Vanavond zijn we alweer bij de laatste aflevering beland van de serie 13 Reasons why. Een bijzondere serie die aardig binnenkomt en gemengde gevoelens bij me oproept. 13 Reasons Why is een Amerikaanse serie original van Netflix, gebaseerd op het boek van Jay Asher. 13 Reasons why gaat over Hannah Baker, een meisje dat zelfmoord heeft gepleegd. Voor de mensen die haar hebben gekwetst heeft ze een doos met zeven cassettebandjes achtergelaten. Op deze bandjes vertelt ze de 13 redenen van haar zelfmoord.

Het verhaal boeit me omdat het onderwerp me aanspreekt. Tegelijkertijd bekruipt me ook een naar gevoel bij het volgen van de verhaallijn en het zien van de beelden en gevoelens van Hannah. De herkenbaarheid van het gevoel van onzekerheid, schaamte, uitzichtloosheid en eenzaamheid. Het maakt me verdrietig, omdat het al die gevoelens laat zien die ik zelf zo goed herken.

Buiten gesloten worden op school, gepest worden omdat ik anders was dan de rest. De eenzaamheid, het minderwaardige gevoel en het willen vluchten voor hoe je leven op dat moment is. Simpelweg omdat je er niet mee kan leven. Ik kan niet omgaan met de gevoelens, de angst. Mijn hoop voor de toekomst werd iedere dag een beetje minder. Mijn lust om te vechten brak met de dag af. Wat deed ik hier nog, wat had het leven nog voor zin. Het leven was misschien gewoon niet voor mij weggelegd. Ik zou nooit kunnen zijn zoals een normaal mens, zoals ieder ander voor mijn gevoel om mij heen. Ik zou altijd de loser zijn, de buitenstaander.

Ik heb in mijn leven regelmatig aan zelfmoord gedacht en heb hier zeker minstens 13 redenen voor gehad. Tegelijkertijd heb ik door de jaren heen mogen ervaren dat er ook vele redenen waren om niet op te geven, om te blijven vechten, hoop te houden en het leven te leven. Hoe je naar het leven kijkt, hoe je denkt, bepaalt voor een belangrijk deel hoe je in het leven staat en hoe je je voelt. Dat besef ik me vandaag de dag steeds meer. Voor iedereen die, net als ik, regelmatig heeft gedacht aan de hoop opgeven of dat nu nog denkt, deze blog met daarin 13 reasons why… het leven het wél waard is.

13 reasons why

1. Liefde
Hoe cliché, maar liefde maakt een hoop goed en kan het leven weer heel veel zin geven. Liefde in de ruimste zin van het woord. Een hoofd vol verliefdheid, liefde voor een goede vriend of vriendin en zelfs de liefde voor je woezelige huisdier. Liefde zorgt voor een warm en verbonden gevoel, iets waarvoor je nog even wilt blijven rondhangen. Die verbondenheid is nou net iets wat je juist zo hard nodig hebt in die donkere gedachten. Simpele dingetjes zoals knuffelen met Sjors in de ochtend of iets samen plannen met Scarlet kunnen me echt even een geluksgevoel geven.

2. Perspectief
Het is lente of het is winter. De wereld ziet er deels uit zoals jij hem bekijkt. Mijn gewoonte is om de wereld te zien in wintertinten: grijs, grauw en gril. Dit terwijl de lente me zoveel beter bevalt en het me een veel fijner gevoel geeft. Door de jaren heen ben ik me steeds meer bewust geworden van het feit dat mijn perspectief voor een groot deel bepaalt hoe ik de werkelijkheid zie. Zet ik een roze bril op of een zwarte bril? Benadruk ik alles wat slecht is in de wereld of benadruk ik de roze bloesem aan de boom. Het leven is het waard om te leven, als ik het zelf van een positieve kant bekijk. Als ik wil kan heel veel klote zijn, maar als ik wil kan heel veel ook fijn zijn. Het leven is het waard als ik het waardevol maak. Als ik mijzelf als waardevol zie en dat wat om me heen gebeurt met een positieve, open blik benader.

3. Leerschool: uitdagingen, jezelf verbeteren
Ik probeer altijd bij mezelf te denken dat opgeven altijd nog kan. Elk moment van het jaar, de week en de dag. Maar tot die tijd, de tijd waarop het echt niet meer lukt, kan ik in ieder geval proberen er het beste uit te halen. Proberen mezelf uit te dagen en dingen aan te gaan om er misschien wel achter te komen dat mijn eigen waarheid ook veranderlijk is. Iets wat voorheen onmogelijk leek, ligt wellicht toch niet helemaal mijlenver buiten bereik en kan dan net weer dat ene beetje energie geven om door te zetten.

4. Fooooood
Het is misschien een vreemde reden waarom het leven het wel waard is, maar toch is hij voor mij waarheid. Eten. Eten maakt een enorm belangrijk onderdeel uit in ons leven. Zeker vier tot zes keer per dag besteden we hier onze tijd aan. We maken maaltijden voor onszelf klaar, besmeren broodjes, kopen lunchen of gaan in fijne restaurants uit eten. Het is lekker, het voelt goed, het zorgt voor een moment van genieten. Eten is naast lekker ook gezellig. Het zorgt voor fijne momenten met vrienden en familie. Het vult letterlijk en figuurlijk een leegte. Het maakt letterlijk en figuurlijk warm. Iedere dag kan je opnieuw genieten van eten. Jezelf trakteren op die ultiem gezonde hap of extreem ongezonde lekkere vette snack. Ik kan enorm uitkijken naar het ontbijt, naar een avondmaaltijd of dat bakje nacho’s in de bioscoop. Als alles in het leven kut is, kan je (bijna) altijd nog genieten van eten.

