denk dat de ontvanger na 1 keer lezen ook wel begrijpt wat er staat, daar heeft die niet 25 kopieën voor nodig.

 hahaha, het einde van je video is zwart.3. Heb je trek?
Hungry? Eat a Snickers! We weten allemaal dat als we flink trek hebben, we ook flink snel geïrriteerd kunnen zijn. We zijn hierdoor gewoonweg onszelf even niet. Vraag jezelf voordat je die geïrriteerde reactie plaatst eens af of je misschien trek hebt? Zo ja, eerst even wat eten en dan een half uurtje later nog eens bedenken of je de reactie nog wilt plaatsen. hahaha, het einde van je video is zwart.4. Ben je jaloers?
Heel veel onaardige en zogenaamd kritische reacties worden geplaatst vanuit jaloezie. Je stoort je aan iemand omdat die in jouw ogen meer heeft bereikt of meer bezit dan jij en je voelt je hierdoor minderwaardig. Je kan dit nare, minderwaardige gevoel op korte termijn eenvoudig weg krijgen door die andere persoon minder waard te maken. Dat doe je, lekker goedkoop, door de persoon af te zeiken en zwart te maken. Je verantwoordt dit naar jezelf door te zeggen dat het nuttige feedback is en dat meer mensen zich eraan storen. Maar is dit nu wel zo eerlijk? Moet de ander lijden onder jouw minderwaardigheidscomplex? Natuurlijk niet. Als jij je minderwaardig voelt, dan moet je die oorzaak bij jezelf zoeken en bij jezelf oplossen. Vraag jezelf dus af of je een reactie plaatst uit jaloezie. Zo ja, plaats hem dan niet en onderzoek bij jezelf hoe je op een constructieve manier af kan komen van deze jaloerse gevoelens, zonder dat je daar een ander voor hoeft te kwetsen.

slechtste blog ooit5. Heb je het artikel echt gelezen?
Door de titel van het verhaal of de video vorm je in je hoofd al snel een mening over het hele verhaal, nog zonder dat je het gelezen hebt. Het werkt een beetje hetzelfde als oordelen enkel op basis van iemands uiterlijk. Wil je direct reageren nadat je de titel en bijvoorbeeld een stuk van de inleiding hebt gelezen, vraag jezelf dan af of je op basis van enkel dat stukje tekst een goede reactie kunt geven.

6. Wat als mensen het oneens zijn?
Vraag jezelf voor je reageert ook eens af of je zelf goed tegen feedback en kritiek kunt. Hoe reageer jij als je kritiek krijgt? Laatst las ik een uitgebreid artikel op een relatief kleine blog met daarin bakken kritiek naar andere grote bloggers. Naast dat ik me afvroeg wat het nut van dit artikel was, vroeg ik me af hoe de blogger het zelf zouden vinden als hij/zij die kritiek zou krijgen. Bovendien, wat gebeurt er met je als je op jouw kritiek ook ineens bakken kritiek krijgt omdat anderen het er niet mee eens zijn?

Ik was vroeger erg onzeker en wilde graag aardig gevonden worden. Ik had toen nog niet door dat als ik allemaal kritiek uitte, ik dit ook terug kon verwachten. Ik maakte er geen vrienden mee en zat uiteindelijk zelf meer met alle reacties die ik kreeg op mijn kritiek, dan degene die ik de kritiek gaf….

slechtste blog ooit7. Wat als dit artikel van… was
Wat nou als dit artikel waarop je zo lekker fel wilt reageren van je zus, broer of goede vriendin was. Zou je dan ook zo reageren? Niet? Misschien moet je dan nu ook niet zo reageren. Wie ben jij immers om op deze manier je mening te geven. Als je wilt reageren, reageer dan misschien eens hoe je zou reageren op een goede vriendin. Dat maakt de wereld een stuk vriendelijker.

slechtste blog ooit8. Zou je dit in real life zeggen?
Stel nou dat je iemand op straat tegenkomt. Zou je de reactie die je nu onder een blog of video wilt zetten, dan ook in real life durven zeggen? Nope? Waarom dat dan wel online doen. Niemand die bijvoorbeeld tegen mij zomaar op straat gaat zeggen ‘No Boobies!’ …waarom dan wel online? Kijk, als het gaat om een hele lieve reactie, prima natuurlijk. Maar als het gaat om een bitch-ass reactie, wees dan niet zo laf en ga het niet quasi stoer online reageren, terwijl je in het echte leven veel meer een pussy bent.

boobies

9. Zou je willen dat … dit leest?
Zou je willen dat -iemand die jij heel hoog hebt staan- jouw reacties leest? Stel je vindt een bepaalde BN-er supertof of je moeder is echt jouw voorbeeld. Hoe zou je je dan voelen als die jouw reactie onder een bepaalde blog of video zou lezen? Zou je je er dan voor schamen of zou je er gewoon prima tevreden mee zijn? Vraag je dit even af voordat je de betreffende reactie plaatst.

10. Wat is het nut?
Tenslotte: Wat is het nut van je reactie? Ik vind het soms heel bijzonder hoeveel mensen reageren op blogs en video’s en vraag mezelf regelmatig af waarom zoveel mensen reageren. Ik vind het superlief als mensen je complimenteren omdat ze een video bijvoorbeeld gewoon heel leuk vinden of als je goede feedback geven, maar soms zie ik ook de meest rare reacties bij grote accounts op Instagram staan. Ik vraag mezelf dan af waarom iemand dat doet. Puur voor de aandacht? In de hoop ook gezien te worden? Uit jaloezie? Wat is het nut van jouw reactie. Wil je iemand er echt mee helpen door handige feedback te geven of wil je jezelf vooral even wat beter voelen door de ander indirect de grond in te boren….?

slechtste blog ooit

Wat is jouw ervaring met online reageren?