Als ik ’s morgens wakker word en 5 uur heb geslapen, ben ik moe. Als ik ’s morgens wakker word en 9 uur heb geslapen, ben ik ook moe. Heb ik echter 24 uur geslapen…. dan ben ik zeer waarschijnlijk nog steeds moe. Eigenlijk zou je kunnen stellen dat ik altijd wel een vermoeid gevoel heb en dat een dutje doen hemels in mijn oren klinkt. Ik kan, hoe gek het ook klinkt, echt uitkijken naar zo’n dutje. Ook kan ik vrijwel overal in slaap vallen. Bed, bank, bus, trein, vliegtuig, auto, het maakt allemaal niks uit. Voor de mensen die altijd moe zijn, hieronder vind je misschien wat punten van herkenning.ย 

Je constant moe voelen kan natuurlijk meerdere oorzaken hebben. Er kan lichamelijk iets niet in orde zijn, maar vaak is het ook gerelateerd aan je psychische gezondheid. Dit laatste is zo ook bij mij het geval. Zit ik niet lekker in mijn vel en zie ik alles negatief, dan kost dit me enorm veel energie waardoor ik extra vermoeid ben. Scarlet is in tegenstelling tot mij, echt een super actief persoon. Vroeg uit de veren en de dag zo volledig mogelijk benutten is haar motto. Mijn motto is lekker uitslapen op een vrije dag, maar helaas moet ik tegenwoordig vaak geloven aan de productiviteit van Scarlet. Dit levert nog wel eens de nodige irritatie op bij beiden ๐Ÿ˜‰

1. Dutjes doen

Zoals ik hierboven al schreef, kan ik mij echt verheugen op dutjes. Na een drukke middag gewoon even je ogen dicht en dommelen. Op vrijdag werk ik meestal maar tot 13:00 uur en stiekem heb ik er in de loop der tijd een gewoonte van gemaakt om in de middag even onder de dekens te kruipen. Het nadeel was wel dat ik te vaak de snooze button van de wekker indrukte, waardoor ik te lang bleef liggen en Scarlet bij thuiskomst van haar werk mijn geheime gewoonte ontdekte. Inmiddels werkt Scarlet helaas vaak thuis op vrijdagmiddag en moet ik het gewoon uithouden tot de avond…

2. Overal te laat komen

Ik kom vaak of echt nรฉt op tijd, of gewoon te laat op de bestemming waar ik moet zijn. Nog heel even blijven liggen denk ik dan. Ik red het makkelijk! Die gedachte is al snel weg wanneer ik weer eens enorm moet haasten omdat ik nog moet ontbijten, douchen en ineens bedacht dat ik toch echt mijn haar moest wassen, fรถhnen en stijlen. Het stomme is dat ik echt een vreselijke hekel heb aan haasten en te laat komen.

Voor mensen die altijd moe zijn

3. Alles vergeten

Ik ben ’s ochtends bij het wakker worden al blij als ik nog weet wie ik ben. Ik vergeet namelijk echt alles! Je zou hier bijvoorbeeld wekkertjes voor in je telefoon kunnen zetten, maar zelfs dat vergeet ik. Vooral wanneer ik erg moe ben neem ik niet echt veel meer op en gaan mijn hersenen automatisch in de droomstand. Scarlet vind het bijvoorbeeld erg gezellig om ’s avonds in bed nog wat te kletsen en omdat ik dan nog wel soort van wakker ben is ze in de veronderstelling dat ze hele verhalen met mij kan wisselen. Blijkbaar zeg ik dan ook nog wel wat terug, maar de volgende ochtend heb ik echt geen flauw benul meer van dat hele gesprek. Hebben wij nog gesproken met elkaar??

4. 20 vitaminepotjes en bloedonderzoek

Er moet gewoon lichamelijks iets niet in orde zijn. Dokter, checkt u toch echt nog maar even een keer of ik geen ziekte van Pfeiffer heb. Het is toch onmogelijke om op deze leeftijd zo vaak moe te zijn? Ongeveer elk jaar laat ik wel een keer mijn bloed onderzoeken om te kijken of er toch niet stiekem iets mis. Misschien vitaminen of ijzer tekort? Iets ernstigers? Ik eet vegetarisch! Keer op keer krijg ik weer te horen dat alle waarden picobello in orde zijn. Dan voor de zekerheid maar weer een potje vitaminepilletjes halen. Op het potje staat: ‘tegen vermoeidheid’ …..

