Behoor jij tot Team Patat of Team Friet In deze blog delen we onze gewoontes met friet en patat. Hoe noemden we dit vroeger? Waar, wanneer en hoe vaak aten we vroeger friet? Hoe vaak eten we nu friet, op welke manier én wat vinden we de lekkerste friet. Ook brachten we een bezoekje aan het Frites Atelier in Utrecht. Onze ervaring met deze bijzondere zaak vertellen we tussendoor en tonen we je in foto’s. We zijn uiteraard benieuwd hoe vaak jíj friet eet en wat jouw favoriete friet is.

Ik (Scarlet) zal aanvangen met mijn friet gewoontes. Ik behoor sowieso tot het team friet. We noemden het vroeger nooit patat en vandaag de dag zeg ik ook nog steeds friet. Vroeger werd er bij ons vrij weinig friet gegeten. Er zat 1 snackbar in het dorp: Het Verloren Spoor, waar we eens per half jaar friet haalden. Dit was dan een hele happening. We wilden dan ook graag mee met mij vader om het te halen. Daar bestelde hij dan altijd voor 5 gulden 1 zak friet. Snacks erbij bestellen deden we nooit. Het zat er een beetje ingebakken dat dit ongezond was. Wij hadden hier als kinderen ook niet echt behoefte aan. Een frikadel heb ik mijn hele leven nog nooit gegeten. Dit komt omdat we altijd verteld is dat hier koeienogen inzitten. No Thanx.

Friet of Patat fritesatelier amsterdam utrecht sergio herman

“Het Frites Atelier Amsterdam is ontstaan vanuit de liefde voor frites. Volgens de oprichters kon frites eten namelijk nog veel leuker zijn dan het tot dusver werd gedaan. Daarom hebben ze sterrenchef Sergio Herman gevraagd de frites te maken en Studio Piet Boon gevraagd de ateliers te ontwerpen. Hierdoor kan je genieten van exclusief lekkere friet in een mooie zaak met de uitstraling van een ouderwetse Frans-Amsterdamse brasserie.  De eerste Ateliers in Den Haag, Utrecht, Arnhem en Antwerpen zijn inmiddels geopend. De dependance in Amsterdam, waar het idee van geboren is, zit er ook aan te komen.”

Eenmaal thuis met die grote zak friet, was mijn moeder bezig met het bakken van hamburgers. Daarbij had ze dan een salade gemaakt. Verder had ze zelf een sausje voor bij de friet gemaakt van mayonaise, yoghurt, bieslook en andere kruiden. We aten de friet aan tafel op.

Friet of Patat fritesatelier amsterdam utrecht sergio herman

“In Utrecht is het Frites Atelier gevestigd in de Steenstraat naast Sacha. Het is een heel mooi en stijlvol pandje. Buiten staat een houten pilaar met kleine, luxe ogende menukaarten. De friet is wel iets duurder dan je gewend bent, maar je krijgt er dan ook direct veel meer voor dan enkel een simpel frietje. Je kunt hier ook echt niet van doodgewone patat praten 😉 Je kunt echter wel kiezen voor een basis friet voor 3,50 euro en 6 verschillende sausjes. Wil je je smaakpapillen net wat meer laten genieten, dan kan je kiezen uit 3 luxere varianten, waarvan er twee vegetarisch zijn. Wij kozen de Indo Peanut.”

Naar McDonalds gingen we vroeger nooit. Wel at ik soms bij kinderfeestjes in het zwembad friet. Dat vond ik echt goddelijk lekker!Als we uit eten gingen met het gezin bestelde mijn vader er altijd “voor de kinderen’ een extra bakje friet bij. Stiekem was dat gewoon voor hemzelf, maar dat wilde hij niet zeggen, haha.

Toen ik Joyce leerde kennen ontstond er in de loop van de maanden een Vrijdag Patatdag’. Heel bijzonder! Bij ons thuis was dat vroeger echt not-done geweest. “Daar word je dik van!” Nope, dat zijn we nooit geworden, terwijl we toch wel echt zeker een jaar lang iedere vrijdag friet aten. Er en snack bijbestellen deed ik in het begin nooit. Dat voelde echt niet oké. Ik at er altijd een grote tonijnsalade bij. Na verloop van tijd ging ik af en toe ook een groentekroket erbij bestellen. Poeh poeh, wat een ontwikkeling…

Heel langzaam is die vrijdag patatdag ook weer verdwenen. We gingen uitgebreider koken en hadden er minder behoefte aan. Nu eten we ongeveer eens per maand friet, maar dat halen we meestal gewoon in de supermarkt uit het vriesvak. We gaan dan voor de Super Crunch friet, die vinden we het lekkerst. Heel soms halen we ook een frietje bij McDonalds. Die dunne Franse vind ik ook wel heel erg lekker hoor! Als we uit eten gaan, bestellen we er ook altijd friet bij, of we nou pasta of lasagne bestellen….

