We doen ons uiterste best om onze hond Sjors zo happy mogelijk te maken. Hij krijgt goed voer, we wandelen iedere dag vier keer met hem, hij mag mee op vakantie en krijgt regelmatig een leuk speeltje of botje. Toch zijn er ook de nodige zaken die we zogenaamd voor Sjors doen, maar stiekem misschien meer voor onszelf doen. Of zaken die we voor Sjors doen, maar die hij eigenlijk helemaal niet zo tof vindt. Daar zijn we gelukkig niet uniek in. Heel veel hondeneigenaren met ons maken zich hier schuldig aan. Wat zijn de dingen die we doen die onze hond niet leuk vindt?

In deze blog beschrijven we 10 van deze dingen die we doen die onze hond niet leuk vindt. Tenslotte laten we je zien wat hij wél heel leuk vindt. Hierbij werden we een pootje geholpen door huisdierplein.nl.

♥ Wassen
Hoe kan het toch dat onze honden vaak al aanvoelen dat er iets staat te gebeuren? Iets waar ze nou niet bepaald op zitten te wachten. “Ik moet in bad” is daar één van. Sjors hoeft in principe helemaal niet vaak in bad, maar wanneer hij er na een pension bezoekje weer eens uitziet alsof hij een moddergevecht heeft gehouden, gaan we toch echt eerst richting de badkamer alvorens hij het hele huis besmeurd. Sjors weet dit. Zijn blik spreekt boekdelen. Sjors vindt het heerlijk om te zwemmen, maar het bad daarentegen, vreselijk vindt hij het. Trillen, zielige puppy oogjes, hij gooit alles in de strijd om dat bad zo snel mogelijk weer te verlaten. Voor een föhn behandeling is hij dan wel weer te porren…

Dingen die we doen die onze hond niet leuk vindt

♥ Aankleden
Ik ben er helemaal niet voor om een hond als kind te behandelen en ze ook zo aan te kleden, maar zo heel af en toe maken wij ons hier toch ook schuldig aan. Sjors heeft geen kledingkast vol hippe outfits, maar we hebben hem wel eens wat grappige kledingstukken aangedaan. Voor de winter heeft hij een hele stoere groene trui. Ik denk niet dat hij het echt snel koud heeft, gezien hij gerust met zijn hele lichaam door de sneeuw schuift, maar erg schattig staat het wel. Sjors is wat dat betreft een hele makkelijke hond. Hij vindt alles wel prima. Zouden we hem vragen of hij liever buiten met de bal gaat spelen of met ons verkleedpartijtjes houdt? Tja…. dan weten we denk ik allemaal wel waar de meeste honden voor zouden kiezen….

♥ Lekker knuffelen
Knuffelen, knuffelen, knuffelen! Ik kan de hele dag wel met Sjors knuffelen. Vooral wanneer hij té schattig ligt te slapen kan ik het vaak niet laten om me even op hem te storten. Nu is Sjors de moeilijkste niet, maar menig hond vindt het niet echt prettig om gestoord te worden tijdens de slaap. Sowieso hebben de meesten helemaal geen zin om de hele tijd te knuffelen. Beter ga je even lekker stoeien….

Dingen die we doen die onze hond niet leuk vindt

♥ Doorlopen!
Haaaaaaaast!!! Hup, even doorlopen nu! Na 5 boompjes heb je het helemaal gehad en sleur je je hond de rest van de ronde achter je aan. Not so funny, want een hond wil graag snuffelen en geurtjes achterlaten. That’s his nature. Je hoeft natuurlijk geen twee uur te doen over een blokje om omdat hij elk grassprietje wil besnuffelen en besproeien, maar het is soms wel goed om even te bedenken waarom je met een hond moet wandelen. Dat is niet enkel voor een poepje en een plasje….

♥ Even aan de kant
Een hond vindt het veelal niet tof als je onverwacht in zijn veilige zone komt of hem in hoekjes drijft waar hij niet makkelijk weg kan. Zo is Sjors niet dol op het moment waarop ik de stofzuiger pak en hem her en der met die zuigende stang aan de kant drijf. Hij wordt daar altijd vrij panisch van.