Voor mensen die altijd moe zijn

5. De bank is funest

Als ik eenmaal op de bank zit, word ik er echt ingezogen, aan vastgeplakt. De bank is mijn beste vriend en tegelijkertijd mijn grootste vijand. Ga ik eenmaal zitten, dan moet Scarlet me er weer vanaf trekken om iets te gaan doen. Vooral in de avond en op de vrijdagmiddag een drama ๐Ÿ˜‰ Nu ik (verplicht) bezig ben om wat af te kicken van mijn vermoeidheid en dutjes, probeer ik de bank een beetje te vermijden. Gewoon wat vaker aan tafel zitten en vooral ook eten aan tafel. We zijn al een poosje op zoek naar een nieuwe bank, dus we proberen vooral te kijken naar eentje die niet tรฉ lekker zit….

6. Sportschool abonnement

Een goed voornemen om wat actiever te zijn eindigt vaak in de vorm van een sportschool abonnement waar je vervolgens een jaar lang aan vastzit en niks mee doet. De eerste twee maanden ga je nog enigszins met volle moed, maar daarna doe je je sit-ups liever op de bank, reikend naar de afstandsbediening van de televisie. Een waargebeurd verhaal! Inmiddels zit ik bij een andere, gezelligere sportschool en doe ik enorm mijn best om minimaal twee keer per week te gaan en doe ik op zaterdag zelfs aan Pink Boxen… (best vermoeiend)

7. Uitstellen

Ik vind het vervelend om toe te geven, maar vooruit, ik ben de koningin van het uitstellen. Waarom iets nu doen, als je het ook morgen, overmorgen of volgend jaar kan doen? Wanneer ik moe ben (wat nogal eens voorkomt) probeer ik de dingen die nรฉt iets meer tijd en inspanning kosten, maar even te laten voor wat het is. Doe ik later wel even! One week laterrrrrr…. Je begrijpt vast wel waar dit heengaat. Iets met, van uitstel komt afstel?Voor mensen die altijd moe zijn

8. Geen ochtend en geen avond mens

Vroeger toen ik nog iets jonger was, was ik ook geen ochtend mens, maar leefde ik in ieder geval in de avond helemaal op. Films kijken, uitgaan, pas om 05:00 uur in de ochtend wanneer de vogeltjes buiten alweer fluiten naar bed. Tegenwoordig voel ik me meer een half bejaarde. De ochtend is niet aan mij besteed en ook de avond laat me een beetje in de steek. Meestal lig ik ’s avonds om 22:00 al met spleetoogjes op de bank. Doen we wel eens een keer gek en eindigen we om 02:00 in bed, dan moet ik daar minstens 2 dagen van bijkomen.

9. Tot niks komen

Bij flinke vermoeidheid kruipen mijn hersenen in bed en is het niet meer in staat om nog iets zinvols te bedenken of te doen. Op die momenten is het daarboven gewoon echt leeg en kom ik tot niks. Zelfs kleine dingetjes zoals bedenken wat we die dag zullen gaan doen, is dan al too much. Het lijkt dan soms of ik gewoon geen zin heb of te lui ben om iets te bedenken, maar het lukt me dan gewoon echt niet. Dit is af en toe best vervelend, want hierdoor is Scarlet vaak diegene die de dingen bedenkt en ook dat gaat op den duur natuurlijk irriteren.

10. Haat aan planningen

Plannen is iets vastleggen en iets vastleggen is iets wat je ook daadwerkelijk moet gaan doen. Alarmbellen in mijn hoofd! Ik ben niet zo’n fan van het plannen en kijk liever op de dag zelf wat te doen. Waar hebben we zin in en hebben we daar tijd voor. Ik hoor je denken, dat is niet zo’n slim idee als je al zo van het uitstellen en tot niks komen bent… En nee, dat is het inderdaad niet. Juist door niet te plannen, maar het vaag in mijn hoofd te houden, kom ik helemaal tot niks. Ik probeer nu steeds vaker wat dingetjes vast te leggen, zoals bijvoorbeeld het sporten of samen iets doen, en ik merk dat het dan stiekem toch wel iets beter gaat. Al blijft het lastig!

Herken jij iets van bovenstaande punten?