Friet of Patat fritesatelier amsterdam utrecht sergio herman

“In het Frites Atelier zien we een prachtig interieur met grote houten kratten vol gesneden aardappels. Het ziet er echt lekker en kwalitatief uit. Er staan bovendien 6 grote kannen met saus voor bij de friet. Het ziet er echt exclusief uit. We zijn dan ook heel benieuwd naar de smaak van ons bestelde frietje. Bij de friet konden we ook nog een snack bestellen in de vorm van Franse worstjes, vast heel lekker, maar voor ons als vegetariërs niet geschikt”

Joyce: Vroeger was ik #TeamPatat, maar inmiddels ben ik door Scarlet denk ik overgestapt naar #TeamFriet. Wij aten dit vroeger wel met enige regelmaat en noemden het ook patat (op zijn Almelo’s: Pahtaht). De vrijdag was de dag waar we naar uitkeken. Met moeders naar de snackbar om een gezinszak friet te halen met uiteraard iets lekkers erbij.

Toen ik nog vlees at, was dit meestal een kipcorn of een (saté)kroket. Eigenlijk at ik samen met mijn zus best vaak patat. Mijn oma bakte dit namelijk op zaterdag altijd zelf tussen de middag en laat het nou toeval zijn dat wij daar op dat moment best vaak waren. Je kan wel raden wat ons antwoord was op de vraag: “hebben jullie al patat gegeten deze week?” …….. Nope…… Oma’s frietjes waren ook altijd het lekkerst vond ik zelf.

Friet of Patat fritesatelier amsterdam utrecht sergio herman

“Daar is hij dan! Onze perfecte patat luxe friet. Het ziet er echt heel lekker uit. De friet is heerlijk goudbruin en de satésaus heeft een topping van verbrokkelde pinda’s. Hierbij zit ook nog een truffelmayonaise. WOAHHH! De servetjes die erbij geserveerd worden zijn trouwens erg grappig & schattig! Oké, genoeg gekletst, tijd om te proeven!”

Eenmaal op mezelf at ik zo nu en dan patat bij de snackbar. Misschien 1x per maand en zo nu en dan na het stappen. Een frituurpan heb ik nooit gehad in huis, te veel stank. Ik vond het net zo makkelijk om even naar de snackbar te fietsen. Nog steeds hebben we overigens geen frituurpan in huis. Wel bakken we af en toe frietjes in de oven. Verse friet met schil, heerlijk!

Een periode in onze relatie hebben we ook behoorlijk wat friet gegeten. Elke vrijdag gingen we naar de snackbar om frietjes, een salade en een groentekroket te halen. De mensen van de snackbar wisten op een gegeven moment al precies wat we moesten hebben zodra we aankwamen. Onze eerdere hond Bob ging vaak mee en kreeg dan een ijshoorntje met een klein toefje softijs….

Friet of Patat fritesatelier amsterdam utrecht sergio herman

“De friet smaakt enorm lekker. Hij is goed doorbakken én de smaak van aardappel is nog goed aanwezig. De aardappelen komen uit Zeeland en dat is altijd goed, haha. De satésaus is anders dan we gewend zijn, een stukje frisser en kruidiger en verfijnder. Zeker de moeite waard. De stukjes pinda zorgen voor een extra bite en crunch. De truffelmayonaise is… ja, wat moet je daar nou nog van zeggen, dat is gewoon lekker. Nope, dit is zeker geen gewoon patatje, dit is met recht een verfijnde friet in een Frites Atelier. Voor de fijnproevers, maar ook voor een ieder die gewoon van patat houdt perfect.”

Inmiddels zijn we weer een beetje afgekickt en gaan we heel af en toe naar de snackbar. We bakken eigenlijk vaker zelf thuis gekruide aardappeltjes in de oven. Gaan we wel naar de snackbar, dan bestel ik eigenlijk altijd friet met een groentekroket en een bakje mayo en pindasaus, love it!

Friet of Patat fritesatelier amsterdam utrecht sergio herman

“Je kunt dus kiezen uit een ‘basic’ friet met 6 soorten sausjes óf uit de 3 variaties friet: Papas Catalan, Flemish Beef Stew en Indo Peanut. Hierbij kun je een snack eten in de vorm van traditionele Franse worstjes: boudin blanc. We vinden ons bezoekje aan het Frites Atelier zeker voor herhaling vatbaar en kunnen het een ieder ook aanraden om eens te gaan proeven.”

Friet of Patat fritesatelier amsterdam utrecht sergio herman

We zijn heel benieuwd naar wat jouw friet/patat gewoontes zijn én of je al een keertje bij het Frites Atelier bent geweest. Oh en waar hoor jij bij…..

Team Friet of Team Patat?