Dingen die we doen die onze hond niet leuk vindt

♥ Optillen
Honden kan je beter niet te vaak optillen, hoe graag je dat zelf ook wilt. Bij kleine hondjes is dat nog wel eenvoudig, al zijn die er veelal ook niet dol op en draagt het niet bij aan stabiel gedrag. Optillen doe je als baasje vaak toch meer voor jezelf, dan voor de hond. Ook Scarlet presteert het weleens om Sjors op te tillen. “Joeehoeeeee grote knuffelbeer!” …je ziet Sjors dan ongemakkelijk hangen en denken: WHYYY? PUT ME DOWN… NOW.

♥ Vrije opvoeding
Baby, baby, baby Sjors!!!  Sjors is zo schattig, Sjors mag alles. Hij mag op de bank, hij mag op bed, want ja, hij is toch een lieve pluizige goedzak? Daar kwamen we op terug toen Sjors naast zijn pootjes ging lopen. Sjors vond zichzelf zo’n baas dat hij wel even de baas zou spelen over de rest van de buurthonden. Vanaf dat moment kwamen er regels. Niet meer op de bank en niet meer op bed. Het niet meer op bed is later aangepast naar alleen op bed na toestemming. Dat blijkt nog best lastig. Soms laten we Sjors op bed omdat we dat zelf ook fijn vinden. Het gevolg is dan dat hij vaker komt buurten om te kijken of hij op bed mag, waarna wij hem vervolgens weer moeten wegsturen omdat we er geen zin in hebben. Die afwijzing is eigenlijk zieliger dan het hebben van duidelijke regels. Honden hebben behoefte aan duidelijkheid. Sinds we strenger en duidelijker zijn naar Sjors, is hij absoluut in positieve zin veranderd en ook aanhankelijker geworden.

♥ Tot strakjes!
Ik voel me altijd vreselijk schuldig als ik Sjors alleen thuis achterlaat. Eigenlijk is dat nagenoeg nooit, want er is bijna altijd wel een van ons thuis, maar als het dan wel gebeurt voelt het slecht. Sjors voelt met ons mee… want hij vindt het ook helemaal niet leuk om alleen thuis te blijven. Als hij door heeft dat we weggaan, gaat hij snel op de mat van de voordeur liggen zodat we hem bijna wel moeten meenemen. Of hij rent snel naar buiten als de voordeur opengaat. We hebben wel geleerd niet te veel aandacht te besteden aan het komen en gaan, omdat je het anders onnodig veel erger maakt voor de hond, maar hij blijft het niet tof vinden om niet met ons mee te mogen. Zijn we eenmaal zonder hem weg, dan legt hij zich er wel braaf bij neer.

Dingen die we doen die onze hond niet leuk vindt

♥ Stemming
Honden voelen soms haarfijn je stemming aan, zo ook Sjors. Hij kan echt een beetje down zijn als ik de hele dag ongezellig doe of veel stress heb. Ook merkt hij het als een van ons heel verdrietig is. Dan komt hij even kijken. Een hond is op zijn best als de baas ook op zijn best is. Is de baas verdrietig, depressief of heel gestrest, dan is de hond vaak ook niet zo happy. Oh en schreeuwen: Niet doen. Niet alleen zijn die oortjes bij een hond veel gevoeliger, ook maakt dat je als stabiele, rustige baas ongeloofwaardig en onveilig.

♥ Zelfde rondje
…en weer hetzelfde rondje. Dat is niet alleen voor jezelf saai, maar ook voor de hond. Die kent dat rondje inmiddels wel, heeft ieder geurtje al geroken, overal overheen geplast en aan iedere drol gesnoven. Sjors vindt er niets aan om iedere dag dezelfde route te lopen. We proberen daarom echt flink te variëren waar we lopen. Soms gaan we gewoon op ontdekking uit en komen we ineens in woonwijken waar we nog nooit eerder geweest waren. Ook nemen we hem wel eens mee naar andere steden of een bos, dan leeft hij extra op. Hoe onbekender, hoe enthousiaster hij is.

