Tikken, rare gewoontes, dwanghandelingetjes. Hoe je het ook wilt noemen, volgens mij hebben we er allemaal wel wat. Soms heel onschuldig en voor meerdere mensen erg herkenbaar en soms eerder wat persoonlijk en schaamtevol. Van vier keer ramen en deuren checken voordat je weggaat tot pukkels en abcessen van anderen willen uitknijpen omdat je helemaal uit je dak gaat van het zien van pus.

Je kan het zo gek niet bedenken of er is vast iemand op de wereld die dit dagelijks doet. Ook ik heb een aantal rare gewoontes bij elkaar weten te verzamelen en zal deze vandaag met jullie delen.

♥ Vaste ontbijt routine
Mij krijg je de deur niet uit zonder ontbijt. Ik ben dol op brood en kan ‘s avonds zelfs al uitkijken naar het ontbijt van de volgende dag. Nu is het niet zo dat je me ‘s ochtends willekeurig iets kan voorschotelen, ik heb namelijk een soort van vast menu. Op dat menu staat in ieder geval brood! Als dit deel van het ontbijt ontbreekt in huis… Oh my, brace yourself!

Een aantal producten komen vervolgens in aanmerkingen om op het brood te mogen liggen, al is deze lijst redelijk beperkt en moet het zoet zijn. Op dit moment staat er in mijn kast: Pure hagelslag, pure vlokken en crunchy pindakaas met honing van de AH. In de ochtend neem ik altijd twee broodjes, waarvan er ééntje met pindakaas moet en de andere dan met pure hagelslag of vlokken. Scarlet vindt het altijd erg grappig om met mijn ontbijt te experimenteren door er gekke dingen op te leggen. Why???

rare gewoontes♥ Vinger velletjes
Een irritante tic van mij is het peuteren aan mijn vingers. Je kent het wel, van die losse velletjes langs je nagels. Ik kan er uren aan peuteren. Vaak heb je dan ook nog zo’n velletje die je net iets te ver los trekt. Pijnlijk en erg veel mooier worden je vingers niet van al die wondjes.

♥ Thuis eerst naar de wc
Op de een of andere gekke manier moet ik als ik thuiskom van het werk, eerst naar de wc. Ook al hoef ik niet heel erg nodig, ik doe het inmiddels standaard, tot grote irritatie van Scarlet. “Je bent net thuis, ga je nu alweer weg?!” Ik zou natuurlijk voordat ik naar huis ga eerst op mijn werk nog naar het toilet kunnen gaan, maar dat zit lang niet zo chill als op mijn eigen toilet. Ik denk dat het ook gewoon een soort van “even tot rust komen” momentje is.

rare gewoontes♥ Niet van mijn gezicht af kunnen blijven
Dit is echt een hele vreselijke gewoonte of misschien eerder obsessie. Al vanaf mijn puberteit heb ik iets met puistjes en pukkeltjes. Als er iets op mijn gezicht zit wat er (volgens mij) niet hoort, dan moet ik er gewoon aanzitten. Ik moet eraan krabben en knijpen, het moet gewoon weg. Het gevolg is uiteraard dat het eerder roder en groter wordt dan dat het weggaat, maar dat kan de grote drang om eraan te zitten niet tegenhouden.

Hoe vaak Scarlet wel niet zegt dat ik niet meer aan mijn gezicht moet zitten omdat er anders littekens komen en ik mezelf voorneem niet meer in de spiegel te staren naar oneffenheden om er vervolgens aan te prutten… ik kan er gewoon niet mee stoppen. AAAARHHG! Vooral wanneer ik gestrest ben heb er ik er het meest last van. In extreme gevallen, geen idee of ik hier onder val, wordt het ook wel skin picking disorder genoemd. Mocht je het interessant vinden of jezelf hierin herkennen, dan kan ik hier een keer iets over schrijven!

rare gewoontes♥ Handdoeken niet aan te slepen..
In hotels zie je altijd van die bordjes in de badkamer waarop staat dat het niet heel erg goed voor het milieu is om te veel handdoeken te verspillen. In onze badkamer zou zeker ook zo’n bordje moeten staan om mij er telkens aan te herinneren hoe slecht en onzinnig het is. Ik gebruik namelijk way too much handdoeken. Het voelt voor mij vies om een handdoek vaker dan één keer te gebruiken. Eigenlijk heel stom, want je hebt je tenslotte net gedoucht.

♥ Slapen om niet te voelen
Slapen staat voor mij voor rust in mijn hoofd en even niet voelen. Ik heb mezelf dan ook de slechte gewoonte aangeleerd om te gaan slapen wanneer ik niet zo lekker in mijn vel zit. Zo kan ik heel even alle stress en nare gedachten laten verdwijnen. Erg fijn, maar niet altijd even handig zo midden op de dag in slaap vallen, terwijl je eigenlijk andere dingen had moeten doen. Het is eigenlijk ook gewoon je hoofd in het dekbed stoppen (haha!)

