Zonder dat je het echt doorhebt, komt langzaam de sleur in je relatie. Is dit het nou? Wanneer je net in een relatie zit is alles natuurlijk nog nieuw en spannend. Je leert van alles over elkaar en er is nog zoveel samen te ontdekken. Wanneer je echter al een aantal jaar bij elkaar bent en zelfs weet welke kant zijn of haar drol opdraait in de ochtend, dan is het misschien goed om te bedenken hoe je weer wat afstand en spanning kan creëren. In deze blog hebben we een aantal gewoontes voor je opgesomd die niet zo goed zijn voor je relatie. 

Gewoontes die er door de jaren heen een beetje ingeslopen zijn. Het is heel erg fijn wanneer je partner ook je beste vriend(in) is, maar het is niet gezond om jezelf daarin kwijt te raken. Het zorgt er voor dat je je eigen identiteit verliest en het zorgt uiteindelijk voor een shitload aan irritaties aan elkaar. Niet goed dus en doei leuke relatie….

Gewoontes die niet goed zijn voor je relatie♥ Alles samendoen
Heel erg leuk, gezellig en veilig om dingen samen te ondernemen, maar er moet een grens zijn. Die grens is bereikt wanneer het niet meer leuk is, of zelfs eng is, om zonder je partner iets te doen. Je hebt elkaar ook gewoon helemaal niks meer te vertellen als je altijd samen bent. Zelf moeten we hier soms ook wat beter op letten. Dat we naast onze gezamenlijke taken ons eigen ding hebben. Dit is soms best lastig met een gezamenlijke website en YouTube kanaal. Je kan dit met wat simpele dingen al een beetje aanpassen. Zelf even boodschappen gaan doen, gaan sporten of even in je eentje de stad in….

♥ Drama x 2
Wanneer je denkt aan twee vrouwen in één huis, denk je aan gezelligheid en alles kunnen delen. Van kleding tot aan je maandverband. Tot op zekere hoogte is dit ook het geval, maar er zitten helaas niet alleen maar voordelen aan. Twee vrouwen betekent soms ook twee keer zo veel gezeik in huis. Neem bijvoorbeeld de maandelijkse periode of het kledingdrama wat zich wel eens afspeelt bij vrouwen. Heel tof en handig om kleding te kunnen delen wanneer je dezelfde maat hebt, maar je moet een beetje oppassen dat je niet eindigt als een stel zusjes die elkaars kleding jatten. Prima om af en toe advies aan elkaar te vragen, maar blijf hierin ook vooral lekker jezelf en bij jezelf.

Gewoontes die niet goed zijn voor je relatie♥ De ander als vanzelfsprekend zien
Elke avond koken, het huis schoonmaken, de hond uitlaten in de regen omdat jij er geen zin in hebt, ontbijtjes op bed, allemaal dingen die we naarmate we langer bij elkaar zijn als vanzelfsprekend zien, omdat we het zo vaak gewoon doen. Scarlet kookt bijna elke avond omdat ik later thuis ben, loopt meer met Sjors omdat zij thuis werkt en is meestal tot in de laatste uurtjes bezig met het editten van onze video’s, nadat ze zelf de hele dag heeft gewerkt. Soms heb ik niet helemaal door hoeveel werk dat allemaal is en eigenlijk zou ik haar daar vaker voor moeten complimenteren. Hoe fijn het is dat ze dat allemaal maar doet. Iedereen vindt het fijn om complimentjes te krijgen en zich gewaardeerd te voelen, ook van je partner waar je al jaren mee samen bent….

♥ Vergelijken met ouders
Oepsie, hier maken ook wij ons wel eens schuldig aan als we boos of geïrriteerd zijn. “Je lijkt precies op je moeder!!” of “Pas maar op dat je niet zoals je moeder wordt”. Iedereen zegt altijd niet op zijn ouders te willen lijken later. Dan heb ik het natuurlijk voornamelijk over de nare trekjes zoals overal mee bemoeien of altijd oordelen over van alles. Helemaal niet leuk om tegen je partner te zeggen terwijl je weet dat hij of zij daar niet op wil lijken.