Dingen die we doen die onze hond niet leuk vindt

♥ Geen aandacht: met mobiel uitlaten
Net zoals haastige rondjes, is het geen aandacht hebben tijdens het wandelen ook niet echt leuk voor je hond. Op straat zie je nauwelijks nog mensen zonder telefoon. Scarlet heeft er ook een handje van om haar mobieltje tijdens de wandeling in haar handje te houden. Je merkt dit vaak direct aan Sjors zijn gedrag. “Geen aandacht? Dan ga ik wel irritant lopen doen totdat ik aandacht krijg”…

♥ Aanstaren
Rico Verhoeven is er een kampioen in, maar Sjors moet je vooral niet uitdagen voor een staredown. Veel dieren vinden het onprettig en bedreigend wanneer ze langdurig worden aangestaard. Zo ook Sjors. Vooral bij onbekende mensen die hem te lang in de ogen aankijken en geen aanstalten maken om toenadering te zoeken, wordt hij boos. Je hoeft dan ook zeker niet meer te verwachten dat je hem nog mag aaien.

Dingen die we doen die onze hond niet leuk vindt

♥ Weer kapot
Sjors is dol op speelgoed, maar het meeste speelgoed niet op Sjors. Het moet van goede huize komen wil het langer meegaan dan een krappe tien minuten. Ik vind het heel leuk om van alles voor hem mee te nemen zoals grappige pluchen beestjes met piepjes, maar vaak moet ik het na een paar minuten alweer afpakken omdat het hele beest al uit elkaar valt van ellende en ik bang ben dat hij onderdelen opeet.

Kort geleden mochten we weer wat leuke nieuwe speeltjes bestellen via huisdierplein.nl. Daar zei Sjors geen nee tegen! Dit keer kozen we voor wat items van het merk KONG. Een merk dat staat voor langdurig speelplezier door de duurzaamheid ervan. Al het speelgoed is gemaakt van natuurlijk materiaal en ook de snacks bevatten enkel natuurlijke ingrediënten. Voor Sjors hebben we onder andere de medium KONG Classic besteld. Een veerkrachtig speeltje van rubber waar je de snacks en easy treat pasta van KONG in kunt stoppen. Deze hebben we er dan uiteraard ook bij besteld.

Dingen die we doen die onze hond niet leuk vindt

Ik weet zeker dat Sjors hier mega enthousiast van zal worden. Daarnaast hebben we een large KONG Wubba. Een soort octopus waar je lekker mee kan gooien en trekken. De speeltjes van KONG zijn in verschillende maten verkrijgbaar. Hierdoor kan je ze aanpassen op het type hond dat je hebt. Leuk weetje: van 30 april t/m 13 mei profiteer je van 35% korting op KONG hondenspeelgoed op Huisdierplein.nl.

We mogen tenslotte 1 pakket weggeven met de volgende 4 producten:

  • KONG Classic Rood Medium: het bekendste speeltje van KONG. Super sterk, veerkrachtig en gemaakt van natuurlijk rubber. Bovendien perfect om te vullen met koekjes, snoepjes of paté.
  • KONG Wubba Large: De Kong Wubba is speciaal ontworpen om een beroep te doen op de natuurlijke behoefte van jouw hond. De unieke staarten maken een krakend geluid dat contact beloont en aanzet tot voortdurend spelen.
  • KONG Snacks Lever small. Heerlijke snacks met 100% natuurlijke ingrediënten die perfect passen in de rubberen hondenspeeltjes van KONG.
  • KONG Easy Treat Lever. Smakelijke pasta om je hond tijdens het spelen mee te belonen.

Dingen die we doen die onze hond niet leuk vindt

Extra kans maken? Like de Facebookpagina van Plein.nl en volg Plein.nl op Instagram!