rare gewoontes♥ Niet opruimen of een nieuw huis bouwen
Vroeger had ik een schoonmaak tic. Elke dag maakte ik mijn huis schoon totdat het weer helemaal tiptop was. Tegenwoordig heb ik twee varianten. Ik maak helemaal niet schoon of ik maak het huis schoon totdat ik alle gaatjes en hoekjes heb gehad. Ik kan niet maar een beetje opruimen of vandaag beneden doen en morgen boven. Als ik het huis doe, dan doe ik het ook goed. Eenmaal bezig kan ik gewoon niet meer stoppen, want dan voelt het zinloos. Stofzuigen, dweilen, badkamer, wc, bed verschonen, wasjes draaien… hup hup hup…

♥ Niet naast de frituurpan!!
Oké, dit is echt een idiote. Ik heb er inmiddels gelukkig geen last meer van, maar hij is zo bizar dat ik hem even wilde delen. Vroegah, toen ik nog gekker was dan ik nu nog ben, had ik bij bepaalde dingen wat rare ideeën. Eén daarvan was de verschrikkelijke frituurpan. Mijn moeder mocht mijn eten niet klaarmaken naast de frituurpan waarin zij haar eten maakte. Ik was namelijk bang dat er frituurvet spetters op mijn eten zouden belanden en ik die spetters dan binnen zou krijgen waardoor ik vervolgens puistjes zou krijgen. Koekoek!!

♥ Hand in broek
Veel mensen vinden dit waarschijnlijk echt een mannen ding, maar niets is minder waar. Ook vrouwen doen het. Vaak zit ik gewoon a la Al Bundy (Married with children) op de bank met mijn hand in m’n broek voor de tv. Die hand gaat er ook gewoon automatisch naartoe. Het heeft helemaal niks met erotische gevoelens of het beschermen van “het zaakje” te maken, het geeft gewoon een fijn en comfortabel gevoel.

rare gewoontes♥ Omgekeerd zeggen!
Ook een beetje een gekke die voortgekomen is uit een eerdere gebeurtenis. Vroeger zeiden mijn zus en ik een keer tegen elkaar dat we al heel lang niet meer ziek waren geweest en nog diezelfde avond hingen we kotsend boven de wc. Sinds die tijd moeten bepaalde dingen gewoon omgekeerd gezegd worden, omdat ik anders bang ben dat het echt gebeurd. Als Scarlet bijvoorbeeld zou zeggen: “Je hebt al heel lang niet meer….” of “Je hebt helemaal geen pukkeltjes”, dan moet ze het hoe dan ook nog een keer andersom zeggen om het lot niet te tarten… ofzo….  (Dat is echt wel een beetje raar hè…)

♥ Dat gebruik of eet ik niet meer…
Ik kan nog wel eens de schuld leggen bij bepaalde producten of etenswaren als ik er naar mijn gevoel klachten door heb gekregen. Toen ik bijvoorbeeld vroeger ziek ben geworden na het eten van sperziebonen, heb ik jarenlang geen boontjes meer gegeten. Ook verzorgingsproducten kunnen het niet altijd goed doen. Heb ik 2 nieuwe pukkels gekregen na het gebruik van een nieuw crèmepje, dan is dat zeker weten de schuld van die crème! Weg ermee…

♥ Houdbaarheidsdata
Ik heb mijn leven al flink gebeterd, maar ik was eerder echt een voedsel verspiller. Heel veel producten zijn nog prima te eten na de houdbaarheidsdatum, maar door mijn emetofobie hield ik me echt heeeel erg strak aan houdbaarheidsdata. Al een dag open?! Dan moet het eigenlijk gewoon weg. Bij iemand anders eten was al helemaal geen optie, want dan kon ik het tenslotte niet checken. Inmiddels durf ik prima melk te drinken op de dag dat het verloopt, maar me aansluiten bij de over datum eetclub ligt nog ver in de toekomst ben ik bang.

rare gewoontes♥ Ruiken aan keelstukjes
Dit is echt een hele vieze. Ik weet zeker dat heel veel mensen het hebben, maar te vies vinden om er iets over te zeggen. Tonsil Stones, ofwel die kleine gelige witte harde stukjes die soms in je keel zitten. Voedselrestjes vermengd met bacteriën, die vervolgens lekker gaan gisten, hopen zich op in de groefjes achter je amandelen en vallen soms bij het hoesten of kuchen in je mond. Ze zijn misschien net 4mm groot, maar stinken echt als een malle. En toch, toch moet je altijd even aan zo’n ranzig dingetje ruiken als je hem uit je mond haalt…. IEUWW!

♥ Vluchtige gassen junk
Ik houd van tankstations. Ik zou er prima een hele dag kunnen staan om auto’s vol te tanken. Als ik ga tanken, hang ik als een idioot te snuiven boven de slang. De lucht van benzine, heerlijk! Geef mij een jerrycan met benzine of beter nog een parfum met de geur van benzine, en ik ben helemaal gelukkig. Niet alleen benzine, maar ook de geur van bijvoorbeeld terpentine of lijm vind ik heerlijk. Het is dat het niet heel erg gezond is, anders had ik vast een aantal vluchtige gassen snuif potjes in huis staan…

Oké, nu ik al mijn suffe, idiote en bizarre gewoontes heb gedeeld, moet JIJ hieronder minstens één gewoonte delen om mij hierin bij te staan 😉

Ik ben benieuwd….