Gewoontes die niet goed zijn voor je relatie♥ Geen echte tijd met elkaar doorbrengen
Samen op de bank zitten met beiden je telefoon in je hand valt helaas niet onder de categorie: ‘samen tijd doorbrengen’. Met alle social media van tegenwoordig zijn we nog maar met weinig andere dingen bezig. In een gemiddeld restaurant zit iedereen scrollend naar zijn telefoonscherm te staren. Gek eigenlijk als ik denk aan mijn jeugd waarin het eerder een uitzondering was als je een laptop of mobiele telefoon had en ik nog nooit had gehoord van YouTube, laat staan dat er zoiets was als Netflix. Toen moest je echt nog gewoon met elkaar praten aan tafel en was GTST het hoogtepunt van de dag.

Scarlet en ik moeten ook echt ons best doen om weer aan tafel te eten. Het is zo’n gewoonte geworden om met een bordje eten op de bank te ploffen voor een leuke Netflix serie. Als het even meezit volgen er na die eerste aflevering nog twee, waarna het ver past bedtijd is. De dag ziet er dan als volgt uit: opstaan, ontbijten met een YouTube filmpje, werken, koken, eten met Netflix, bedtijd! Goodbye quality time…. Wanneer je al een langere tijd bij elkaar bent moet je gewoon dates met elkaar inplannen. Elkaar verrassen met iets leuk en bewust zo nu en dan de telefoon en laptop wegleggen.

♥ De ander willen verbeteren
Iedereen is anders en bla bla respecteren, dat weten we allemaal wel. Toch zijn we geneigd om alle minpuntjes van de ander op den duur onder de loep te leggen en te vergelijken met onszelf. Waarom kan hij of zij dat nou niet gewoon net zo doen zoals ik dat zou doen? ….. Niet handig! Het heeft niet veel nut en het zorgt alleen maar voor meer irritatie omdat er het gevoel wordt gewekt niet goed genoeg meer te zijn. Ook kan het zijn dat je van jezelf gewoon geneigd bent om mensen te willen veranderen. Simpelweg omdat je denkt dat je die ander hiermee helpt. Ergens is dat natuurlijk wel een tikkeltje arrogant, want wie zegt dat wat jij doet per se beter is.

Prima om elkaar af en toe te motiveren om iets te verbeteren of veranderen en elkaar te voorzien van opbouwende feedback, maar wel met mate… Als je alles aan je partner wilt veranderen, van kleding tot interieursmaak tot manier van praten… dan kan je je afvragen in hoeverre dit de juiste partner voor je is en/óf waarom de ander nooit goed genoeg voor jou is. Ben jij dan zo perfect? Of ben je diep van binnen gewoon heel ontevreden met jezelf en botvier je dat op je partner. Wat de reden ook is, het draagt niet bij aan een gezonde en fijne relatie. Luister naar de ander, verbeter jezelf en geef elkaar zo nu en dan feedback. Geeft de ander aan dit niet te waarderen, stop hier dan ook mee. Leer te accepteren dat de ander niet is zoals jij.

Gewoontes die niet goed zijn voor je relatie♥ Niet uitpraten en niet vergeven.. “De silent treatment”
Dit is zeker een verbeter puntje voor mij! Tijdens een ruzie heb ik, grappig genoeg, altijd even tijd voor mezelf nodig. Tijd om na te denken en het even te laten bezinken. Ik heb ook gewoon een hekel aan ruzie en mijn oplossing daarvoor is gewoon zwijgen… ofwel.. ‘de silent treatment’. Scarlet is hier weer het compleet tegenoverstelde van. Zij wil alles per direct uitpraten. Je begrijpt dan ook wel dat dit nogal eens kan botsen. Ruzies zijn nooit leuk, maar komen in de beste relaties voor. Vaak maken we juist ook het meest ruzie met de mensen die het dichtst bij ons staan. Geen probleem, zolang het maar uitgepraat wordt. Scarlet en ik hebben hier voor onszelf een nieuwe manier voor bedacht. Bij een ruzie laten we elkaar een kwartier met rust en daarna praten we het uit.

