Op veler verzoek een blog met daarin onze favoriete vegetarische recepten. Beiden eten we nu al flink wat jaren vegetarisch en de recepten die we maken en maaltijden die op tafel verschijnen worden steeds beter. Een aantal jaar geleden aten we voornamelijk heel erg simpel en waren we niet zo van het experimentele koken, maar nu er overal steeds meer vegetarisch wordt gegeten, zijn ook wij wat enthousiaster geworden in de keuken en hebben we inmiddels al meerdere favoriete vegetarische recepten.

Vooral Scarlet is een heuse kookkoningin in spe. Ze was eerder nooit zo van het uitgebreide koken, maar weet me nu regelmatig te verrassen met mooie, bijzondere en voornamelijk heerlijke gerechtjes. Niet alleen avondmaaltijden, maar ook de lunches gaan tegenwoordig een flinke stap verder dan de boterham met kaas. Ik ben in ieder geval blij dit onverwachte kooktalent en zal jullie vandaag onze favoriete vegetarische recepten laten zien. De foto’s zijn geen hoogstandje, de smaak uiteraard wel πŸ˜‰ We zijn natuurlijk erg benieuwd welke vegetarische recepten jou lekker lijken en wat daarnaast jouw favoriete maaltijd is…

β™₯ Pompoen couscous
Dit gerecht kan ik serieus elke dag wel eten. De couscous creatie van Scarlet, die overigens ook steeds iets verder is uitgebreid met nieuwe producten. Eerder was het nog wat karig en maakten we de couscous met een kant en klaar zakje couscouskruiden, courgette en paprika, maar het vernieuwde recept is veel beter Γ©n met kruiden uit eigen kast!

Het is niet heel ingewikkeld om te maken en je hoeft er ook geen uren voor in de keuken te staan. Je neemt: Couscous (uiteraard), en een shitload aan kruiden (veel komijnpoeder, paprikapoeder, uienpoeder, peper, kaneel, koriander……), Courgette, Paprika, Pompoen, Ongezoute cashewnootjes, Hummus, Falafel, Komkommer en Avocado.

Je kookt de couscous gewoon zoals normaal en snijdt courgette, paprika en pompoen vast in stukjes. Je kruidt het vervolgens met bovenstaande specerijen en doet dan de pompoen ongeveer 20 minuutjes in de oven. De courgette en paprika doe je in de wok en ook de falafel balletjes maak je vast warm. Als alles dan klaar is mix je de couscous en pompoen uit de oven, in de pan bij de courgette en paprika. Schep dit goddelijke mengsel op je bord en leg de falafel balletjes erbij. Als laatste leg je een schep hummus, komkommer en avocado bij op het bord.

Onze favoriete vegetarische maaltijden

β™₯ Pasta pesto
Hier ben ik dol op. Het liefst eet ik dit bij wijze van spreke met zo min mogelijk groente en zoveel mogelijk pasta, pesto en kaas! Hoe je het maakt? Kook de pasta. Bak een uitje, nepkipstukjes, een courgette, een beetje rucola, paprika, tomaatjes en voeg een half potje pesto en wat Alpro kookroom toe. Dit is de saus. Simpel hΓ¨! naar smaak kan je wat verschillende kruiden toevoegen. Doe de saus over de pasta, voeg wat pijnboompitjes, rucola Γ©n kaas toe… en klaar!

Onze favoriete vegetarische maaltijden

β™₯ Vegetarische lunches
Scarlet heeft het afgelopen jaar al een enorm aantal heerlijke vegetarische lunches voor ons gemaakt. Het is misschien geen avondmaaltijd, maar ze zijn zo lekker, dat ik ze wel het vermelden waard vond. Heerlijk combinaties van hummus met kikkererwten en Jamaicaanse kruiden tot hΓΌttekase met mais en komkommer.

Pesto, kaas, tomaatjes, lente ui, walnoten, pijnboompitten, avocado, amandelen, olijven, pompoenhummus… noem het maar op, mix het, combineer het en geniet ervan, want het is allemaal geweldig als lunch β™₯ Zeker in combi met Liefde & Passie brood van de AH.

Onze favoriete vegetarische maaltijden

Onze favoriete vegetarische maaltijden

3. Perzik Couscous Salade
Deze heerlijke salade met van couscous met perzik is echt een aanrader in de zomer. Snel en makkelijk te maken, maar echt heel lekker! Je kookt wat couscous, snijdt verse of blik perzik in stukjes, voegt wat hΓΌttekΓ€se toe, een avocado, wat ongezouten noten, komkommer en rucola. Tenslotte voeg je naar smaak nog wat kruiden toe, zoals ui poeder, peper en zout. Als kers op de taart nog een kwak hummus erbij en genieten maar.

Onze favoriete vegetarische maaltijden

β™₯ Roti
Ikzelf was hier minder dol op, maar Scarlet vindt deze vegetarische roti helemaal het einde en zou dit het liefst wekelijks eten. Je maakt dit eigenlijk met kousenband, maar we konden enkel sperziebonen vinden. Ach, dat was ook prima te doen! We kochten in de Albert Heijn een kant en klare pot voor roti en roti pannenkoekjes. Dit is dus niet echt een knap eigen kookwerkje, maar gewoon het potje volgen… Je hebt verder krieltjes nodig, nepkipstukjes, eieren en een uitje.

