Vanavond kan je bij Andere Tijden op NPO2 kijken naar de reportage Verborgen Vaders. Vanaf 1948 worden in Nederland de eerste kinderen geboren die zijn verwekt met behulp van een anonieme spermadonor. Dat gebeurt door kunstmatige inseminatie, een controversiële methode die wordt verworpen door de Rooms-Katholieke Kerk, die het ziet als overspel binnen het huwelijk. Slechts enkele vrouwenartsen zijn in de beginperiode bereid om de KI-techniek toe te passen. En alleen onder strikte geheimhouding tussen wensouders, arts en spermadonor. Wat niet weet, wat niet deert,  is het credo.

Een geheim bewaren blijkt in veel gevallen ingewikkeld en een deel van de donorkinderen komt erachter dat ze afstammen van een onbekende biologische vader. Ze staan met lege handen omdat er geen informatie is over hun afstamming, want de donoren waren immers anoniem.

Andere Tijden blikt terug op de beginjaren van de spermadonatie. Met onder meer een interview met hersenonderzoeker Dick Swaab over het werk en de motieven van zijn vader, de arts Leo Swaab, die vanaf de jaren 50 veel echtparen hielp met het vervullen van hun kinderwens door het toepassen van KI. Ook aan het woord komen een anonieme spermadonor, een wensmoeder en donorkinderen over hun wens om hun biologische vader te mogen leren kennen.

Meer over anonieme spermadonatie lees je op NPOFocus.nl.

Verborgen Vaders – Woensdag 3 april rond 21.20 uur op NPO 2.


Bron foto: Photo by Kelly Sikkema on Unsplash | Bron tekst: Andere Tijden