♥ De ander van alles de schuld geven… “ja, maar jij”
Het is zo makkelijk om je partner altijd en overal de schuld van te geven, maar is dat realistisch? Misschien ben je er echt heilig van overtuigd dat het écht aan haar ligt. Toch is er in de meeste gevallen vaak sprake van een wisselwerking. Welke rol speel jij in dit geheel en wat had jijzelf anders kunnen doen. In plaats van direct een schuldige te gaan zoeken, is het van veel meer nut om met elkaar in gesprek te gaan hoe een volgende keer iets te voorkomen.

Onderzoek wat je beiden kunt veranderen en begin hierin bij jezelf. Misschien moet je ook helemaal niet over schuld spreken. Jullie willen beiden een fijne relatie, een gezellige dag, een leuk leven en maken hierin beiden soms onhandige keuzes. Praat hierover en werk hieraan. Door schuldigen te zoeken ontstaat al snel een negatieve vorm van communicatie en een ‘Ja, maar JIJ deed dit’ gesprek. Daar schiet niemand wat mee op.

♥ De verwachting dat de ander je problemen oplost
Soms wil je als volwassene gewoon weer even kind zijn, klein zijn. Je wilt dat alles voor je wordt geregeld, dat je nergens verantwoordelijk voor bent en dat pap of mam je problemen oplost. Het kan zijn dat je dit dan soms ook van je partner verlangt. Zij moet je helpen jouw problemen op te lossen. Natuurlijk kan ze je steunen, maar ze kan jouw problemen niet oplossen. Ze is niet jouw moeder, niet jouw arts, coach of therapeut en het is belangrijk dat je haar ook niet in die rol drukt. Dan ontstaat een ongezonde relatie die niet in balans is.

Gewoontes die niet goed zijn voor je relatie♥ Voor wat, hoort wat verwachting
“Ik heb je vanochtend gemasseerd, dus nu moet jij de hond uitlaten!” Oh jee, ik heb me hier ook weleens schuldig aan gemaakt. Dit soort “voor wat, hoort wat” gesprekken sluipen er sneller in dan je denkt en slaan eigenlijk helemaal nergens op. Waarom een balans bijhouden in je hoofd? Moet de ander exact evenveel gedaan hebben voor jou als jij voor haar doet? Op die manier verlies je de spontaniteit in een relatie en is het ook een beetje gedaan met liefdevolle acties voor elkaar… je zal immers wel iets terug moeten doen om het gedane te compenseren.

♥ Constante communicatie
Het is natuurlijk heel gezellig om constant met je partner te kletsen, Whatsappen, mailen en Face-timen: op je werk, op school, vanuit de stad en trein, waar je ook maar bent… maar de vraag is of het ook goed is voor je relatie. Het is namelijk juist goed om ook los van elkaar voldoende dingen te doen en een beetje een eigen leven te hebben. Door elkaar even niet te zien en spreken is het bovendien extra fijn om elkaar na een dag of week weer te zien en spreken. Dat zorgt voor meer enthousiasme en spanning.

Gewoontes die niet goed zijn voor je relatieElkaar bespieden en liegen
Vertrouwen is misschien wel de grootste basisbehoefte in een relatie. Je partner is diegene met wie je alles deelt, bij wie je je veilig voelt, de persoon waarmee je het leven aangaat. Als diegene die je zo vertrouwt tegen je liegt, wie is er dan nog te vertrouwen? Het schaden van dit vertrouwen in een relatie is in de meeste gevallen ook het einde ervan. Je hoeft echt niet alles te delen, maar openheid en bespreekbaarheid maakt een relatie juist sterker. Probeer niet voor elkaar te denken. Je kan voor een ander niet inschatten wat voor impact iets kan hebben.

Welke gewoonte is slecht in jouw relatie?