Onze favoriete vegetarische maaltijden

β™₯ Hollandse POT met oven aardappeltjes
Eens per week eten we wel een soort van Hollandse pot. Soort van, want het is best wel een beetje meer culinair dan standaard gekookte aardappelen. We halen vaak krieltjes in schil, snijden deze in plakjes, kruiden ze met knoflook, grof zeezout, provinciaalse kruiden, pesto, soms wat gerapste kaas, wat champignons en een uitje. Dat leggen we allemaal op wat bakpapier en gaat vervolgens de oven in. Een klein half uurtje later heb je de lekkerste aardappeltjes ever. Hierbij eten we dan vaak een vegetarische schijf, of vegetarische satΓ© balletjes of iets anders lekkers. Dit in combi met wat verse groentes of gewoon iets uit een potje, maakt ons helemaal happy.

Onze favoriete vegetarische maaltijden

β™₯ Cashew kokosgroente
Een al wat ouder gerechtje wat we erg lekker vinden is er eentje die van Scarlet’s moeder komt. Het zijn allerlei groentes (sperziebonen, courgette en prei) met rijst, kokosmelk en cashewnoten. Heel eenvoudig te maken, maar het smaakt geweldig. Je kook vooraf even de sperziebonen, bakt ondertussen een uitje. Hieraan voeg je de courgette en prei toe. Als de sperziebonen gaar zijn voeg je deze ook toe en dan een blikje kokosmelk en kerriepoeder. Nu nog wat ongezouten cashewnoten erdoorheen. Hierbij maak je rijst en aan het einde als alles klaar is voeg je bovenop nog wat extra ongezouten cashewnoten.

kokosprutje

β™₯ Maaltijdsalade a la SLA
We mogen graag eten bij de bekende tent SLA. Je kunt er de meest uiteenlopende salades bestellen, je krijgt altijd een prima portie en het is lekker vers! Tegelijkertijd hebben we niet altijd zin om daarvoor het huis uit te gaan Γ©n kunnen we te vaak 20 euro voor twee salades ook gewoon niet betalen. Oplossing: zelf maaltijden maken a la SLA. Hoe? vrij simpel.

Haal wat potjes bij de appie: bietjes, kikkererwten, sperzieboontjes, doperwtjes… alles wat je maar lekker vindt. Combineer dit met een zakje veldsla, stukjes avocado, bak wat champignons, kook wat couscous, doe wat stukjes pompoen in de oven, snijdt wat tomaatjes en komkommer en voeg tenslotte een kwak hummus toe. Natuurlijk kun je er ook nog wat falafel balletjes bij voegen of wat je zelf maar lekker vindt. Leg het leuk op een bord en je hebt je eigen creatie SLA. Je hebt meestal van alles nog voldoende over om er de volgende dag tijdens een relaxte lunch nog een keer van te genieten.Onze favoriete vegetarische maaltijden

β™₯ Wraps
Scarlet haar favoriete maaltijd, iets wat ze liefst meerdere keren per week zou eten, is wraps! Deze zijn super eenvoudig te maken en smaken inderdaad altijd goed. Wat te doen? Neem een wrap, smeer er groene pesto en hummus op, voeg wat rucola toe, stukjes komkommer en tomaat. Bak wat nepkipstukjes en voeg die ook toe. Dan nog wat avocado en eventueel pijnboompitjes. Tot slot wat knoflooksaus. Oprollen en genieten maar!

Onze favoriete vegetarische maaltijden

wraps

β™₯ Pompoen Zoete aardappel Curry
Een andere favoriet is de pompoen zoete aardappel curry. Ook eenvoudig te maken, maar heel lekker en nΓ©t even anders dan de zoveelste keer ‘chicken tonight’. Je kunt het gewoon serveren op een bord, maar ook in een halve pompoen, wat jij leuk vindt. Je hebt in ieder geval het volgende nodig: Pompoen, een ui, zoete aardappel, falafel balletjes, hummus, kikkererwten, kokosmelk, kerriepoeder, courgette, paprika, couscous en kruiden naar eigen smaak. In plaats van couscous kan je ook rijst toevoegen en wat naan brood.

vegetarische recepten curryDe pompoen kan je door midden snijden en de zaden verwijderen en in de oven bakken als je ervoor kiest deze te vullen met de rest. Wil je dit niet, dan snijd je de pompoen vervolgens in klein stukken en bakt deze, zoals voorgaande recepten, in de oven gaar.

In de pan bak je een uitje, stukjes zoete aardappel, paprika en de courgette. Hierna voeg je de kikkererwten (potje) toe en een 3/4de blikje kokosmelk. Dan voeg je een heleboel kerriepoeder toe. Lekker laten bakken. Ondertussen ‘kook’ je de couscous. Je kunt hierna de stukjes pompoen toevoegen Γ³f de pompoen vullen met het kerrie mengsel en de couscous ernaast toevoegen. Tenslotte nog een kwak hummus erbij en eventueel wat frisse stukjes komkommer.

curry

Wat zijn jouw favoriete vegetarische recepten