Wensouders uit Nederland kiezen in toenemende mate voor spermadonoren met een uitgebreid profiel. Spermadonoren die meer persoonlijke gegevens over zichzelf verstrekken. Volgens ’s werelds grootste spermabank is dit een wereldwijd fenomeen. Wanneer alleenstaande vrouwen en stellen uit Nederland gebruikmaken van een spermadonor, zijn ze in toenemende mate geïnteresseerd in de persoonlijkheid van de donor. Dat maakt de oudste spermabank ter wereld, het Deense Cryos International, bekend.

De afgelopen drie jaar heeft de spermabank op de Nederlandse markt een toenemende vraag opgemerkt naar niet-anonieme Deense spermadonoren met een uitgebreid profiel. Dit profiel bevat extra veel persoonlijke informatie over de spermadonor.

“Hoe klinkt zijn stem? Wat is hij voor iemand en hoe ziet hij eruit? Het kiezen van een spermadonor voor je aanstaande kind is een enorme beslissing met grote gevolgen. Een deel van onze spermadonoren heeft een uitgebreid profiel met extra veel persoonlijke gegevens. Zij vallen steeds vaker in de smaak bij onze Nederlandse klanten”, vertelt CEO Peter Reeslev.

Zijn ervaring wordt onderbouwd door de cijfers. In 2015 koos 45% van de Nederlandse klanten van Cryos voor een niet-anonieme Deense spermadonor met uitgebreid profiel. Amper drie jaar later is dit percentage gestegen naar 68%. Reeslev voegt eraan toe dat de stijging ook te maken heeft met een toenemend aantal lesbische stellen en alleenstaande vrouwen, dat graag een donorkind wil. De grote vraag naar donoren met een uitgebreid profiel komt van deze groep.

zaaddonor denemarken

Een Deense spermadonor | Bron: Cryos

Spermadonoren onder de loep

Alleenstaande vrouwen en stellen uit Nederland staan niet alleen in hun interesse voor persoonlijke informatie die een spermadonor uniek maakt. Over de hele wereld merkt Cryos een toenemende vraag naar niet-anonieme spermadonoren met een uitgebreid profiel.

Wanneer voor een niet-anonieme donor wordt gekozen, kan het kind later contact opnemen met de donor. Het uitgebreide profiel geeft meer informatie over de opleiding, familiegeschiedenis, persoonlijkheid en emotionele intelligentie van de donor. Daarnaast bevat het profiel een foto van de donor als kind, een handgeschreven groet en een audiofragment met zijn stem. Bij het kiezen van een donor kunnen ook foto’s van de donor als volwassene worden bekeken.

“Op dit moment is er onder onze klanten grote belangstelling voor meer informatie over onze spermadonoren. Wij vinden het dan ook heel belangrijk om voortdurend met nieuwe mogelijkheden te komen die mensen meer inzicht geven in de spermadonor en zijn omgeving en persoonlijkheid. Vergeet niet dat deze kinderloze mensen voor een keuze staan die levensbepalend is voor henzelf en hun toekomstige kind”, aldus Peter Reeslev.

Volgens hem gebruiken veel mensen de uitgebreide profielen ook om hun kinderen over hun biologische achtergrond te vertellen als ze daar op een dag naar vragen.

Eisen aan de spermadonoren

De grote belangstelling voor het geestelijke en lichamelijke welzijn van de spermadonor vraagt niet alleen veel van Cryos, maar ook van de donoren.

“Wanneer iemand zoveel informatie over zichzelf deelt, doet hij dat omdat hij anderen wil helpen bij het verwezenlijken van hun droom en het kind de kans wil geven om meer over haar of zijn biologische achtergrond te weten te komen”, zegt Peter Reeslev.

Cryos hanteert een aantal gezondheidseisen waaraan alle spermadonoren moeten voldoen. Wereldwijd levert Cryos donorsperma aan meer dan honderd landen en hebben de donoren van de spermabank meer dan 65.000 donorkinderen helpen voortbrengen.

Onze donor

Ook wij hebben ooit nagedacht over de Deense Donorbank, maar hier uiteindelijk toch niet voor gekozen. We wilden onze donor graag echt leren kennen en ieder moment wanneer nodig of prettig hem in contact kunnen brengen met ons kindje en andersom. Meer hierover lees je onder andere in het artikel: Waarom wij niet voor een donorbank kiezen.

Fotografie 1 & 3: Unsplash | Bron: Cryos