Wat we in ongemakkelijke situaties doen? Sommige mensen zijn van nature gezellig sociaal, kunnen met iedereen en overal een gesprekje aanknopen en voelen zich in zowat ieder gezelschap op hun gemak. Andere mensen, zoals wij, voelen zich ongemakkelijk in bijna iedere sociale situatie en vinden het lastig om zomaar even over niets te praten. Wij gaan niet even naar een café om daar nieuwe mensen te leren kennen of naar een pers event om daar eens flink wat te netwerken. Hoe graag we dat ook zouden willen, we kunnen het niet. We voelen ons über ongemakkelijk en vrij onzeker in dit soort situaties. Vanuit automatisme en een beetje angst doen we in dat soort ongemakkelijke sociale situaties ook allerlei rare dingen…

Rare dingen om ons minder ongemakkelijk te voelen. Je zult er waarschijnlijk wel wat herkennen. Iedereen voelt zich immers weleens ongemakkelijk in een sociale situatie en neemt dan zijn toevlucht tot iets of bepaald gedrag om het ongemakkelijke gevoel te verminderen. In deze blog delen we 10 dingen die wij doen in ongemakkelijke sociale situaties…

♥ Telefoon checken
Ik denk dat iedereen deze standaard vluchtroute voor een ongemakkelijk gevoel wel kent. HELP, wat doe ik hier? Waar moet ik kijken? Met wie moet ik praten? Alles is je schreeuwt en voelt als NOOOO …ongemakkelijk! Je grist je telefoon uit je zak en spurt je richting je social media. Zo… even lekker scrollen. Je klikt nog even naar je Whatsapp en gaat alle mensen af die je nu best nog wel even een berichtje kan sturen. Zo lijk je nog druk en sociaal bezig ook. Ideaal. Je weet niet hoe lang je actief moet blijven op je telefoon, maar voor nu is het in ieder geval even een fijne oplossing om het ongemakkelijke gevoel te dempen.

♥ Gapen en frutsen
Om één of andere rare reden gaan wij in sociale situaties soms gapen als we ons ongemakkelijk voelen. Alsof dat een werkelijke bezigheid is. Vreemd genoeg zijn we op die momenten helemaal niet moe ofzo. Het lijkt gewoon een natuurlijke reactie uit ongemak. Net zoiets als dat je ineens ergens aan gaat zitten frutsen. Plotseling is het heel hard nodig om zogenaamd 25 kleine pluisjes van je trui af te plukken. Oh en je hebt ook ineens allerlei haakjes aan je nagels en dat draadje wat aan je broek hangt kan je er nu ook weleens af trekken. Het elastiekje wat om je arm zat is tenslotte echt een enorm interessant ding. Je kan er allerlei figuurtjes mee maken en knoopjes in leggen. De mogelijkheden zijn oneindig en daar maak je dan ook graag gebruik van….

Wat we in ongemakkelijke sociale situaties doen

♥ Oeps, niet gezien, zo druk!
Je bent op een feestje en voelt je al vrij ongemakkelijk. Dan zie je ook nog eens iemand aankomen die je kent, maar waar je eigenlijk helemaal niets tegen te zeggen hebt. Oh nee, wat moet je daar nu weer mee. Hier heb je zo geen zin in. Oplossing: je doet alsof je heel druk bent en kijkt toevallig nét de andere kant op als de persoon in kwestie langs je loopt. Oeh…, helemaal niet gezien, jammer zeg!

♥ Stopwoordjes en zinnetjes
Zonder dat we het altijd echt door hebben gebruiken we in ongemakkelijke sociale situaties de meest suffe stopwoorden of afgezaagde klets onderwerpen. Te denken valt in dit geval aan het woordjes Dusssss… of Nou jaaaa… of Oké…. er valt een stilte en dan zeggen we Dusssss… Doen meer mensen dan? Ook praten we heel graag (not) over het weer, over hoe leuk we het daar ter plekke vinden (not) en vragen we onnodig vaak of iemand nog iets leuks gaat doen.