5. Seks
Seks is nou eenmaal heel fijn en heel bijzonder. Het geeft iets extra’s aan het leven, aan een relatie, aan intimiteit. Het geeft een ultiem gevoel van bevrijding en genieten. Seks ontspant en geeft energie. Seks laat je even alles vergeten en loskomen van de realiteit. Het kan zorgen voor een diepere band met iemand of gewoon even alles loslaten en gaan. Seks kan zeker een reden zijn waarom het leven het wél waard is.

6. Kinderen (of dieren)
Ik wilde vroeger nooit kinderen. Waarom zou ik een kind op de wereld zetten waarin zoveel negatiefs gebeurd? Stel je voor dat hij of zij mijn depressie erft? Inmiddels hebben al die negatieve gedachten ook plaatst gemaakt voor wat positievere gedachten. Het lijkt me prachtig om een band te hebben met zo’n klein wezentje en het op te laten groeien met de beste intenties. Het naast de wat minder leuke dingen die in ieders leven plaatst zullen vinden, ook de mooie kanten van het leven te laten zien.

7. Ontdekken landen, natuur, steden
Het is zo zonde om er te snel tussenuit te glippen, want er is nog zoveel moois te zien. Nog zoveel te ontdekken en te bewonderen op de wereld. Prachtige natuur, dieren, andere mensen, culturen en manieren van leven. Het kan soms goed zijn om je “veilige” manier van leven eens om te gooien voor iets nieuws. Jezelf in het diepe gooien om te zien dat je eigenlijk prima kan zwemmen zonder die zwembandjes…

8. Shoppen!
Oké, ik geef toe, het is wat oppervlakkig en het moet niet het enige zijn wat ons gelukkig maakt, maar shoppen is gewoon leuk! Mooie, fijne spullen voor jezelf kopen maakt het leven soms gewoon leuker. Het zorgt voor een instant gevoel van blijdschap. Mooie kleding, fijne make-up en lekkere beauty producten kunnen je nét wat positiever over jezelf doen denken en het leven nét wat aangenamer maken. Wij kunnen enorm genieten van shoppen, van ons huis mooier maken, van onszelf opleuken en gezelligheid creëren door fijne, vrolijke, luxe spullen of vakanties.

13 reasons why

9. Iets betekenen voor anderen
Een voorbeeld zijn voor anderen. Andere mensen hoop geven of inspireren ergens voor te gaan. Mensen die je liefhebt helpen en steunen. Mensen die je niet kent verrassen met een spontane schouderklop. Het leven is ingewikkeld en moeilijk voor velen en dat maakt het zo mooi en betekenisvol om iemand in nood te kunnen helpen. Het leven is het waard om te leven omdat je voor velen een steun kunt zijn, van grote waarde kunt zijn. Je kan iemand anders zijn leven mooier maken en daarmee ook je eigen leven extra betekenis geven. Je draagt iets bij aan de wereld en dat is niet alleen goed, maar zorgt ook bij jezelf voor positieve gevoelens.

10. Je hebt er maar eentje (je weet pas wat je mist als….)
Je weet pas wat je mist als je het niet meer hebt. Ja, dat is een beetje lastig, want wie vertelt ons wat we nog weten als we dood zijn. Toch is het goed om ons te beseffen dat we maar één leven hebben en dat als dat voorbij is, het er (waarschijnlijk) nooit meer zal zijn. Het leven is uniek en bijzonder. Het is iets wat we maar één keer krijgen en maar één keer kunnen ervaren. Het leven is het waard om te leven omdat we pas weten dat we het missen als we het niet meer hebben. Als we het kwijt zijn.

11. Vrijheid
Het leven is het wel waard omdat we (grotendeels) vrij zijn om te doen en laten wat we willen. Jij bepaalt wat je zegt, doet, waar je zin in hebt, met wie je praat, zoent en contact hebt. Jij bepaalt wat je koopt, waar je leeft en hoe je leeft. Vrijheid is een mega waardevol goed en pas als je dit niet meer hebt, besef je hoe heerlijk het is. Natuurlijk is dat niet altijd makkelijk om te beseffen op momenten van depressie en het huis niet meer uit kunnen. Tegelijkertijd is het wel goed om dit in je achterhoofd te houden. Je bent vrij om hulp te vragen, te ontvangen. Vrij om te huilen, medicatie te slikken, te vluchten voor je gevoel of het uit te gillen. Het mag en het kan. Misschien voel je je op dit moment gevangen in je hoofd, maar onthoud dan goed dat je niet helemaal gevangen bent. Je bent vrij, je moet alleen die sleutel samen met de mensen die van je houden nog zien te vinden.

12. Pijn maakt geluk mogelijk en verdriet, blijdschap
Je weet pas hoe heerlijk de zon is als je de storm, kou en regen kent. Hoe vaker je die hebt meegemaakt, hoe meer je de zon waardeert. Het leven is het wél waard om te leven omdat de negatieve gevoelens, de positieve zoveel intenser maken. Verdriet is naar, maar ergens ook heel mooi. Als je het er durft en kunt laten zijn, dan is het intens en brengt het je bij de kern van je zijn. Tegelijkertijd maakt het je extra dankbaar voor gevoelens van geluk en blijdschap. Pijn en verdriet maken het leven betekenisvol en geven dat wat wel goed gaat in je leven extra waarde.

13 reasons why….. geef jij ons de 13de reden?

Wat is jouw reden?

Liefs,
JOIS & SCRLT