‘Een hond is geen kind’ Dacht ze soms dat ik achterlijk was? Nee, een kind heeft geen vier poten, heeft geen staart en is met een beetje geluk niet zo behaard. Nee, een hond is niet welkom in Ikea of de dierentuin en kijkt niet naar kinderprogramma’s op televisie. Nee, een hond wordt slechts 12 jaar oud en een kind 82. Nee, een hond is geen kind. JA, Sjors is een beetje ons kind.

We hebben een tijd geleden veel moeite gedaan om zwanger te worden, tevergeefs. De wens om een kindje te krijgen is er nog steeds, maar de pogingen om deze wens uit te laten komen, staan om verschillende redenen nu op een laag pitje. Toen onze vorige hond overleed vulde ons huis zich met stilte en leegte. Als Joyce niet thuis was en ik vanuit huis werkte, voelde ik zo’n sterk gemis. Het verlangen naar een maatje, een beestje waarvoor ik mocht zorgen, waarmee ik liefde en warmte kon delen was zo intens aanwezig. Een aantal maanden erna kwam Sjors in ons leven, in ons gezin.

Een hond is geen kind, maar geeft je leven wel meer zin. Toen er geen hond meer was besefte ik me pas hoe nutteloos ons leven soms was. Hoe zinloos het was om telkens maar weer te gaan winkelen en geld uit te geven aan nieuwe kleding, die je maanden erna toch niet meer beviel. Ik besefte me dat het leven zat in de liefde en dat die liefde voor een groot deel ook te vinden was in honden. Ook al is een hond geen kind, het is een dier met gevoel.

Sjors neemt een belangrijke plek in ons leven in. Dit zorgt ervoor dat we hem soms wellicht wat te veel ‘vermenselijken’, maar zorgt er tegelijkertijd voor dat we heel veel met hem kunnen delen en daar ook heel veel voor terugkrijgen. Het is begrijpelijk, maar soms wel jammer dat veel mensen een hond als zo minderwaardig behandelen aan een kind, terwijl deze voor veel mensen een zelfde waarde kan hebben.

Joyce en ik maakten speciaal voor dierendag de fotoserie ‘Een hond is geen kind’ waarin we Sjors portretteren als kind. Sjors is niet ons kind, maar wel waardevol onderdeel van ons gezin.

– De snoepwinkel –

IMG_3750-001-1024x683

– Lego & strips –

een hond is geen kind

– Eerste dag naar school –

een hond is geen kind—-

– Lunchen op het schoolplein –

een hond is geen kind

– Voetballen –

IMG_3768-001-683x1024

– Happy Meal –

een hond is geen kind

– In bad –

een hond is geen kind

liefs