♥ Naar het toilet gaan
Thank god for the ladies room! Wat is het toch heerlijk om even te kunnen vluchten naar het toilet als je je echt geen raad meer weet in een bepaalde sociale situatie. Even neerploffen, ogen dicht, adem in en uit…pffffff. Hallelujah! Terwijl je achter de gesloten deur vrouwen hoort kakelen zit jij even rustig tot jezelf te komen. Even een paar minuten niet hoeven praten, lachen en leuk doen. Rust. Ja, het toilet is zeker een van de dingen waar wij graag gebruik van maken in ongemakkelijke sociale situaties. Soms zou je willen dat je daar je drankje kon bestellen…

♥ Lachen en leuk doen
Lachen op momenten dat er helemaal niet gelachen hoef te worden of op momenten dat iets helemaal niet zo grappig is. Ja, wij doen dat als we ons ongemakkelijk voelen. We doen alsof we het ergens superleuk vinden, zetten 24/7 een grote lach op (OOOOH SOOO MUCHH FUNNNN) en lachen hard om ieder klein miereneukerig grapje dat ons gezelschap maakt.

Wat we in ongemakkelijke sociale situaties doen

♥ Té veel en hard praten
Terwijl je je helemaal niet sociaal voelt, doe je wel extreem sociaal. Je raakt jezelf volledig kwijt en praat als een idioot of de meest uiteenlopende, onzinnige en soms zelfs persoonlijke onderwerpen. Daarbij praat je ook nog eens op een volume TE HARD. Joyce heeft hier soms een klein beetje een handje van. Ze staat dan naast me en praat ineens honderd uit en NET WAT te HARD… Zelf heeft ze dit dan helemaal niet door, haha.

♥ Toch…? Wat vind jij?
We voelen ons in sociale situaties in de meeste gevallen ongemakkelijk vanuit onzekerheid. Dit zorgt ervoor dat je nogal eens tijdens zo’n situatie bij elkaar dingen gaat checken omdat je er onzeker over bent. Zinnen in gesprekken krijgen dan dus geen punt aan het einde, maar een vraagteken. Ook de vragen woordjes “Toch…?” “Of niet…?” en “Vind je niet?” komen dan regelmatig langs. Je zoekt een soort medenstander.

♥ Achter je vriendin/partner staan
Hier heeft Joyce echt een handje van. Als wij ergens een afspraak hebben of naar een café of bepaald event gaan, presteert zij het altijd om nét voor aankomst 2 passen achter mij te gaan lopen, waardoor ik ergens altijd als eerste arriveer en het voortouw moet nemen. Ik ben me hier nu meer bewust van en doe het daarom expres weleens andersom. Laat haar maar even wat meer d’r best doen, dan kan ik me even achter haar verschuilen…

Wat we in ongemakkelijke sociale situaties doen

♥ Drinken
Thee, cola, wijn… het maakt niet uit. Het zorgt ervoor dat je iets in je handen hebt en een soort van kleine bezigheid hebt. Bij wijn is de extra bijkomstigheid uiteraard dat je je door de alcohol soms ook wat minder ongemakkelijk gaat voelen, zeker als je zoals ik na 1 glas al half teut bent…. Joyce kan daarentegen zo een uur doen met een glas thee. Ze blijft dit dan na 45 minuten, als het allang koud is, ook nog uiterst aandachtig drinken.

♥ Smoesjes om weg te kunnen
Soms bedenk ik voordat ik ergens heen ga alvast een soort vlucht smoes. “Ik moet vanavond om 20:30 uur nog even ergens wat ophalen, dus kan uiterlijk tot 20:00 uur blijven” of iets soortgelijks. Ja, smoesjes om ergens weg te kunnen als de sociale situatie te ongemakkelijke vormen aanneemt, daar zijn we vrij goed in… Niet zo netjes misschien, maar je wilt toch ook niet dat we ergens tegen ons zin in blijven.

Fotografie: Haley

Hoe ben jij bij feestjes, verjaardagen en andere meetings ?